Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Zi decisivă pentru Guvernul…

LIVE Zi decisivă pentru Guvernul condus de Maia Sandu. Partidul Șor s-a abținut de la vot, iar PD și PSRM au votat împreună moțiunea

Deputații din Parlamentul de la Chișinău decid, astăzi, 12 noiembrie, soarta Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură depusă de socialiști împotriva Guvernului este examinată în ședință plenară, începând cu ora 10:00.

Socialiștii au depus o moțiune de cenzură prin care cer demisia Guvernului condus de Maia Sandu.

Componența Cabinetului de miniștri:

Maia Sandu – Prim-ministru al Republicii Moldova
Andrei Năstase – Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Interne
Vasilii Șova – Viceprim-ministru pentru Reintegrare
Vadim Brînzan – Ministru al Economiei şi Infrastructurii
Natalia Gavrilița – Ministru al Finanţelor
Olesea Stamate – Ministru al Justiției
Nicu Popescu – Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Pavel Voicu – Ministru al Apărării
Liliana Nicolaescu-Onofrei – Ministru al Educației, Culturii și Cercetării
Ala Nemerenco – Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Georgeta Mincu – Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Irina Vlah – Guvernator (Bașcan) al UTA Găgăuzia (Gagauz -Yeri)

Ora 12:49 Guvernul Sandu a fost demis. Moțiunea PSRM a fost susținută de PD. Pentru au votat 34 de deputați din PSRM și cei 29 de deputați din PDM. Deputații din Partidul Politic Șor s-au abținut de la vot.

Ora 12:38 Maia Sandu rostește un discurs de la tribuna Parlamentului, înainte de vot:

„Vă este frică de justiție adevărată. Astăzi ați trădat fiecare cetățean care și-a pus speranța în justiție. Nu vă place justiția liberă, însă acest popor iubește libertatea. V-ați speriat, guvernul a oprit schemele de corupție de unde obțineați bani. Puterea acestui guvern este în oameni. Voi, cei care v-ați speriat atât de tare faceți înțelegeri ca să vă protejați pe voi. Noi nu facem politică pentru imagine. Plahotniuc trebuia oprit și l-am oprit. Noi am făcut coaliție că să salvam oamenii de dictatură. V-ați sfătuit să scăpați de noi când am început să facem lucruri bune pentru oameni. Unde ați văzut democrați care votează împotriva democrației și unde ați văzut socialiști care votează împotriva proiectelor sociale? Noi vă punem piedici, iată de ce vreți să dați jos guvernul. Fiecare primește justiția pe care o merită.”

Ora 12:30 Înainte ca moțiunea PSRM să fie supusă votului, președintele Parlamentului i-a oferit cuvântul premierului Maia Sandu, însă Octavian Țîcu a blocat tribuna principală a Parlamentului.

Octavian Țîcu rostește un discurs la tribuna principală.

„Procup un pact de dragoste. Împreună cu PD, da. Să-l trimitem pe Dodon pe mâna justiției pentru tradare de patrie și spălare de bani”, a declarat Țîcu.

Ora 11:48 Încep luările de cuvânt din partea fracțiunilor parlamentare înainte ca moțiunea de cenzură depusă de PSRM să fie supusă votului.

Bogdan Țîrdea, deputat PSRM: „La 8 noiembrie, PSRM v-a întrebat de ce nu v-ați consultat cu deputații din coaliție. Guvernul a sărit în apărarea CSM-ului, mafia justiției. Voi vă adresați procurorului dvs ca să fie arestat președintele țării voastre. Asta cum? Nicio realizare nu are acest Guvern, realizările voastre sunt doar pe Facebook. O groază de eșecuri, energia s-a scumpit. Aveți bani? Nu aveți nimic. Doamna Sandu a inițiat acest conflict și show ca să scape de eșec”.

Pavel Filip, deputat PDM: „ Doamna Sandu se lansează în campanie prezidențială. Ce poate fi mai bine decât să vă dați drept victimă. Acest guvern va reuși să intre în istorie pentru că este unicul Guvern care a reușit în 5 luni de zile să nu vină cu niciun proiect pentru oameni. Din răzbunare ați trunchiat proiectele bune lansate de noi. Unde sunt banii? Ați spus că ați anulat scheme, atunci unde sunt banii în bugetul de stat care ar trebui să vină din aceste scheme? Ați decis conștient să plecați de la Guvern. Efectele dezastruase ale acestei guvernari se vor simți în câteva luni. E firesc că ați decis să plecați. Nu aveți profesioniști, pentru că profesioniștii i-ați dat afară. Ați partajat instituțiile. Ați anulat consursurile pentru funcții publice. Înțeleg că v-ați speriat și ați găsit această modalitate elegantă de a pleca. Veți căuta vinovați pentru eșecurile voastre. Ați avut tot guvernul și majoritatea în Parlament. Nu puteți exista fără Plahotniuc, PD a putut rezista, însă blocul ACUM nu. Vlad Plahotniuc este în capul vostru. Noi vom susține dorința voastră de a pleca de la guvernare.”.

Denis Ulanov, deputat Partidul Politic Șor: „Domnul Bolea așa emotiv a rupt acordul PSRM – ACUM, există copii, așă că urmează să vedem ce urmează. Jocurile politice nu uimesc deloc țara. PPȘ a declarat și anterior că nu poate exista un Procuror General care să fie ales pe citerii politice. Orice modalitate de alegere a Procurorului General care există acum în Republica Moldova nu este funcțională, în așa mod nu poate fi ales un procuror independent. Noi PPȘ ne vom abține de la votul privind moțiunea de cenzură”.

Ora 11:47 Runda întrebări – răspunsuri a luat sfârșit.

Ora 10:41 A început runda întrebări – răspunsuri, pe marginea moțiunii de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului.

Ruxanda Glavan, deputat PDM: – De ce nu ați introdus astăzi, în mod prioritar, pe agenda ședinței Guvernului, proiectele despre care vorbiți, cum ar fi legea bugetului?

Maia Sandu, premier: – Noi am găsit bani pentru aceste proiecte. Este foarte important că am găsit aceste surse. Dacă decideți să demiteți acest Guvern riscați să amânați proiectul bugetar. Nu am aprobat deocamdată pentru că trebuie de completat orice aspect.

–––-

Oleg Lipschii, deputat PSRM: – De ce ignorați transportatorii care protestează în fața GuvernuluI?

Maia Sandu, premier: – Ei ne-au spus că au fost amenințați de Plahotniuc. Acum oamenii se simt liberi. Noi le-am propus să analizăm metode că să reducem costurile, cheltuielile lor, în așa fel încât să nu fie majorate tarifele.

–––

Igor Grosu, deputat ACUM: – Eu felicit membrii Guvernului pentru realizările pe care le-ați prezentat aici. Prin acest raport este desființat falsul domnului Bolea. Vreau să vă întreb despre buget? (1)

Natalia Gavrilița, ministru al Finanţelor: – Pentru buget sunt incluse surse financiare din partea României – 100 mln de euro, UE – 30 mln de euro, Banca Mondială – 50 mln de euro. Schimbarea de guvern cu siguranță va presupune schimbări și aici. (1)

Maia Sandu, premier: – Fără reforma justiției nu are cum să se întâmple această finanțare.

–––-

Dumitru Diacov, deputat PDM: – Totul a fost un pretext pentru acest conflict. Acest love store. Era foarte simplu de rezolvat această problemă privind selectarea unui Procuror General, dacă membrii coaliției se așezau la masa. Cum vedeți mai departe activitatea guvernului? Dacă s-a terminat o dragoste, trebuie să înceapă alta? Sunteți în stare să vă îndrăgostiți de alt cineva? (1)

Maia Sandu, premier: – Noi avem o singură dragoste. Dragostea de popor, nu o schimbăm pe nimic. Dvs știți că noi avem cele mai bune intenții. Vrem să începem să construim un stat de drept. (1)

–––

Vasile Bolea, deputat PSRM: – Ce ați discutat dvs și Vadim Brânzan când v-ați întâlnit cu membrii Rotschild? (2)

Maia Sandu, premier: – M-am întâlnit cu acest personaj după încheierea tranzacției. Eu am aflat de tranzacție din public. Nu pot eu să dau o decizie, este ilegal. Trebuie PG să spună că este ilegal. Exact acest lucru i-am zis, că este o tranzacție ilegală. (2)

––-

Vasile Bolea, deputat PSRM: „Ați avut o încercare stâlcită de mă a aborda, o să încerc eu să vă abordez. Guvernul și-a asumat răspunderea. Nu ați consultat colegii din coaliție, nu ați consultat colegii din blocul ACUM, nici miniștrii nu au știut. Nu vi se pare anti-democratică, neconstituțională asumarea? (1)

Maia Sandu, premier: „Dvs. spuneți că proiectul e neconstituțional. Cum se face că legea aprobată de dvs. în septembrie și asumarea Guvernului de acum presupun exact același mecanism? Atunci era constituțională, iar acum este neconstituțională? S-a schimbat mecanismul, dar este aceeași formulă. Nu s-a schimbat nimic la nivel de constituționalitate”. (1)

Ora 10:10 Premierul Maia Sandu prezintă raportul privind activitatea Guvernului de la tribuna principală a Parlamentului.

Dragi aleși ai poporului, vreau să vă adresez o singură întrebare. De ce vă aflați aici?”, a declarat Maia Sandu.

Ora 10:08 A fost aprobat regulamentul privind dezbaterea moțiunii de cenzură.

Ora 10:05 La ședința Biroului permanent, decizia de convocare a ședinței plenare de astăzi a fost votată de 6 membri.

„A fost paritate, 6 la 6. A fost înaintata o cerere astăzi în acest sens.

Este o noutate, dar trebuie să supun votului convocarea ședinței pentru ziua de astăzi. Chiar și acei care nu au votat susțin convocarea ședinței de astăzi”, a declarat președintele Parlamentului.

Ora 10:03 93 de deputați sunt prezenți la ședință.

Pentru ca moțiunea socialiștilor să treacă de Parlament este necesar ca să fie susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință. Socialiștii, 36 la număr, nu au voturile necesare, astfel că Guvernul condus de Maia Sandu ar putea cădea doar dacă deputați din Partidul Democrat (PDM) sau Partidul Politic Șor (PPȘ) ar vota pentru împreună cu PSRM.

Miercuri, 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o nouă modificare la Legea Procuraturii, asta după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că rezultatele concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general vor fi anulate din cauza faptului că procesul a fost viciat.

Ulterior, socialiștii au cerut ca proiectul să fie retras, însă premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul nu va retrage proiectul privind asumarea răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Vineri, 8 noiembrie, premierul Maia Sandu a prezentat proiectul privind asumarea răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, în plenul Parlamentului, iar după discursul prim-ministrului deputații socialiști au depus o moțiune de cenzură prin care au cerut demisia Guvernului.