Principală  —  IMPORTANTE   —   La aproape un an de…

La aproape un an de când ZdG a dezvăluit că fabrica de peleți din Pașcani care a înghițit 153 de milioane de lei, bani proveniți din granturi oferite de Guvernul Japoniei, stă nefuncțională autoritățile anunță că aceasta „și-a relansat activitățile”

La aproape un an de când Ziarul de Gardă a dezvăluit că fabrică de producere a peleților din Pașcani, care urma să asigure cu energie termică mai multe instituții publice, stă nefuncțională de mai bine de șase ani, autoritățile anunță miercuri că fabrica de peleți din localitatea Pașcani construită cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în anul 2015, și-a relansat activitățile.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis miercuri, 3 august, o notă prin care anunță că fabrica de peleți construită în anul 2015 cu suportul financiar al Guvernului Japoniei este funcțională.

„Fabrica de peleți din localitatea Pașcani ce a fost construită cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în anul 2015, și-a relansat activitățile. În scop de familiarizare cu procesul de producere a peleților, reprezentantul rezident al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Sugimoto Satoshi a efectuat o vizită de lucru, astăzi, împreună cu reprezentanții conducerii ADMA, la fabrica de peleți din Pașcani”, se menționează în nota ministerului.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii mai spun că în prezent, fabrica dispune de aproximativ 250 tone de materie primă, pentru a asigura procesul de producere a peleților

„Reamintim că, activitatea fabricii a fost revitalizată după un amplu proces de identificare și atenuare a deficiențelor la linia tehnologică de producere. Oficialul nipon a mulțumit ADMA pentru implicare în reactivarea procesului de producere și pentru progresul realizat în acest domeniu. La fel, JICA mizează pe contribuția fabricii în asigurarea cu peleți a cetățenilor din țara noastră”, se mai menționează în notă.

În noiembrie 2021, Ziarul de Gardă a publicat o anchetă în care menționa că 153 de milioane de lei, bani proveniți din granturi oferite de Guvernul Japoniei, au fost „îngropați” de autoritățile de la Chișinău în construcția Fabricii de producere a peleților și în instalarea a 25 de cazane pe bază de biomasă, 24 dintre care urmau să producă energie termică pentru a încălzi tot atâtea instituții publice din R. Moldova. Deși cazangeriile și fabrica au fost construite, la șase ani de la lansarea oficială, proiectul era practic nefuncțional. Cazanele pe bază de biomasă sunt utilizate în doar câteva localități, iar fabrica de producere a peleților, care a „înghițit” aproape 70 de milioane de lei, se scufundă în acuzații și în neputința tuturor guvernărilor din ultimii ani de a găsi soluții pentru a o face să funcționeze. 

„Inițial au fost interese, pe urmă incompetență. Mai în scurt, problema cea mai mare e că nu au știut cum să fure de aici”, acuză ministrul Agriculturii din perioada implementării proiectului, și el acuzat, la rându-i, că l-ar fi gestionat defectuos și cu interese.  

DETALII AVEM AICI: VIDEO/ Încălzirea pe bază de biomasă: Istoria unui eșec local, alimentat cu milioanele japonezilor

Publicitate
Publicitate