Fracțiunea PAS, după declarațiile Avocatei Poporului: „Așteptăm decizia de demisie. Dumneaei își va depune demisia fie vineri, fie la începutul săptămânii viitoare” – Ziarul de Gardă
 • Fracțiunea PAS, după declarațiile Avocatei Poporului: „Așteptăm decizia de demisie. Dumneaei își va depune demisia fie vineri, fie la începutul săptămânii viitoare”

  Fracțiunea PAS, după declarațiile Avocatei Poporului: „Așteptăm decizia de demisie. Dumneaei își va depune demisia fie vineri, fie la începutul săptămânii viitoare”
  Colaj ZdG
  01 decembrie 2021 | 16:07

  Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că „așteaptă ca Natalia Moloșag să-și onoreze promisiunea făcută și odată ce va finaliza controlul de verificare pe care l-a inițiat în cadrul Oficiului Avocatului Poporului (OAP) să-și dea demisia din funcția de Avocată a Poporului”.

  Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă deputatul PAS Radu Marian ne-a comunicat că implicarea lui Dumitru Godorog, un cetățean pe care Natalia Moloșag, actuala Avocată a Poporului, l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017, în cadrul Oficiului Avocatului Poporului „a fost o greșeală” de pe urma căreia reputația instituției are de suferit. În context, parlamentarul a declarat că așteaptă ca Natalia Moloșag să-și depună demisia din funcția de Avocată a Poporului.

  „Implicarea acestei persoane terțe în cadrul instituției a fost o greșeală și este clar că reputația instituției Avocatului Poporului are de suferit. Am înțeles de la doamna avocat că urmează să-și prezinte demisia după ce dânsa va duce la bun sfârșit un control intern. Cum am zis, așteptăm decizia de demisie”, a declarat Radu Marian, deputat PAS.

  Deputatul PAS Dan Perciun susține că în următoarele zile sau la începutul săptămânii viitoare Natalia Moloșag va depune cerere de demisie din funcția de Ombudsman.

  „Este o situație regretabilă, neașteptată. Din câte eu înțeleg, dumneaei urmează să plece ceea ce ar fi și corect pentru a restabili imaginea instituției pe plan intern și pe plan extern. Eu din câte înțeleg controlul va fi finalizat destul de rapid și imediat cum va fi finalizat acest control dumneaei – onorabil, pe de o parte constatând acele probleme care există în instituție și care obiectiv vorbind noi înțelegem că acolo există oameni care își fac griji de concluziile acelui control care au ajutat cu ponegrirea imaginii avocatului poporului, dar, în același timp, lucru onorabil de făcut în asemenea situație este de plecat. Opinia publică este categorică pe partea asta și noi avem o părere clară. Da, dumneaei nu a comis careva ilegalități e adevărat, dar contează și percepția acțiunilor pe care le-a întreprins și aici a trebuit să fie mai precaută la modul cum gestionează. (…) Dumneaei își va depune demisia fie vineri fie la începutul săptămânii viitoare. Eu cred că este timp suficient ca ea să reușească să termine acel raport pe care vrea să-l ducă la bun sfârșit. (…) Noi din ce știm este că raportul se va încheia rapid și respectiv și demisia dumneaei urmează să vină în curând”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS.

  Solicitați de ZdG responsabilii de comunicare din cadrul fracțiunii parlamentare a PAS ne-au comunicat că formațiunea politică „așteaptă demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului”.

  „Este un caz de demisie. Așteptăm să-și onoreze promisiunea de demisie”, ne-a comunicat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a fracțiunii.

  Contactați de ZdG, reprezentanții Președinției ne-au spus că nu comentează acest subiect.

  Publicitate
  Publicitate

  Potrivit articolului 14 din legea cu privire la Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de:

  • a) demisie;
  • b) pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova;
  • c) revocare;
  • d) incompatibilitate, stabilită prin actul de constatare rămas definitiv;
  • e) imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 4 luni consecutive din cauza stării de sănătate, confirmată prin certificat medical;
  • f) pronunţarea unei sentinţe irevocabile de conda-mnare;
  • g) deces.

   (2) Temeiurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi lit. d)–g) se constată în şedinţa plenară a Parlamentului, în baza raportului Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, prin adoptarea unei hotărîri în care se ia act de apariţia cauzei ce determină încetarea înainte de termen a mandatului.
   (3) Propunerea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului poate fi înaintată de cel puţin 20 de deputaţi. Hotărîrea privind revocarea din funcţie se adoptă cu votul a 3/5 din deputaţii aleşi în baza raportului comisiei parlamentare speciale, alcătuită din membri ai Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice şi ai Comisiei juridice, numiri şi imunităţi

   (4) Pot constitui temeiuri pentru revocarea Avocatului Poporului:

  a) acţiunile neconforme cu statutul de Avocat al Poporului;
  b) emiterea/adoptarea unui act administrativ, încheierea directă sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luarea sau participarea la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv;
  c) divulgarea secretului de stat şi a altor informaţii şi date ocrotite de lege;
  d) nedepunerea declarației de avere și interese personale sau refuzul de a o depune, în condițiile art. 27 alin. (8) din Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate;
  e) dispunerea de către instanța de judecată, prin hotărâre irevocabilă, a confiscării averii nejustificate.


  Natalia Moloșag a declarat miercuri, 1 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, că își va depune demisia din funcția de Avocată a Poporului după ce sa va finaliza un control de verificare pe care l-a inițiat în cadrul instituției odată cu preluarea mandatului.

  Citiți și: Natalia Moloșag: „După finisarea unui control inițiat în cadrul instituției Avocatului Poporului, sunt gata să-mi dau demisia. Vor să mă reducă la tăcere”

  Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a anunțat că, începând cu 2018, i-a oferit lui Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017, o funcție în cadrul Cabinetului Avocatului Natalia Moloșag pentru a-l ajuta pe clientul său să se reîncadreze în societate. Odată cu numirea în funcția de Avocată a Poporului, Moloșag susține că i-a propus lui Godorog să continue colaborarea, oferindu-i consiliere și oferindu-i, temporar, un post de muncă. Astfel argumentează Natalia Moloșag apariția lui Dumitru Godorog la evenimentele organizate de Oficiul Avocatului Poporului.

  În context, Moloșag a declarat că își va depune demisia din funcție după ce va fi efectuat și finalizat un control de verificare în cadrul instituției care a fost inițiat odată cu preluarea mandatului de Ombudsman și după ce organele competente se vor expune pe „verificările efectuate și descoperirile de la OAP”.

  La 30 noiembrie, peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au solicitat explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”, iar în cazul în care informațiile descrisă în presă se confirmă organizațiile au cerut ca Natalia Moloșag să își dea demisia din funcție.

  Publicitate

  Citiți și: Peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cer explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”

  ZdG a scris că Natalia Moloșag, Avocata Poporului, a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017 la 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani.

  Surse ale ZdG din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au confirmat informațiile despre implicarea lui Dumitru Godorog în activitatea de zi cu zi a Oficiului Avocatului Poporului (OAP). Acestea au precizat că acesta ar fi ales chiar și mașina cu care se deplasează în interes de serviciu împreună cu Avocata Poporului.

  ZdG a reușit să confirme faptul că persoana care apare în imagini alături de Avocata Poporului și este implicată în activitatea instituției conduse de Natalia Moloșag este același Dumitru Godorog, condamnat în 2017 pentru proxenetism.

  În septembrie curent, Natalia Moloșag a fost numită de către Parlament în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani. ZdG a scris anterior că Natalia Moloșag este de profesie avocată. În 2015, aceasta a fost aleasă în funcția de Decan al Baroului Chișinău. Atunci, pentru ea au votat 283 de avocați. Ulterior, la 22 decembrie 2015, Adunarea Generală Extraordinară a Baroului Chişinău a revocat-o din funcție pe Natalia Moloșag, decanul Baroului Chișinău. În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a R. Moldova. Detalii aici

  FOTO/ Avocata Poporului, „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția Oficiului Avocatului Poporului

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Italia a decis să elimine obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din statele Uniunii Europene, începând cu 1 februarie, relatează…
  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de refor…
  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?

  Aliaţii din cadrul NATO trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de către Rusia a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, se arată într-o analiză Reuters, care prezintă provocările şi d…
  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?