Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea PAS, după declarațiile Avocatei…

Fracțiunea PAS, după declarațiile Avocatei Poporului: „Așteptăm decizia de demisie. Dumneaei își va depune demisia fie vineri, fie la începutul săptămânii viitoare”

Colaj ZdG

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) susțin că „așteaptă ca Natalia Moloșag să-și onoreze promisiunea făcută și odată ce va finaliza controlul de verificare pe care l-a inițiat în cadrul Oficiului Avocatului Poporului (OAP) să-și dea demisia din funcția de Avocată a Poporului”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă deputatul PAS Radu Marian ne-a comunicat că implicarea lui Dumitru Godorog, un cetățean pe care Natalia Moloșag, actuala Avocată a Poporului, l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017, în cadrul Oficiului Avocatului Poporului „a fost o greșeală” de pe urma căreia reputația instituției are de suferit. În context, parlamentarul a declarat că așteaptă ca Natalia Moloșag să-și depună demisia din funcția de Avocată a Poporului.

„Implicarea acestei persoane terțe în cadrul instituției a fost o greșeală și este clar că reputația instituției Avocatului Poporului are de suferit. Am înțeles de la doamna avocat că urmează să-și prezinte demisia după ce dânsa va duce la bun sfârșit un control intern. Cum am zis, așteptăm decizia de demisie”, a declarat Radu Marian, deputat PAS.

Deputatul PAS Dan Perciun susține că în următoarele zile sau la începutul săptămânii viitoare Natalia Moloșag va depune cerere de demisie din funcția de Ombudsman.

„Este o situație regretabilă, neașteptată. Din câte eu înțeleg, dumneaei urmează să plece ceea ce ar fi și corect pentru a restabili imaginea instituției pe plan intern și pe plan extern. Eu din câte înțeleg controlul va fi finalizat destul de rapid și imediat cum va fi finalizat acest control dumneaei – onorabil, pe de o parte constatând acele probleme care există în instituție și care obiectiv vorbind noi înțelegem că acolo există oameni care își fac griji de concluziile acelui control care au ajutat cu ponegrirea imaginii avocatului poporului, dar, în același timp, lucru onorabil de făcut în asemenea situație este de plecat. Opinia publică este categorică pe partea asta și noi avem o părere clară. Da, dumneaei nu a comis careva ilegalități e adevărat, dar contează și percepția acțiunilor pe care le-a întreprins și aici a trebuit să fie mai precaută la modul cum gestionează. (…) Dumneaei își va depune demisia fie vineri fie la începutul săptămânii viitoare. Eu cred că este timp suficient ca ea să reușească să termine acel raport pe care vrea să-l ducă la bun sfârșit. (…) Noi din ce știm este că raportul se va încheia rapid și respectiv și demisia dumneaei urmează să vină în curând”, a declarat Dan Perciun, deputat PAS.

Solicitați de ZdG responsabilii de comunicare din cadrul fracțiunii parlamentare a PAS ne-au comunicat că formațiunea politică „așteaptă demisia Nataliei Moloșag din funcția de Avocată a Poporului”.

„Este un caz de demisie. Așteptăm să-și onoreze promisiunea de demisie”, ne-a comunicat Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a fracțiunii.

Contactați de ZdG, reprezentanții Președinției ne-au spus că nu comentează acest subiect.

Publicitate
Publicitate

Potrivit articolului 14 din legea cu privire la Avocatul Poporului, mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de:

 • a) demisie;
 • b) pierdere a cetăţeniei Republicii Moldova;
 • c) revocare;
 • d) incompatibilitate, stabilită prin actul de constatare rămas definitiv;
 • e) imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 4 luni consecutive din cauza stării de sănătate, confirmată prin certificat medical;
 • f) pronunţarea unei sentinţe irevocabile de conda-mnare;
 • g) deces.

  (2) Temeiurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b) şi lit. d)–g) se constată în şedinţa plenară a Parlamentului, în baza raportului Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice, prin adoptarea unei hotărîri în care se ia act de apariţia cauzei ce determină încetarea înainte de termen a mandatului.
  (3) Propunerea de revocare din funcţie a Avocatului Poporului poate fi înaintată de cel puţin 20 de deputaţi. Hotărîrea privind revocarea din funcţie se adoptă cu votul a 3/5 din deputaţii aleşi în baza raportului comisiei parlamentare speciale, alcătuită din membri ai Comisiei drepturile omului şi relaţii interetnice şi ai Comisiei juridice, numiri şi imunităţi

  (4) Pot constitui temeiuri pentru revocarea Avocatului Poporului:

a) acţiunile neconforme cu statutul de Avocat al Poporului;
b) emiterea/adoptarea unui act administrativ, încheierea directă sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luarea sau participarea la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv;
c) divulgarea secretului de stat şi a altor informaţii şi date ocrotite de lege;
d) nedepunerea declarației de avere și interese personale sau refuzul de a o depune, în condițiile art. 27 alin. (8) din Legea nr. 132 din 17 iunie 2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate;
e) dispunerea de către instanța de judecată, prin hotărâre irevocabilă, a confiscării averii nejustificate.


Natalia Moloșag a declarat miercuri, 1 decembrie, în cadrul unui briefing de presă, că își va depune demisia din funcția de Avocată a Poporului după ce sa va finaliza un control de verificare pe care l-a inițiat în cadrul instituției odată cu preluarea mandatului.

Citiți și: Natalia Moloșag: „După finisarea unui control inițiat în cadrul instituției Avocatului Poporului, sunt gata să-mi dau demisia. Vor să mă reducă la tăcere”

Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a anunțat că, începând cu 2018, i-a oferit lui Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017, o funcție în cadrul Cabinetului Avocatului Natalia Moloșag pentru a-l ajuta pe clientul său să se reîncadreze în societate. Odată cu numirea în funcția de Avocată a Poporului, Moloșag susține că i-a propus lui Godorog să continue colaborarea, oferindu-i consiliere și oferindu-i, temporar, un post de muncă. Astfel argumentează Natalia Moloșag apariția lui Dumitru Godorog la evenimentele organizate de Oficiul Avocatului Poporului.

În context, Moloșag a declarat că își va depune demisia din funcție după ce va fi efectuat și finalizat un control de verificare în cadrul instituției care a fost inițiat odată cu preluarea mandatului de Ombudsman și după ce organele competente se vor expune pe „verificările efectuate și descoperirile de la OAP”.

La 30 noiembrie, peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic au solicitat explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”, iar în cazul în care informațiile descrisă în presă se confirmă organizațiile au cerut ca Natalia Moloșag să își dea demisia din funcție.

Citiți și: Peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cer explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”

ZdG a scris că Natalia Moloșag, Avocata Poporului, a fost surprinsă de mai multe ori, în spațiul public, inclusiv la evenimente organizate de către Oficiul Avocatului Poporului, alături de Dumitru Godorog, un cetățean pe care anterior l-a apărat în instanța de judecată și care a fost condamnat pentru proxenetism în anul 2017 la 4 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de 3 ani.

Surse ale ZdG din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au confirmat informațiile despre implicarea lui Dumitru Godorog în activitatea de zi cu zi a Oficiului Avocatului Poporului (OAP). Acestea au precizat că acesta ar fi ales chiar și mașina cu care se deplasează în interes de serviciu împreună cu Avocata Poporului.

ZdG a reușit să confirme faptul că persoana care apare în imagini alături de Avocata Poporului și este implicată în activitatea instituției conduse de Natalia Moloșag este același Dumitru Godorog, condamnat în 2017 pentru proxenetism.

În septembrie curent, Natalia Moloșag a fost numită de către Parlament în funcția de Avocat al Poporului pentru drepturile omului, pe un termen de 7 ani. ZdG a scris anterior că Natalia Moloșag este de profesie avocată. În 2015, aceasta a fost aleasă în funcția de Decan al Baroului Chișinău. Atunci, pentru ea au votat 283 de avocați. Ulterior, la 22 decembrie 2015, Adunarea Generală Extraordinară a Baroului Chişinău a revocat-o din funcție pe Natalia Moloșag, decanul Baroului Chișinău. În 2020, Natalia Moloșag a reprezentat în instanță interesele Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) de atunci la prezidențiale și actuala președintă a R. Moldova. Detalii aici

FOTO/ Avocata Poporului, „asistată” de un fost client, condamnat penal pentru proxenetism. Reacția Oficiului Avocatului Poporului

Publicitate
Publicitate