Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   FOTO/ Casa nedeclarată în care…

FOTO Casa nedeclarată în care locuiește prim-ministra Natalia Gavrilița. Explicațiile șefei Executivului și ce spune legea

Casa în care locuiește prim-ministra Natalia Gavrilița a fost construită de părinții săi în perioada 2001-2005. COLAJ ZdG

Natalia Gavrilița, noua prim-ministră a R. Moldova, locuiește într-o casă cu două niveluri, situată în sectorul Centru al Capitalei. Imobilul nu se regăsește în declaraţiile sale de avere și interese personale din ultimii ani, acesta aparținând părinților săi.

Natalia Gavrilița, prin intermediul Anastasiei Taburceanu, purtătoarea sa de cuvânt, ne-a transmis că bunul imobil în care locuiește din iunie 2019 nu a fost declarat pentru că „regimul de declarare pentru situația specifică, când persoana nu este nici beneficiar efectiv, nici nu deține bunul în temeiul unui act juridic, nu este reglementat expres”.

Natalia Gavrilița, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu, a renunțat la fotoliul de deputată pentru a conduce Guvernul. La început de 2021, în încercarea de dizolvare a Parlamentului, Gavrilița a fost de două ori desemnată drept candidată la funcția de prim-ministră, fără a primi votul de încredere al deputaților. 

Natalia Gavrilița are 43 de ani, fiind născută în satul Mălăiești din Stânga Nistrului la 21 septembrie 1977

Bunurile din declarația de avere a prim-ministrei

Conform informațiilor din declarațiile de avere ale familiei prim-ministrei, Natalia Gavrilița și ale soțul său, Vladimir Gavrilița, dețin în proprietate un apartament de 52 de metri pătrați cumpărat în 1997 cu circa 275 de mii de lei. Soții Gavrilița mai declară un automobil Lexus fabricat în 2009, procurat în 2014 cu 17 mii de euro și un automobil Subaru, la fel din 2009, procurat în 2018 cu 3,5 mii de euro. Familia Gavrilița păstrează în trei conturi bancare aproximativ 370 de mii de lei. 

Pe când Natalia Gavrilița se afla la șefia Ministerului Finanțelor, soțul ei, Vladimir Gavrilița, fost funcționar al Ministerului Afacerilor Interne, a fost angajat în Corpul de Control al prim-ministrei Maia Sandu. După demisia Guvernului Sandu, acesta a ajuns consilier în Cabinetul președintelui fracțiunii PAS, unde a activat până în februarie 2021. Anul trecut, conform declarației de avere depuse de soțul prim-ministrei, familia Gavrilița a avut venituri oficiale declarate de aproximativ 244 de mii de lei.

Casa de milioane în care locuiește prim-ministra

ZdG a constatat că familia Gavrilița nu locuiește însă în apartamentul indicat în declarațiile de avere, ci într-o casă de milioane, cu două niveluri, situată în sectorul Centru al Capitalei. Bunul imobil aparține părinților noii prim-ministre, Valeriu și Nina Catrinescu și este protejat de ofițeri ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS).

Casa în care locuiește prim-ministra Natalia Gavrilița

Casa a fost construită de părinții actualei prim-ministre în perioada 2001-2005, procesul-verbal de recepție fiind semnat în luna septembrie 2005. Soții Catrinescu au procurat terenul în anul 2001. Miercuri, 11 august, în acest imobil ZdG l-a văzut și pe Valeriu Catrinescu, tatăl șefei Executivului.

În anii 90, Valeriu Catrinescu, tatăl prim-ministrei, a fost vicepreşedinte al Concernului Republican pentru Gospodărirea Apelor „Apele Moldovei” și director al Institutului de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect” al Concernului Republican pentru Gospodărirea Apelor „Apele Moldovei”.

Valeriu Catrinescu este acum, conform informațiilor publice, administrator al Institutului de Proiectare a Sistemelor de Gospodărire a Apelor „Acvaproiect”, care a devenit, între timp, o entitate privată, firma fiind fondată de SRL „Customagic”, care se prezintă ca fiind unul dintre lideri în vânzari a produselor alimentare pe piața din R. Moldova. Datele publice arată că și mama actualei prim-ministre figurează în calitate de fondatoare sau cofondatoare la câteva companii, unele dintre care nu mai sunt însă active. 

Valeriu Catrinescu și fiica sa, Natalia Gavrilița / SURSA foto:https://secareanu.wordpress.com

Ce spune Natalia Gavrilița: „Regimul de declarare pentru situația specificănu este reglementat expres

Casa în care locuiește familia actualei prim-ministre nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale depuse de Natalia Gavrilița și soțul său în ultimii ani. Natalia Gavrilița a depus ultima dată o declarație de avere și interese în campania electorală pentru alegerile din iulie curent. În acel document, Gavrilița nu a indicat bunul imobil în care locuiește, la fel cum nu l-a declarat nici în cea mai recentă declarație de avere și interese depusă la Autoritatea Națională de Integritate, în decembrie 2019, la scurt timp după demisia Guvernului Sandu și plecarea ei din funcția de ministră a Finanțelor.

Nici Vladimir Gavrilița, soțul prim-ministrei, nu a indicat bunul imobil în care locuiește în cea mai recentă declarație de avere și interese depusă, care datează din luna februarie 2021. Vladimir Gavrilița a depus declarația de avere la demisia din funcția de consilier în Cabinetul președintelui fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Parlament.

Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei nu a putut să ne spună miercuri seara de ce prim-ministra nu declară imobilul în care locuiește, precizând că trebuie să se consulte cu „întreaga echipă, printre care și juriști”.

Joi, 12 august, purtătoarea de cuvânt a prim-ministrei ne-a transmis, în scris, răspunsul oficial al Nataliei Gavrilița.

„Natalia Gavrilița locuiește cu părinții din iunie 2019, atunci când a revenit în țară din Londra. A declarat toate proprietățile deținute în proprietate, conform legii și instrucțiunilor pentru completarea declarației de avere și interese personale. Regimul de declarare pentru situația specifică, când persoana nu este nici beneficiar efectiv, nici nu deține bunul în temeiul unui act juridic, nu este reglementat expres. Prim-ministru va depune declarația în termenul stabilit de legislația în vigoare”, se precizează în răspunsul primit de ZdG prin intermediul Anastasiei Taburceanu.

Legea OBLIGĂ funcționarii să declare, inclusiv bunurile imobile în care locuiesc, chiar dacă nu au drept de proprietate asupra lor

Legea 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și a intereselor personale stabilește faptul că funcționarul trebuie să declare „bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele nefinalizate, deținute în proprietate cu drept de uzufruct, de uz, de abitație, de superficie, inclusiv în calitate de beneficiar efectiv, de membrii familiei lui și de concubinul/concubina lui ori aflate în posesia acestora în baza unor contracte de mandat, de comision, de administrare fiduciară, a unor contracte translative de posesie şi de folosință, dar și bunurile transmise de către subiectul declarării cu titlu oneros sau gratuit, personal sau de către membrii familiei lui, concubinul/concubina lui către orice persoană fizică sau juridică în perioada declarării, dacă valoarea fiecărui bun depășește suma de 10 salarii medii pe economie”

ZdG a solicitat-o pe Lilia Ioniță, coordonatoare de proiect la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), să facă o interpretare a legislației privind declararea averii și intereselor personale. Ioniță a menționat că „uzul și abitația NU NEAPĂRAT trebuie să fie confirmate prin contracte. În principiu, funcționarul trebuie să declare bunul imobil în care locuiește, că altfel se primește că el locuiește în aer. El trebuie să indice locul unde locuiește”, a punctat Ioniță.

Conform legii, în cazul angajării, al validării mandatului ori al numirii în funcţie, după caz, funcționarul respectiv trebuie să depună declaraţia de avere și interese personale în termen de 30 de zile de la data angajării, validării mandatului ori numirii în funcţie, indicându-se veniturile obținute de el, împreună cu membrii de familie, concubinul/concubina lui în anul fiscal precedent, dar și bunurile deținute şi interesele personale prevăzute la data depunerii declarației.

Natalia Gavrilița, vicepreședintă a formațiunii PAS, a fost în ultimii ani unul dintre managerii Fondului Global pentru Inovare. Gavrilița a fost ministra Finanțelor în Guvernul condus de Maia Sandu, iar ulterior a fost înaintată de două ori de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministră, dar nu a fost votată de deputați.

ZdG a radiografiat averea cu care vin în Guvern noii miniștri din cabinetul condus de Natalia Gavrilița și vă prezintă, în ediția tipărită de joi, 12 august, detalii despre bunurile deținute de aceștia, dar și despre afacerile pe care le gestionează ei sau familiile lor. Articolul integral, despre averea tuturor membrilor Guvernului Gavrilița îl puteți citi în ediția tipărită a ZdG, apărută astăzi, 12 august, în chioșcuri.