DOC/ După ce a prezentat secvența video cu Dodon, Reniță s-a adresat la PG: Solicită deschiderea unei cauze penale, dar menționează că instituția trebuia să se autosesizeze
Deputatul Iurie Reniță, care a prezentat la începutul săptămânii secvența video în care Vlad Plahotniuc îi propune o sacoșă lui Igor Dodon, presupunând că în ea erau bani, a solicitat joi, 21 mai, Procuraturii Generale (PG) să verifice autenticitatea înregistrării.
Totodată, acesta cere ca această probă să fie inclusă la cele apărute în public anterior și să fie revizuită hotărârea Procuraturii Anticorupție pe presupuse fapte de corupție și deschisă o cauză penală.
Totuși, el menționează că PG trebuia să se autosesizeze și critică instituția pentru conținutul comunicatului emis luni.
Luni, 18 mai, deputatul Platformei DA, Iurie Reniță, a prezentat o secvență video de la întâlnirea președintelui R. Moldova, Igor Dodon, cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, din 4 iunie 2019, în care se vede că Plahotniuc vine cu o pungă neagră, care, potrivit lui Reniță, ar conține bani. De cealaltă parte, Dodon afirmă că nu cunoaște ce era în sacoșă și că imaginile sunt „manipulatoare”. PG l-a îndemnat pe deputat să depună un denunț oficial.
Iurie Reniță susține că în pungă ar fi suma de bani despre care vorbea șeful statului într-o altă secvență video, și anume 600-800 de mii de euro pentru remunerarea socialiștilor. Astfel, el califică drept „motivată politic” decizia de a clasa dosarul privind pretinsa finanțare ilegală a PSRM, formațiune a cărui lider informal se declară Dodon, iar fragmentul video pe care l-a prezentat luni este o probă care conține „suficiente elemente constitutive ale infracțiunii”.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.