Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Competențele PA și ale…

DOC Competențele PA și ale CNA vor fi delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Guvernul a aprobat modificări la Codul de procedură penală

Sursa foto: CNA

Competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) ar urma să fie delimitate la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. Guvernul a aprobat miercuri, 22 martie, modificări la Codul de procedură penală. 

Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică, conform Guvernului.

Astfel, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizată de PA, iar CNA va investiga corupția sistemică. În același timp, corupția mică va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CNA. 

„Delimitarea clară a competențelor între autoritățile responsabile de investigarea cauzelor de corupție va asigura realizarea condiționalităților din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a RM la UE, precum și a Memorandumului cu privire la politicile economice și financiare, încheiat cu FMI”, anunță Executivul.