• CV-ul și averea declarată de Aureliu Ciocoi, proaspătul premier interimar al R. Moldova

  CV-ul și averea declarată de Aureliu Ciocoi, proaspătul premier interimar al R. Moldova
  02 ianuarie 2021 | 14:11

  Aureliu Ciocoi, premierul interimar al R. Moldova din 1 ianuarie 2021 este fost jurnalist și diplomat. Ciocoi a deținut în ultimul an, consecutiv și succesiv, în două rânduri, funcția de consilier al președintelui Igor Dodon și cea de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

  ZdG vă prezintă detalii din CV-ul proaspătului prim-ministru interimar, dar și ce arată cea mai recentă declarație de avere depusă de oficial la Autoritatea Națională de Integritate.

  Aureliu Ciocoi are 52 de ani. Este născut în Chișinău, este căsătorit și are un copil. A deținut anterior funcția de ambasador al R. Moldova în mai multe țări, inclusiv în SUA, Germania, China sau Danemarca. A activat, la începutul anilor 90 în calitate de jurnalist.

  Igor Dodon și Aureliu Ciocoi

  Vedeți, mai jos, CV-ul oficial al proaspătului premier interimar, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

  NumeCIOCOI
  PrenumeAureliu
  Data nașterii5 iunie 1968
  Locul nașteriiChișinău
  Statutul familialCăsătorit, un copil


  STUDII/STAGII

  1997Academia Diplomatică a Ministerului Federal al Afacerilor Externe al RFG, Bonn/Berlin, Germania
  1994 – 1996Doctorand la Universitatea Bucureşti (studii întrerupte)
  1992 – 1994Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea Relaţii Internaţionale, Bucureşti, România
  1985 – 1992Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism si Comunicare, mun. Chişinău
  1975 – 1985Şcoala medie nr. 11, mun. Chişinău (actualmente Liceul „Ion Creangă”)

  ACTIVITATEA PROFESIONALĂ

  Noiembrie 2020 – prezentMinistru al Afacerilor Externe și Integrării Europene 
  Martie 2020 – Noiembrie 2020Consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul politicii externe 
  Noiembrie 2019 –
  Martie 2020
  Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene 
  Iunie 2018 –
  Noiembrie 2019
  Consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul politicii externe 
  Noiembrie 2017 – Mai 2018Ambasador cu misiuni speciale în cadrul MAEIE
  August 2017 – Noiembrie 2017Ambasador al Republicii Moldova în SUA
  Noiembrie 2015 – 
  Iunie 2017
  Ambasador al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză
  Iulie 2015 –
  Noiembrie 2015
  Şef al Direcţiei securitate internaţională, Direcţia generală cooperare multilaterală
  Iulie 2010 – Iulie 2015Ambasador al Republicii Moldova în RFG şi în Regatul Danemarcei (prin cumul)
  Iunie 2009 – Iulie 2010Însărcinat cu Afaceri a.i. al Republicii Moldova în RFG şi Regatul Danemarcei (prin cumul)
  Iulie 2007 – Iunie 2009Consilier al Ambasadei Republicii Moldova în RF Germania
  Iulie 2005 – Iulie 2007Şef Direcţie Consiliul Europei şi Drepturile Omului în cadrul Departamentului Cooperare Multilaterală, MAEIE
  August 2004 – Iulie 2005Şef Secţie Consiliul Europei, Direcţia Generală Drept Internaţional şi Tratate, MAEIE
  Iunie 2001 –
  August 2004
  Secretar I al Ambasadei Republicii Moldova în RFG, Şef Oficiu din or. Bonn al Ambasadei RM în RFG
  Iunie 1998 –
  Aprilie 2001
  Şef Secţie Consiliul Europei, Direcţia Generală Integrare Europeană, MAEIE
  Martie 1996 –
  Iunie 1998
  Secretar II, Direcţia Organizaţii Europene, MAEIE
  1991 – 1992Jurnalist, Şef Secţie Analize Economice şi Prognoze, Cotidianul Parlamentului RM „Sfatul Ţării”
  1990 – 1991Jurnalist, Cotidianul Primăriei mun. Chişinău „Curierul de seară”
  1989 – 1990Jurnalist, Cotidianul „Cuvântul”
  1988 – 1989Stagiar, ulterior angajat al Săptămânalului „Viaţa Satului”
  1988Muncitor salahor, Editura Centrală, or. Chişinău

  SERVICIUL MILITAR

  1986 – 1988Ostaş de rând, efectivul trupelor de grăniceri, ex-URSS

  DIVERSE

  1980 – 1988Sportiv (tir), Maestru al Sportului din fosta URSS, membru al selecţionatei naţionale, selecţioner URSS la juniori (medaliat la competiţii URSS şi internaţionale, recordman ex-URSS la juniori)

  Limbi străine:  engleză (fluent), germană (fluent), rusă (fluent), franceză (nivel de bază)

  Hobby–uri:  Filozofie, literatură, teatru 

  ZdG a scris anterior că Aureliu Ciocoi împreună cu soția sa, Tatiana, dețin în proprietate un apartament de 132 m.p. amplasat chiar în centrul Chișinăului, pe str. Vlaicu Pârcălab.

  Bunul imobil a fost obținut de soții Ciocoi încă în 2004, în urma unui contract de investiție. În acea perioadă, Aureliu Ciocoi era secretar I al Ambasadei R. Moldova în Germania, iar ulterior, șef de Secție în cadrul Direcției Generale Drept Internațional și Tratate a MAEIE.

  În 2017, soții Ciocoi au vândut un alt apartament pe care-l dețineau în proprietate, amplasat pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, obținând, conform declarațiilor de avere și interese, doar 315 mii de lei, deși prețul de piață al unui asemenea bun imobil este mai mare.

  Conform informațiilor din declarația de avere depusă recent, la revenirea în funcția de ministrul al Afacerilor Externe, noul premier interimar mai deține două terenuri, o casă de locuit moștenită și Mercedes-Benz GLK 320 CDI, fabricat în 2009 și cumpărat în 2017 cu 7,5 mii de franci elvețieni, echivalentul a aproximativ 130 mii de lei. În instituții financiare din Germania și Moldova, familia Ciocoi păstrează 37 mii de euro, 41 de mii de USD și 57 de mii de lei.

  În luna februarie, Aureliu Ciocoi a fost vizat într-un scandal public, după ce a declarat că „intervenția militară a Federației Ruse în conflictul de pe Nistru a avut drept scop doar oprirea vărsării de sânge”. Ulterior, el a explicat declarația.

  „Bine, nu mă apuc acum să repet exact cum am spus, dar ceea ce am spus în timpul conferinței de presă, asta este originalul. Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din ‘90 până în iulie ‘92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al R. Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent. Generația noastră, noi cunoaștem foarte bine ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat atunci”, a spus Ciocoi.

  Lui Aureliu Ciocoi i s-a cerut să își depună cerere de demisie după declarația sa. Nedumeriți de declarația ministrului s-au arătat mai mulți veterani, care au spus, în cadrul unei conferințe de presă, că Ciocoi trebuie să își ceară scuze publice.

  Aureliu Ciocoi a devenit premier interimar după ce Ion Chicu a refuzat să exercite interimatul acestei funcții, după demisia Guvernului pe care l-a condus, iar legea obligă președintele țării să numească un premier interimar din rândul miniștrilor rămași în funcții.

  „Legea scrie foarte clar ce se întâmplă cu înlocuirea miniștrilor care pleacă. Funcțiile rămase vacante vor trebui suplinite din contul miniștrilor care nu pleacă. Funcția de prim-ministru de cei care sunt mai puțin lași”, a spus anterior Maia Sandu.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B. Moldova a învins Estonia cu 4-1 în finala turneului care s-a desfășurat la Chișinău și este organi…
  În premieră, R. Moldova câștigă calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-COVID-19 cu mai mult de 25%, iar Moderna, cu mai mult de 10% în ultimele contracte de furnizare pentru Uniunea Europeană, în timp ce statele din blocul comunitar se confr…
  Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor vândute UE, pe măsură ce varianta Delta se răspândește

  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală se judecă de peste un an și jumătate cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru anularea hotărârii prin care instituția și-a dat ac…
  DOC/ Fostul judecător Oleg Sternioală a cerut strămutarea dosarului, în care cere anularea hotărârii CSM prin care a fost dat acordul să fie urmărit penal pentru îmbogățire ilicită, la o altă instanță egală în grad

  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13

  Ex-ministru al Apărării Alexandru Pînzari, reținut vineri în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI, a primit 30 de zile de arest, conform unei decizii dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
  Ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul nr. 13