• Compania de asigurări Moldasig are un nou administrator special provizoriu

  Compania de asigurări Moldasig are un nou administrator special provizoriu
  14 ianuarie 2021 | 11:31

  Vitalie Polivencu a fost ales administrator special provizoriu al companiei de asigurări Moldasig. Decizia a fost aprobată de către Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), în cadrul ședinței din 12 ianuarie.

  „Potrivit cadrului normativ aferent asigurărilor, a fost aprobată  candidatura dlui V. Polivencu pentru exercitarea atribuțiilor funcției de administrator special provizoriu  al Moldasig SA – pe perioada acțiunii încheierii Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani) din 6 noiembrie 2020. În context, autoritatea de supraveghere, pentru menținerea siguranței financiare a entității și asigurarea unei gestiuni regulamentare și exigente, a condiționat exercitarea atribuțiilor corespunzătoare printr-un set de cerințe adiționale speței”, se arată într-o notă informativă a CNPF.

  La sfârșitul anului 2020, CNPF îl acuza pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, că ar încerca să preia controlul companiei.

  În luna noiembrie a anului 2020 Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) anunța printr-un comunicat de presă, că preia administrarea Moldasig.

  „CNPF autosesizându-se de neregulile și practicile contrare cerințelor de guvernanță corporativă în cadrul companiei Moldasig SA care, începând cu 09.11.2020, este gestionată, potrivit încheierii judecătorești din 06.11.2020, de două entități de audit, a revenit asupra subiectului, adoptând astăzi, 20 noiembrie curent, o Hotărâre în acest sens.

  Astfel, constatând că persoanele delegate de „CONFIDENTIAL-AUDIT” SRL și „ALTIMEEA” SRL nu întrunesc rigorile stabilite de autoritatea de supraveghere, mai mult, acestea ignoră Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, regulatorul (CNPF), întru prevenirea deteriorării siguranței financiare și dezintegrării activelor, precum și neadmiterii neplăților către asigurații „MOLDASIG” SA, a decis „Instituirea administrării speciale provizorie a „MOLDASIG” SA, până la executarea pct. 1 din Ordonanța CNPF nr. 53/6 – O din 10.11.2020, cu numirea unui administrator special…”, se arăta într-o notă informativă a instituției.

  Pe 21 noiembrie 2020 deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba, a expediat în adresa Procuraturii Generale o sesizare prin care cerea instituției să se implice în cazul Moldasig. Acesta susținea că un acționar care deține oficial 4,99% din companie a ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei. Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului.

  „Pe piața asigurărilor se întâmplă lucruri îngrijorătoare – o moștenire pe care ne-o lasă Dodon. O să fie multe de descurcat. Vorbesc despre Moldasig. Un acționar care deține oficial 4,99% din companie (dreptul la vot suspendat în 2016-2017) a ajuns să controleze 65% din acțiunile Moldasig. Cum? Prin judecată. Iar stilul îmi este foarte cunoscut. E o clasică preluare ostilă – așa zis atac raider”, a scris Alaiba pe Facebook.

  Deși nu a fost vizat, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a venit cu o replică la sesizarea parlamentarului, pe care îl acuză că îl apăra pe fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc.

  „Ești foarte îngrijorat de soarta companiei Moldasig, pe care Vladimir Plahotniuc a furat-o mai întâi de la investitori și apoi a jefuit-o cu succes. Ai muncit din greu și ai scris o declarație pentru Procuratură. Nici măcar nu puteți distinge Codul penal de Codul civil. Este evident că cineva a scris această declarație pentru dvs. Nu v-ați deranjat să înțelegeți esența litigiului, atunci când proprietarii returnează propriile acțiuni, care sunt acțiuni de trezorerie și nu aparțin nimănui. Dar e prea dificil pentru tine”, se arată în comentariul lui Platon.

  Acesta spunea că îi va transmite deputatului documente care demonstrează că Plahotniuc a schimbat legile astfel încât să poată fura compania.

  „Sper că vă veți familiariza personal cu aceste documente și nu le veți preda unor „autorități” pentru studiu, iar voi înșivă veți continua să vă uitați. Sunt gata să vă întâlnesc personal și să vă explic toate detaliile acestei infracțiuni comise de comunitatea criminală a lui Plahotniuc. Știu dinainte că veți evita întâlnirea cu mine, discuții, schimb de opinii. Dar tot nu voi înceta să încerc să arăt întregii societăți cât de iresponsabil și criminal este comportamentul tău. Voi dezvălui adevăratele motive ale acțiunilor tale, astfel încât oamenii noștri să realizeze amploarea indivizilor care îi guvernează”, se mai arată în comentariul lui Veaceslav Platon.

  Dumitru Alaiba a respins acuzațiile controversatului om de afaceri.

  În februarie 2020, în proces de lichidare, Banca de Economii S.A. anunța potenţialii cumpărători despre desfăşurarea la Bursa de Valori a Moldovei a licitaţiei „cu strigare” de vânzare ca pachet unic a valorilor mobiliare S.A. Moldasig de 61 200 de unităţi, cu preţ per acţiune de 112,75 lei și valoarea totală de 6 900 300 de lei.

  Portalul bizlaw.md remarca faptul că, începând cu 2018, pachetul de acțiuni deținut de BEM la Moldasig este scos la licitație aproape în fiecare lună, prețul fiind în scădere cu câteva milioane de lei la fiecare nouă expunere. De exemplu, din ianuarie 2018, când pachetul a fost expus la vânzare la prețul de 35 de milioane de lei (568,48 lei per acțiune), prețul s-a redus de aproape cinci ori.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Lista judecătorilor care aspiră la funcții de conducere în instanțele judecătorești. Pentru șefia Curții Supreme de Justiție luptă șase candidați

  Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a publicat lista participanților la concursul pentru suplinirea mai multor funcții de conducere a instanțelor judecătorești din R. Moldova. În urma concursurilor vor fi…
  Lista judecătorilor care aspiră la funcții de conducere în instanțele judecătorești. Pentru șefia Curții Supreme de Justiție luptă șase candidați

  14 decese asociate cu Covid-19 au fost înregistrate astăzi. Dintre noii infectați, 16 sunt lucrători medicali

  265 cazuri noi de infectare cu Covid-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Totodată, 14 persoane au decedat ca urmare a complicațiilor provocate de Covid-19.
  14 decese asociate cu Covid-19 au fost înregistrate astăzi. Dintre noii infectați, 16 sunt lucrători medicali

  Construcțiile din pădurea Durlești: primăria orașului anunță că a cerut sistarea lucrărilor și demolarea construcțiilor. „Orice acțiune întreprinsă în fondul forestier cu folosirea betonului armat este ILEGALĂ”

  După ce ZdG a relatat recent că în pădurea Durlești au loc lucrări de construcție a unor case, fiind folosite materiale de construcții interzise în păduri, precum betonul armat, primăria or. Durlești anunță că…
  Construcțiile din pădurea Durlești: primăria orașului anunță că a cerut sistarea lucrărilor și demolarea construcțiilor. „Orice acțiune întreprinsă în fondul forestier cu folosirea betonului armat este ILEGALĂ”

  „Produsul moldovenesc trebuie să se deosebească”. Cum devin pănușile de porumb ambalaj pentru produsele ecologice

  Pasionată de produsele ecologice și dornică de a le da plusvaloare, Ludmila Castraveț este antreprenoarea care, pe lângă faptul că și-a dezvoltat o afacere în domeniul producerii fructelor uscate și a pistilulu…
  „Produsul moldovenesc trebuie să se deosebească”. Cum devin pănușile de porumb ambalaj pentru produsele ecologice

  FOTO/ Incendiu într-un bloc locativ din capitală. Focul a distrus mai multe bunuri materiale însă nu sunt raportate victime

  În după amiaza zilei de 24 ianuarie pompierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au intervenit pentru a stinge un incendiu pe strada Mihail Sadoveanu din Chișinău. Potrivit informațiilor…
  FOTO/ Incendiu într-un bloc locativ din capitală. Focul a distrus mai multe bunuri materiale însă nu sunt raportate victime