Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Carte şi dans, procreare fara…

Carte şi dans, procreare fara sexualitate

Duminica, 29 noiembrie 2009, incepind cu ora 19.00, la Bucureşti va avea loc un spectacol – lansare de carte & dezbatere, prilejuite de spectacolul lui Ion Dumitrescu „Ceea ce am convenit noi a fi hazard”. Spectacolul va fi urmat de lansarea cartii lui David le Breton, „Antropologia corpului si modernitatea”, anunţă Cartier.

 Alaturi de Ion Dumitrescu & David le Breton sunt invitati pe Mihaela Michailov – critic & teoretician de arta performativa; Bogdan Ghiu – critic de arta & teoretician si Manuel Pelmus – coregraf & teoretician. Dezbaterea va fi insotita si de un text al lui David le Breton despre coregrafia contemporana, creat special pentru acest eveniment de la CNDB.

 Spectacolul „Ceea ce am convenit noi a fi hazard” (The way things might go) a fost co-produs de CNDB si Centre national de la danse – Paris (Pantin). A avut premiera la CNDB in noiembrie 2007, ulterior fiind prezentat la Tanzquartier-Wien, Springdance Festival in cadrul programului Dialogue, la Sofia in cadrul festivalului Sofia Underground si la Teatrul Maghiar din Cluj in cadrul stagiunii CNDB.

 Mizele piesei „Ceea ce am convenit noi a fi hazard”:

Un exercitiu de a fi autor intr-un spatiu de reprezentare. Experienta nemediata versus experienta mediata. O chestionare a conditiei de pasivitate a spectatorului ce este analoga cu pozitia subiectilor in sistemul social-politic actual. Identitate permanent in constructie. Corpul dansatorului inceteaza sa fie un mediu si devine o suprafata, o platforma pentru spectatori.

 Antropologia corpului si modernitatea. Perspectiva medicului occidental si cea a vraciului comunitar nu sunt doua pozitii antagoniste, ci doua discursuri care se adreseaza unor realitati corporale diferite. Incepind prin a fi considerat o masinarie independenta de om (Vesalius), de la rezidual la supranumerar, trecind prin fragmentari, transplanturi de organe, grefe pe fata, procreare fara sexualitate, uter ocazional, fetisizare a ADN-ului, om ca informatie pura si cyborgizare, David le Breton intreprinde ultima antropologie a corpului occidental in oglinda cu cel al societatilor holiste, comunitare. Sa-i spunem, oare, corpului adio?

 David le Breton, Antropologia coprului si modernitatea, Traducere din franceza de Liliana Rusu, Colectia Cartier Istoric, 2009, 428 p

Comunicat Cartier