“Dl Garaba a ieşit din maşină, a început a face scandal, l-a îmbrâncit şi a încercat să-l lovească”

433-GarabaIurie Garaba, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost implicat, marţi-dimineaţă, într-un accident rutier în Chişinău, iar ulterior, într-o bătaie. Informaţia a devenit publică abia miercuri, când Procuratura Generală (PG) şi Inspectoratul General de Poliţie (IGP) au reacţionat, precizând că vinovat de accidentul rutier este Gheorghe Munteanu, care l-a şi lovit pe Iurie Garaba. Avocatul lui Munteanu susţine însă că lucrurile au stat cu totul altfel şi că vinovat de producerea accidentului este procurororul Garaba, care a fost şi cel care a iniţiat conflictul. „Munteanu doar s-a apărat”, ne-a spus avocatul acestuia.

Informaţia despre accident a fost dezvăluită miercuri, 31 iulie, de către Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Populare Antimafie, în cadrul unei conferinţe de presă. Mocanu a declarat că acum s-ar încerca muşamalizarea cazului şi că, din informaţiile pe care le deţine, Garaba l-ar fi lovit şi ameninţat pe şoferul care i-a tamponat maşina, iar ulterior, a dat ordin ca acesta să fie reţinut de poliţie. “În urma unei comenzi date, la locul accidentului s-au deplasat mai multe echipaje ale poliţiei. Acum, cetăţeanul Gheorghe Munteanu este în custodia poliţiei Buiucani. El este acum prelucrat în celula lui ca să recunoască că accidentul s-a produs din vina lui şi că i-a provocat vătămări corporale lui Garaba. El urmează ca în 72 de ore să apară în faţa unui judecător de instrucţie”, a declarat Sergiu Mocanu, care a precizat că Gheorghe Munteanu ar fi filmat scena cu telefonul mobil, doar că poliţiştii i-au distrus dovada.

“Mama acestuia este distrusă”

Imediat după dezvăluirile lui Mocanu, am încercat să verificăm informaţia. Pentru unele instituţii mass-media, reprezentanţii IGP declarau că nici o persoană nu a fost reţinută pe marginea accidentului, pentru că acesta a fost unul minor. În acelaşi timp, surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani (IPB) confirmau pentru ZdG reţinerea lui Gheorghe Munteanu, şi precizau că acesta se află la Izolatorul de detenţie preventivă de pe str. Tighina, din Chişinău, pentru “maltratarea lui Garaba”.

Am telefonat şi la Pituşca, r. Călăraşi, satul din care este originar Gheorghe Munteanu. Grigore Lupu, primarul localităţii, ne-a confirmat informaţia privind accidentul, dar şi cea cu privire la reţinerea lui Munteanu, menţionând totodată că “mama acestuia este distrusă. Am văzut-o cum o ducea cineva de braţe. Aşa am înţeles că el este reţinut”, ne spunea primarul.

Procuratura a solicitat toate materialele

Imediat, s-au trezit şi instituţiile statului, însă abia a doua zi de la producerea accidentului şi abia după dezvăluirile lui Mocanu. Toate instituţiile însă au avut o poziţie diferită de cea a liderului Antimafie. Primii care au reacţionat au fost cei de la IGP. Aceştia au postat un comunicat de presă pe site-ul instituţiei, prin care au oferit câteva detalii despre accident. “În dimineaţa zilei de 30 iulie curent, aproximativ la ora 08.50, la intersecţia străzii Calea Ieşilor cu şos. Balcani a sectorului Buiucani, s-a produs un accident rutier între două unităţi de transport auto, BMW şi Ford Tranzit. La volanul automobilului de model Ford Tranzit se afla un bărbat în vârstă de 35 de ani, originar din r. Călăraşi, iar automobilul BMW era condus de un locuitor al capitalei în vârstă de 49 de ani”, se spune în comunicatul de presă al CGP.

433-Garaba-colaj“În timpul examinării locului accidentului rutier, soţia conducătorului autoturismului BMW (Garaba – n.r.) a declarat că soţul său a fost agresat fizic de cel de-al doilea participant. Respectiv, la faţa locului a fost solicitat grupul operativ al IPB, iar bărbatul agresat a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Al doilea şofer a fost condus la Inspectoratul de Poliţie pentru audieri. În baza plângerii înregistrate, s-a pornit cauză penală în temeiul art. 287 Cod Penal, “Huliganism”, iar şoferul autoturismului de model Ford Tranzit a fost reţinut pe un termen de 72 de ore. La solicitarea organelor de procuratură toate materialele acumulate de poliţie şi cauza penală intentată au fost remise procuraturii de sector, conform competenţelor”, se mai spune în comunicat.

Comunicatul-sentinţă al PG

La scurt timp, a venit şi reacţia PG. Comunicatul oferă practic aceleaşi date, doar că în el este menţionat deja şi un prim verdict. “Munteanu Gheorghe, deplasându-se pe str. Calea Ieşilor la volanul autoturismului de model “Ford Tranzit”, ignorând prevederile Regulamentului circulaţiei rutiere şi încălcând grosolan ordinea publică, fără nici un motiv a tamponat automobilul de model “BMW 530”, condus de Garaba Iurie, în care se aflau membrii familiei acestuia, deplasându-se în concediu. În continuarea acţiunilor huliganice, Munteanu Gheorghe l-a înjurat şi l-a agresat fizic pe Garaba Iurie, care ieşea din automobilul personal deturnat pe acostament, aplicându-i intenţionat o lovitură în regiunea feţei, în rezultatul căreia părţii vătămate, Garaba Iurie, i-au fost cauzate leziuni corporale, acesta necesitând îngrijiri medicale urgente”, se menţionează în comunicatul de presă al PG.

“În cadrul urmăririi penale privind comportamentul huliganic al numitului G. Munteanu s-a efectuat audierea în calitate de parte vătămată a lui Garaba Iurie, au fost audiaţi membrii familiei acestuia (soţia şi copilul). Fiind audiat, bănuitul de actele de huliganism nu a recunoscut vina şi a refuzat să dea declaraţii, fiind reţinut preventiv pentru 72 de ore, în scopul neadmiterii influenţării depoziţiilor martorilor care s-au aflat cu el în acelaşi automobil”, mai scrie în comunicat.

Marţi internat, miercuri nu-i în spital

Iurie Garaba are telefonul închis. De luni, acesta se află oficial în concediu. Iniţial, s-a anunţat că acesta ar fi în spital, iar mai apoi că, fiind în concediu, nu se află pe teritoriul R. Moldova.

Iniţial, dosarul privind incidentul din trafic se afla în gestiunea IPB, la ofiţerul Ion Aga. În după-amiaza zilei de marţi, dosarul a fost retras, fiind gestionat acum de către Procuratura sect. Buiucani. Ion Aga, ofiţerul IPB, ne-a spus că nu se ştie care a fost motivul pentru care Iurie Garaba a fost lovit de către Gheorghe Munteanu. “Munteanu nu dă declaraţii. Refuză să dea careva declaraţii şi să explice. El a spus că toate explicaţiile le va prezenta în instanţa de judecată. Nu ştiu de la ce s-a pornit incidentul. Din cauza stării de sănătate a dlui Garaba, eu nu pot să vă spun care este poziţia d-lui. Eu, din câte cunosc, d-lui încă este internat în Spitalul de Urgenţă”, ne-a comunicat Aga.

Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă ne-au confirmat faptul că Iurie Garaba a fost internat în spital marţi, în secţia “oro-maxilo-facială”. Reprezentanţii acestei secţii ne-au spus că miercuri, 31 iulie, un asemenea bolnav nu este internat. „Poate a fost ieri”, au zis asistentele din secţie.

“Vinovat este dl Garaba”

Procurorul care se ocupă de caz este Eugen Bordos, cel care, în luna iunie era pedepsit disciplinar de către CSP-ul condus de Garaba cu “mustrare” pentru că „a admis îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de serviciu, absenţă nemotivată de la serviciu şi încălcarea intenţionată, în exerciţiul funcţiei, a legii”.

Vladislav Roşca, avocatul lui Gheorghe Munteanu, afirmă că „din spusele sale, el s-a apărat. Dl Garaba a ieşit din maşină, a început a face scandal, l-a îmbrâncit şi a încercat să-l lovească. El a făcut un pas în spate şi s-a apărat”, declară apărătorul lui Gheorghe Munteanu. “A fost aplicată o singură lovitură”, mai spune acesta. Cât despre accident? “A fost un accident minor. Nu, din câte am înţeles eu, vinovat de producerea accidentului este dl Garaba”, precizează Roşca.

“Eu presupun că aici interese au existat”

“Din punctul meu de vedere, pe astfel de articole ca huliganism nu se reţine nicio persoană, cu condiţia că nu există influenţă şi mare interes. Eu presupun că aici interese au existat, din moment ce la faţa locului a venit însuşi adjunctul procurorului municipiului, Vladimir Lupu. Eu aşa presupun, că au existat interese, luând în considerare că dl Garaba este preşedintele CSP.” Cele 72 de ore pentru care a fost reţinut Gheorghe Munteanu vor expira vineri.

“El, momentan, a refuzat să facă declaraţii, pentru că a fost reţinut în prezenţa unui avocat din oficiu. Dar vom face declaraţii. Sunt martori care au văzut. Cunosc ce a fost. Există cel puţin doi martori cu care eu am discutat şi care confirmă că scandalul a fost iniţiat de către dul Garaba. Sper că ei nu-şi vor schimba declaraţiile”, ne-a mai spus Vladislav Roşca.

Adjunctul procurorului “a pus lucrurile la punct”

De ce s-a prezentat la locul accidentului Vladimir Lupu, adjunctul procurorului municipiului Chişinău? Ion Diacov, procurorul mun. Chişină,u ne-a spus că a aflat despre acest lucru abia miercuri, menţionând totodată că Vladimir Lupu este în concediu. Solicitat de ZdG, Lupu iniţial a acceptat să discute cu noi, dar, la auzul întrebării, a zis că este în concediu şi că nu discută atribuţii legate de serviciu.

Sursele noastre din cadrul PG ne-au informat că Vladimir Lupu s-a prezentat la locul incidentului la solicitarea lui Iurie Garaba. Adjunctul procurorului municipiului a fost la faţa locului “pentru a pune lucrurile la punct. Vă daţi seama ce a fost acolo?”, ne-au spus surse care solicită anonimatul. Totodată, am aflat că Garaba i-a cerut lui Vladimir Lupu să nu discute cu nimeni despre incident, încercând să-l tăinuiască.

Conform unor surse, Iurie Garaba urma (înainte de incident) să fie înaintat la funcţia de adjunct al Procurorului General, unde avea să-l înlocuiască pe unul dintre actualii adjuncţi, Eugen Rusu. Garaba a fost ales în funcţia de preşedinte al CSP pe 14 ianuarie 2010, pe un termen de 4 ani. Acesta este totodată şi şef al direcţiei investigaţii generale din cadrul PG.

Update 1: Martorii confirmă ZdG. Garaba a provocat accidentul

Update 2:Procurorii cer mandat de arest pe numele lui Gheorghe Munteanu

Update 3: Vladimir Lupu, adjunctul procurorului municipal a fost la faţa locului, deşi era în concediu


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

17 comentarii

 1. Toma

  Procurorii se simt invencibili si aroganti fiinca stiu ca verificarea faptelor o sa faca colegii lor.Deacea tare greu o sai fie lui Cornelui Gurin sa faca ordine.Plus la toate ei au sustinere politica iar societatea civila tace.

 2. p/d.Gurin

  De citiva ani aud cum ca ca sa te angajezi la Procuratura trebue sa platesti 5000 euro.Daca e adevarat, cu cine se impart ei si face oare sa ne miram ca unii nu pot justifica averile sale?

 3. inna

  pai si lui Matasaru tot procurorii i-au intentat dosar penal pentru huliganism pentru trandafirul lupul. \\\se vede ca articolul pentru huliganism din codul penal este unul de serviciu pentru procurori ca sa-si faca mendrele

 4. Mihai

  Ia sa vă văd pe voi să primiţi în bot de la aşa o bîdlă fără minte ca Munteanu, venit de prin Pituşca…!!!
  Este o vorbă care se referă la ZdG : “Să…grăieşti, не мешки таскать!”
  !!! Давай до свидания Munteanu !!!

 5. toma

  Recunosc,ca vizionind imaginile cu cazul dat mi-am schimbat parerea.In timp ce fata lui Garaba e in gips si plina de vinatai la Munteanu n-am vazut nici o zgirietura.Sergiu Mocanu a sarit peste cal.

 6. Virginia

  Probabil ca pe acest procuror l-au “sfatuit” sa dispara pentru “a nu prejudicia ancheta”.Mare mizerie in tara noastra! Cand naiba o sa se termine cu situatia asta insuportabila in care ne aflam,noi cei multi si deveniti saraci”lipiti pamantului”???

 7. mos Ion

  Am privit pe curaj.tv video de la locul accidentului.Vinovat 100% e porcurorul.Numai un toma si un Mihai(Ghimpu oare?) pot vedea contrariul.Porcurorul a mintit,cind a spus ca vinovat e Munteanu.De aici reesa ca si in situatia cu ciarta tot porcul minte.De aceia -porcii la gunoi si lui Gheorghe Munteanu -respect.

 8. Colun

  Ei şi dacă s-a întîmplat, chiar trebuia să-şi unul altuia dea la bot. Cu toate că persoana cu ochi beliţi şi epoleţi merită mai multe la moacă, dar pentru alte păcate

 9. Mihai

  Pentru Virginia.
  Dragă Virginia, nu-l apăr pe Garaba….imi pare rău pentru faptul că nu avem presă echidistantă…, pentru faptul că avem o situaţie de fapt între doi şoferi, dar dat fiind faptul că unul e cu funcţie deduceţi că acesta-i răul… Dar dacă ar fi fost altul în locul lui, unul simplu…ca tine…”lipit pamantului”…ce ar fi zis lumea…?!
  Nu este vorba de acest Munteanu sau Guraba, e vorba de însăşi situaţie… Şi dacă vom tolera aşa şoferi voi şi amar de noi….

 10. Virginia

  Nu din faptul ca unul este in functie deduc “raul”.Dle Mihai! Raul vine din sistemul mafiot si corupt in care se afla “supusii”,adica asa numitii functionari ai sistemului.Care au avut cata de cat demnitate,n-au acceptat sa fie in astfel de sistem si au plecat,fie au demisionat din motive etice.In rest,cei care sunt acum in functii sunt murdari pana peste cap.Cazul “Padurea Domneasca” este strigator la cer,iar justitia este “la pamant”.Dovada este si acest caz,in care a avut loc doar un accident,dar care a fost tainuit,asemeni multor altor crime ,in care sunt implicati persoane cu functii in stat.

 11. Mihai

  Virginia, să înţeleg că toţi funcţionarii de azi sunt pătaţi şi mafioţi … cei de pe timpul comuniştilor tot…deci, avem o ţară doar de mafioţi…?! Vă contraziceţi…aţi zis că a avut loc “doar un accident…” da ce trebuia să facă Garaba avînd faţa sparsă…?! Imediat să iasă în presă să strige în gura mare :”Eu sunt funcţionar mare şi nu vreau să tăinuiesc nimic… recunosc …am făcut o crimă …am bătut pumnul lui Munteanu cu faţa mea !!!”
  Eeeeh… gîndiţi-vă puţin…sunteţi ca şi zombaţi…

 12. Virginia

  Mai Mihaie ,mai!Te rog sa nu-mi dai lectiii de gandire.Invata-te dle singur pe dumneata sa analizezei lucrurile prin intelepciune si cumpatare. “Fata botita” a functionarului pare sa fie un scenariu de calitatea joasa.Ce nu fac indivizii pentru a face sa fie “corecti”? Iar moldovenii sunt foarte inventivi la prostii.

 13. Virginia

  Si urmand logica celor expuse mai sus,ma mir cum sa nu-i dam dreptate lui A.Plesu care afirma: “Oricum,în locul celor din studiourile ”indignate”, mi-aş fi apărat şeful cu ceva mai multă subtilitate: de pildă, aş fi lăsat-o mai moale cu ”dreptatea” şi cu securiştii. Prea sare în ochi! Deşi, poate mă înşel. Poate că în loc să fiu perplex, ar trebui să mă înduioşez în faţa modului paradoxal în care se face, în patria noastră, dreptate: cu securitatea pe securitate călcînd!

 14. vasea

  Mihai, “nu avem presă echidistantă” – dar cum ramane cu echidistanta procuraturii; ai citit comunicatul porcuraturii? Nu te deranjeaza nimic?
  Cum ramane cu faptul ca prietenul lui Garaba instrumenteaza cazul? Poate fi el echidistant? Asa ca inceteaza sa-i lingi pe porcurori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *