Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine i-a furat lui Dodon…

Cine i-a furat lui Dodon peștișorul de aur?

Igor Dodon s-a aflat, săptămâna trecută, la Strasbourg, la sesiunea ordinară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Deși evenimentul nu a fost unul ceremonial, Dodon a plecat la APCE, așa după cum obișnuiește să meargă în vizitele sale la Moscova, cu daruri.

La bordul avionului, care a decolat de pe Aeroportul Chișinău, a fost urcat un covor moldovenesc „Pomul vieții”, pe care Dodon l-a luat cu el, în speranța că îi va putea sensibiliza și determina pe europarlamentari să fie mai conciliabili cu guvernarea socialistă de la Chișinău și să dea curs finanțărilor europene pentru R. Moldova, fără de care șansele de supraviețuire ale Guvernului Chicu și ale lui Dodon ca președinte socialist (suntem în an electoral) riscă să ajungă sub gheață.

Banii, apelul la toleranță, solidaritate comunitară și la sprijinul financiar pentru R. Moldova au constituit reperele alocuțiunii președintelui Dodon în plenul parlamentului, care, vrând s-o facă pe curatul și nevinovatul, a pus vina pentru toate relele și pentru deteriorarea relațiilor R. Moldova cu partenerii occidentali pe seama foștilor președinți, parlamente și guverne, în special pe „cei care au guvernat în ultimii 10 ani… Ei au compromis relațiile cu CoE”, spune Dodon.

Că s-au întrecut și foștii cu șaga, făcându-și de cap, nu cred că poate nega cineva, tot așa cum nu putem nega și faptul că, de vreo jumătate de an (octombrie 2019, demiterea Guvernului Sandu), dar de fapt de când e președinte, Dodon personal a fost cel care a contrapus Chișinăul Strasbourg-ului, Bruxelles-ului, Washington-ului, București-ului și altor parteneri strategici de dezvoltare.

Deși a fost atenționat asupra faptului că pășește pe greblă (numai ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan cât efort a depus), Dodon a mers pe mâna Moscovei și a jubilat alături de Kozak și Lavrov căderea Guvernului Sandu. Și iată-l în fața faptului împlinit. Vrând să fie luat cât se poate mai în serios de plen (APCE nu e PSRM), Dodon a scăldat în laude Consiliul Europei (CoE) și a făcut de la tribună mai multe promisiuni măgulitoare.

Reținem sumar: „R. Moldova susține ideea creării unei Europe unite de la Lisabona până la Vladivostok”.

Doi: „implementarea Acordului de Asociere și Liber Schimb este o prioritate pentru actuala guvernare din R. Moldova”.

Trei: „intrăm într-un nou deceniu. Aceasta este o ocazie bună pentru a ne gândi din nou la motivul pentru care a fost creat CoE. Sunt sigur că, în pofida incertitudinilor, proiectul european al Casei Comune rămâne un proiect care inspiră și mobilizează”.

Patru: „suntem ferm hotărâți să construim un stat de drept dezvoltat, prosper, modern, care va avea un loc destoinic nu numai în Europa, ci și în întreaga lume… Avem un nou procuror general, un profesionist care, în opinia noastră, va face regulă în toate”.

Cinci: sub socialiști, „R. Moldova va fi un factor de securitate și stabilitate în Europa”.

Și șase: „La ora actuală, principalele eforturi ale președintelui, Parlamentului și Guvernului țării noastre vizează implementarea mai multor reforme, în mod special reforma justiției și lupta cu corupția”.

Dar problema sunt banii, a lăsat să se subînțeleagă Dodon. „Sunt optimist, cred că vom reuși, dar vă rog să înțelegeți că fără suportul Dvs. ne-ar fi mult mai greu… La etapa actuală, este important ca și noi, politicienii și partenerii de dezvoltare, să facem proba de toleranță și seriozitate, pentru a se reuși realizarea programului de reforme”, le-a sugerat el.

APCE nu i-a zis „nu” lui Dodon, dar nici „da”. Răspunsul a fost: „mai întâi reforme și după asta bani”. În situația în care s-a pomenit, Igor Dodon amintește de pescarul din povestea „Peștișorul de Aur”, care, până la urmă, a rămas în fața coveții sparte. Cine i-a furat lui Dodon peștișorul de aur? Kozak? Lavrov? În tot cazul, la APCE, Dodon nu l-a găsit.

Să ceri toleranță APCE, când știi prea bine că, de 30 de ani (inclusiv cu concursul tău), R. Moldova este furată și prădată ca un colhoz din care fiecare rupe ce și cât poate, când știi că, de 25 de ani, suntem membri ai CoE (R. Moldova a fost prima din statele CSI care a aderat la CoE în 1995), dar așa și nu am fost scoși de sub monitorizare din cauza restanței cronice în reformarea justiției și afirmarea statului de drept (deși UE a pompat enormități de bani în reforme, democratizare și în dezvoltarea R. Moldova), să ceri toleranța CoE, când de mai bine de un an de zile europenii au sistat condiționat orice proiect de finanțare pentru R. Moldova din cauza lipsei de reforme, a marii corupții, a jafului bancar, dar și a altor nereguli care persistă în administrarea statului.

Să ceri toleranță, când, acum trei ani, ai promis să faci lumină în dosarul miliardului furat, să întorci banii, să-i pui pe făptași la pușcărie și, în cele din urmă, să nu faci nimic, este, în cel mai bun caz, o obrăznicie. Și e bine că, în sfârșit, Europa nu se mai intimidează să zică „nu” acolo unde nu e loc de „da”. Cu atât mai mult că Igor Dodon nu a mers la Strasbourg decât ca un președinte formal al R. Moldova, care nu are nimic în comun cu interesele și aspirațiile europene. De facto, el este guvernatorul lui Putin (și acela vremelnic) pentru Basarabia, prietenul său, Krasnoselski, fiind un al doilea Dodon, doar că pentru Transnistria. E lucru știut, nu?

De aceea, să fie clar: că va vorbi Igor Dodon de bine sau de rău forurile europene, ca va avea sau nu va avea pe masă, în birou, Drapelul UE, că se va uita cu ochi buni sau răi la România, că va merge sau nu la Strasbourg, Bruxelles sau Washington, că vor da sau nu vor da europenii bani pentru R. Moldova, Igor Dodon oricum nu va lucra pentru binele, modernizarea și dezvoltarea țării, pentru că o Moldovă democrată și prosperă înseamnă o tot mai mare apropiere de UE și ieșirea din zona gri a CSI-ului – lucru care, știm bine, nu face parte din proiectele Rusiei pentru această regiune. Iar Igor Nicolaevici nu va merge niciodată, după cum nu a mers nici până acum, împotriva intereselor Moscovei.

Suntem în an electoral. La toamnă vom avea de rezolvat această problemă.