• Elveția: Drumul spre școală și grădiniță

  Elveția: Drumul spre școală și grădiniță
  vizualizări
  16 august 2020 | 17:13

  Când am auzit de faptul că copii noștri vor trebui să meargă singuri pe jos spre școală, grădiniță și înapoi spre casă, am rămas blocată. Nu mai zic de tatăl lor care mult timp nu a putut admite acest lucru.

  Dar văzând că se „îngroașă gluma”, primind și indicații de la învățătoare și educatoare, am început să adun informații si, odată ajunși în Elveția, am mers câteva zile să învățăm drumul spre școală. Până pe 10 august, când începe un nou an școlar, exersam zilnic.

  În Elveția asta e absolut normal, și toți cunosc începând de la locuitori până la șoferi, că școlarii merg sau singurei, sau cu alți copii vecini spre grădiniță și școală.

  De aceea pentru părinți este creat si un site web special care așa și se numește: schulwege.ch, unde sunt informații, broșuri, imagini, sfaturi și chiar filmulețe scurte.

  Iată câteva sfaturi prezentate de către autorități:

  1. Siguranța înainte de orice. Alegeți cel mai sigur drum spre școală și nu cel mai scurt.
  2. Exersați de mai multe ori până copilul cunoaște drumul dus-întors către școală și casă.
  3. Arătați-le diferite situații periculoase. Vorbiți cu copii dvs. despre posibilele situații periculoase și cum ar trebui să reacționeze în aceste cazuri.
  4. Însoțiți copiii în caz de situații periculoase de trafic. Dacă situația în trafic nu permite copilului să meargă singur la școală, însoțiți-l, dar la fel, pe jos. În timp, va învăța calea în mod independent.
  5. Cumpărați-le haine și ghiozdane reflectorizante. Îmbrăcați copilul astfel încât să fie clar vizibil (haine de culoare deschisă și cu materiale reflectorizante).
  6. Împreună cu colegii de școală. Asigurați-vă că copilul dvs. merge la școală împreună cu colegii săi. În acest fel, mersul la școală pe jos este și mai distractiv.
  7. Acordați suficient timp pentru a ajunge la școală. Trimiteți copilul pe drum mai devreme și din timp, pentru a nu se grăbi la școală.
  8. Trotinete, Skateboard-uri etc. Aceste dispozitive de mers sunt minunate pentru petrecerea timpului liber, dar nu sunt recomandate pentru a merge la școală.
  9. Nu mergeți niciodată cu străini. Spuneți-i copilului să nu meargă niciodată cu străini.
  10. Situații de urgență. Dacă copilul dvs. ajunge într-o situație de urgență, discutați cu copilul dvs. unde poate primi ajutor în apropiere, de ex. la casieria magazinului din sat sau la o casă în care copilul poate să sune.

  O altă opțiune interesantă este cea numită Pedibus și constă în faptul că o persoană matură voluntar (de obicei, un părinte) însoțește copiii spre școală și casă, iar părinții pot crea singuri, din proprie inițiativă, un traseu Pedibus.

  Planificarea drumului către școală pentru copii este realizată de către adulți – din perspectiva și cunoștințele lor. Autoritățile confirmă că uneori prea puțină atenție este acordată faptului că copiii au cerințe și nevoi diferite în traficul rutier. Drumul către școală este un adevărat concept în Elveția, axat pe necesitățile copilului. Recomandările pe termen scurt, mediu și lung vizează creșterea siguranței lor în drum spre școală/grădiniță.

  Anual, se dedică acestui concept câte o săptămână în fiecare localitate sau școală numita în engleză „Walk to School”, în care copiii lipesc diferite stickere sau etichete pe drumurile, trecerile de pietoni și trotuarele ce duc spre școală sau grădiniță.

  Astfel, atât părinții, cât și copii recunosc drumul mai ușor punându-se accent pe:

  Cunoașterea traficului;

  Dezvoltarea abilităților sociale;

  Copiii leagă prietenii și practică independența;

  Mișcare și sănătate.

  Iar ca un obiectiv secundar, părinții „scapă” de o obligație. 

  Dar voi aveți curaj să vă lăsați copiii singuri spre școală și grădiniță?

  *Notă: Noi suntem recent veniți (trei ani am stat în Germania) și descoperim acum Elveția cu toate sistemele ei. Ceea ce am expus supra, nu este comparativ cu țara noastră. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Odată cu declanșarea pandemiei de noul coronavirus, în mediul online din întreaga lume au apărut diverse teorii ale conspirațieim unele dintre ele leagă răspândirea COVID-19 de tehnologia 5G. Informațiile despr…
  VIDEO/ COVID-19 și 5G: demontăm teoriile conspirației

  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Alte 260 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 1 caz este de import (Germania-1). Au fost efectuate 1142 de teste, dintre care primar – 979 şi…
  Alte 260 de cazuri noi de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 ore. Două persoane au fost răpuse de coronavirus

  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1 231 de cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 47…
  Covid-19 în România: 1 231 de cazuri noi și 33 de decese, în ultimele 24 de ore

  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Pandemia de coronavirus a lăsat fără locuri de muncă o armată întreagă de muncitori migranți. Mulți dintre ei încă mai încearcă, fără succes, să revină acasă. Cum se întâmplă exact acest lucru? Aflăm din relată…
  Drumul spre casă. Cetățenii din diferite țări, blocați în străinătate, luptă pentru a reveni în patria lor

  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Sâmbătă, 19 septembrie, Rusia a raportat 6 148 de noi cazuri de infectări cu coronavirus. Aceasta fiind pentru a doua zi consecutiv când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6 000, transmite Agerp…
  Covid-19: Numărul de noi infectări din Rusia depăşeşte 6 000 pentru a doua zi consecutiv

  Peste 6900 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră

  În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 910 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 6 911 traversări persoane, dintre care 3…
  Peste 6900 de persoane au intrat în R. Moldova în ultimele 24 de ore. Informația privind situația la frontieră