Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   De ce a fost demis…

De ce a fost demis Doga?

Motivele reale pentru care preşedintele Curţii de Apel Chişinău (CAC), Anatolie Doga, a fost suspendat din funcţie rămân un secret. După suspendarea lui Doga, preşedinte interimar al CAC a fost numit vicepreşedintele Xenofon Ulianovschi.

În hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), făcută publică recent, este specificat clar că „circumstanţele şi probele care au servit temei de a formula concluzia de incompatibilitate a judecătorului Anatolie Doga nu pot fi expuse public”. Anterior, Anatolie Doga a depus mai multe cereri de suplinire a funcţiilor de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), de preşedinte al Colegiului penal al CSJ, apoi al funcţiei de preşedinte al CAC. Astfel, în conformitate cu legislaţia privind verificarea titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice, a demarat verificarea sa. Încă în mai 2010, organul de anchetă a dat un aviz negativ „cu referire la factori de risc şi sesizări pe acţiuni ce nu s-ar încadra în normele deontologice şi ale Legii cu privire la statutul judecătorului”. Peste două luni, Doga a contestat avizul, „exprimându-şi dezacordul asupra unor motive expuse, acceptând că unele concluzii din aviz sunt obiective, concretizând că la întocmirea declaraţiei de verificare a omis a declara unele circumstanţe din grabă şi neatenţie, considerând că acele informaţii nu denotă comportament necorect şi nu pot sta la baza unui aviz negativ”.

CSM a fixat în repetate rânduri spre examinare chestiunea ce ţine de compatibilitatea judecătorului Anatolie Doga, oferindu-i posibilitatea de a contesta în condiţiile legii concluziile organului de verificare. Doga, însă, nu a folosit căile legale de soluţionare în instanţa de judecată a conflictului apărut. Astfel, CSM l-a declarat pe Anatol Doga incompatibil cu funcţia deţinută de preşedinte al CAC şi, în mod special, incompatibil cu funcţia de judecător al unei instanţe de judecată din R. Moldova.

„Circumstanţele şi probele care au servit temei de a formula concluzia de incompatibilitate a judecătorului Anatolie Doga nu pot fi expuse public, întru asigurarea protecţiei persoanei supuse verificării şi prin prisma respectării drepturilor de a nu divulga informaţiile reflectate în avizul organului de verificare fără acordul persoanei supuse verificărilor”, se menţionează în hotărârea CSM. Astfel, CSM a hotărât. printre altele, a-i propune preşedintelui R. Moldova eliberarea din funcţiie de judecător şi de preşedinte al CAC a judecătorului Anatolie Doga.

Solicitat de ZdG să comenteze acest caz, Anatolie Doga a menţionat că „absolut nimic nu comentează”. În funcţia de preşedinte interimar al CAC a fost numit vicepreşedintele Xenofon Ulianovschi.