Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Procuror moşier, cu „sarai” în…

Procuror moşier, cu „sarai” în coasta „Pădurii Domneşti”, ascunzându-şi identitatea

454-procuror12Pavel Cebotari, procuror de Glodeni, deţine o căsuţă mică, pe care o numeşte „sarai”, chiar în coasta Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”. La finele anului 2013, accesul către aceasta a fost facilitat de un drum nou, pietruit. În apropiere, Cebotari deţine şi câteva hectare de teren agricol, după ce a procurat, cu o singură excepţie, toate cotele oamenilor. La întâlnirea cu ZdG, chiar lângă casa sa de vacanţă, procurorul s-a dat drept o altă persoană, atunci când l-am abordat pentru a discuta despre proprietăţile sale.

Imediat după vânătoarea „stelară” de acum un an, din „Pădurea Domnească”, la care era rănit mortal Sorin Paciu, numele procurorului de Glodeni, Pavel Cebotari, apăruse în diferite liste, care-l dădeau ca fiind prezent la acea vânătoare, alături de şeful său de atunci, Valeriu Zubco, dar şi alături de mai mulţi judecători şi oameni de afaceri. Contactat de ZdG, Cebotari nega vehement participarea sa la vânătoare.

Căsuţa din coasta Rezervaţiei

După declaraţiile sale, pe adresa ZdG au venit mai multe scrisori în care eram informaţi despre activităţile procurorului Cebotari. În multe episoade erau descrise performanţele vânătorului Pavel Cebotari, despre care aflam că ar fi un împătimit al vânatului şi că deţine chiar şi o maşină specială, pentru vânat. În ultima scrisoare, am fost anunţaţi că acesta şi-a construit o casă de vacanţă chiar la câţiva metri de „Pădurea Domnească”, iar toamna trecută, accesul spre aceasta a fost pavat cu piatră.

Căsuţa procurorului e în vecinătatea sătucului Serghieni (localitate cu doar câţiva locuitori – n.r.), aflat în administrarea com. Cuhneşti, Glodeni. În zonă, oricine îţi poate arăta drumul spre casa procurorului. „Uitaţi-vă, vedeţi drumul cel de piatră? Mergeţi pe el, înainte. Uitaţi-vă, de aici se vede căsuţa sa. El chiar nu demult a venit acolo, că am văzut maşina trecând. Vine destul de des, mai ales sâmbăta şi duminica”, ne-au relatat oamenii din sat.

454-procuror124Drum din piatră şi hectare de teren

Am mers la faţa locului într-o zi de sâmbătă, înainte de Sărbători. Din depărtare, observam cum se munceşte în preajma căsuţei. Un bărbat tăia lemne, iar din hogeag ieşea fum. Lângă ea putea fi observată o maşină, despre care oamenii spun că ar fi un GAZ 69, cumpărat special pentru vânătoare, deoarece permite accesul în zone mai inaccesibile. La intrarea în Serghieni, îţi atrage atenţia un drum, din piatră, care duce, paralel cu pădurea, exact la acea căsuţă. Accesul spre ea, cu o maşină simplă, este, însă, imposibil, din cauza mărimii pietrelor de care te loveşti pe anumite porţiuni de traseu.

„Drumul a fost făcut toamna asta. Vara au adus piatră cu nişte MAZ-uri. Nu aduceau doar piatră, ci şi moloz. Amestec”, ne-au relatat localnicii, făcând referire şi la unele probleme cu reprezentanţii „Pădurii Domneşti” şi cu cei de la Inspecţia Ecologică Glodeni, pe care procurorul le-ar fi avut pe când făcea drumul. „Drumul e la marginea pădurii. Directorul de la Rezervaţie l-a ameninţat că, dacă taie un copac, îl mănâncă puşcăria”, îşi aminteşte un localnic. „Nu s-a tăiat niciun copac. Au fost nişte informaţii, dar nu s-au adeverit”, ne-a spus Vitalie Mahu, şeful Inspecţiei Ecologice Glodeni. „Nu activam atunci. Nu pot să vă spun nimic”, a precizat şi Denis Irimciuc, directorul „Pădurii Domneşti”.

„Anterior, aici erau mai multe cote. Vreo doi oameni au murit, iar nepoţii le-au vândut. De fapt, mai multe persoane au vândut cotele de aici. Un singur om a refuzat să le vândă, deşi i s-a propus de mai multe ori. Toate au fost cumpărate de procuror. Casa acestuia a fost construită de nişte localnici. Procurorul le zicea că-şi face „dace” (casă de vacanţă, n.r.)”, mai spun interlocutorii noştri. Ei afirmă că, prin sat, se zvonea că omul legii ar fi avut sau încă mai are în plan să-şi facă în regiune un fel de zonă de agrement, inclusiv un iaz.

Procurorul şi-a negat identitatea

Ne-am apropiat de cei doi bărbaţi, unul mai tânăr, altul, trecut de 35 de ani, care tăiau lemne lângă căsuţa procurorului. Una modestă, într-adevăr. Fără zidărie, acoperită cu ardezie şi înconjurată cu plasă metalică. Cei doi bărbaţi continuau să taie lemne, iar din hogeag continua să iasă fum. I-am anunţat că avem nevoie de procurorul Pavel Cebotari, la care ei ne-au spus că acesta lipseşte. Am anunţat că am dori să discutăm cu el pe marginea unei scrisori primite la redacţie. „Dar despre ce este scrisoarea?”, s-a interesat bărbatul mai în vârstă. I-am explicat că nu am putea să-i spunem, pentru că îl vizează doar pe procuror. „La Glodeni îl putem găsi?”, am insistat. „Nu, el nu este în ţară. E în concediu şi-i plecat”, ne-a spus celălalt. „Dreptul constituţional oferă dreptul să se ştie ce scrie în scrisori… Ce, e secret?”, ne-a întrebat, în termeni juridici, bărbatul mai în vârstă.

Până la urmă, le-am spus celor doi că am venit să vedem casa procurorului. „Şi unde vedeţi casa? Ce, asta-i casă? E un sarai vai de el. Nu poţi trăi în el. Îs buni ai noştri de scris”, a sărit acelaşi bărbat. „Mai bine scrieţi despre faptul că, în centrul satului, în mijlocul drumului, au pus un stâlp. E tare interesant subiectul”, ne-a îndemnat celălalt. „Au noroc de omul ăsta că le-a luat pământul oamenilor şi acum îl lucrează. Ce vă legaţi de dânsul? La dânsul e totul legal. A cumpărat pământul legal. Toate-s scrise pe el, la Cadastru. De ce trebuie să se ascundă? Mai rău de cei care fac asta. El, însă, face un lucru bun”, l-a apărat vârstnicul pe procurorul Cebotari.

454-procuror-pavel-cebotari„Nu-i casă acolo, e un sarai”

După ce am plecat, inclusiv de la cunoscuţi de-ai procurorului, am aflat că, de fapt, bărbatul în vârstă, care îi lua apărarea, e însuşi procurorul Pavel Cebotari. Informaţia a fost confirmată de mai multe persoane din zonă, procurorul fiind recunoscut şi de noi, în baza unei fotografii. „După ce aţi fost şi v-aţi prezentat, l-aţi pus pe gânduri. S-a stresat. În acea zi, ei se găteau de vânătoare, dar le-aţi stricat planurile”, ne-au spus oameni din Serghieni, zilele trecute.

Tot zilele trecute, am vorbit, la telefon, cu procurorul Pavel Cebotari. „Exprimaţi-vă corect. Care căsuţă? E un sarai (şopron – n.r.) vai de capul lui”, afirmă Cebotari. L-am întrebat de ce şi-a ascuns identitatea când am încercat să vorbim cu el. „Cred că aţi încurcat ceva. Unde eram eu? Când aţi fost? Ce-aţi făcut acolo?”, ne-a întrebat procurorul. I-am explicat încă o dată circumstanţele cazului, iar procurorul ne-a întrebat cine a semnat scrisoarea la care am făcut referire. „Era semnată scrisoarea? Dacă nu era semnată, nu avem ce discuta. Pot discuta doar dacă ea era semnată de cineva”, a mai spus acesta. Am insistat şi l-am întrebat de ce totuşi nu şi-a declarat nici „saraiul” şi nici maşina din curtea sa. „Nu-mi daţi întrebări prosteşti. Nu vorbesc despre scrisori anonime. La revedere. Vă rog să nu mă mai deranjaţi”, ne-a răspuns procurorul, după care a închis.

Trei maşini cu o mie de euro

În declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi pe anul 2012, procurorul Pavel Cebotari a indicat un venit din salariu de 91 mii de lei şi aproape 12 mii de lei din pensie. În declaraţia sa mai apar şapte terenuri, cu o suprafaţă totală de aproape şase hectare. Patru dintre ele au fost dobândite în 2012 şi au valoarea cadastrală de cinci mii de lei. Cebotari mai indică o casă, obţinută în 2008, cu o suprafaţă de 196 m.p., şi cu valoarea cadastrală de 234 mii de lei, un garaj de 31,7 m.p. şi trei automobile: un Renault Trafic din 1992, cumpărat în 2001, contra două mii de lei, un Kia Sorento din 2004, cumpărat în 2009, contra cinci mii de lei, şi un Volkswagen din 2007, cumpărat în 2012, contra 10 mii de lei.

Totodată, acesta a menţionat că deţine acţiuni în două societăţi: 736 în „Cais-F” şi 28 în „Cereale Cupcini”. De remarcat că, în declaraţiile procurorului de Glodeni, nu găsim nicio informaţie despre căsuţa de vacanţă de la marginea „Pădurii Domneşti”, şi nici despre automobilul de model GAZ. În iulie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) anunţa că, în baza unei petiţii, investighează averea lui Pavel Cebotari în contextul nedeclarării mai multor bunuri imobile şi mobile deţinute de acesta. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, ne-a anunţat că faptele descrise în petiţie „nu s-au constatat. S-a ajuns la concluzia că persoana care a scris petiţia nu există în realitate”, a precizat acesta.

Pavel Cebotari a fost numit în funcţia de procuror de Glodeni pentru primul mandat în martie 2008. În 2013, mandatul acestuia a expirat, dar, în iunie, Colegiul de Calificare, din care făcea parte şi Pavel Cebotari, i-a acordat nota 9,66 la probele orale şi scrise în cadrul concursului de suplinire a funcţiei vacante de procuror de Glodeni. Şi întrucât anterior unicul său contracandidat, Ion Roşca, era notat cu 8,58, Cebotaria fost propus pentru un nou mandat de procuror-şef al raionului Glodeni.