Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Conflict între PA și…

VIDEO Conflict între PA și CNA? Veronica Dragalin a vorbit despre zvonurile privind ședința cu ofițerii CNA și neînțelegerile cu Iulian Rusu

Sursa: CNA/Facebook

„Cred că e absolut normal ca șefii a două instituții câteodată să ajungă într-o situație când este o neînțelegere”, astfel a comentat șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin zvonurile apărute pe mai multe canale anonime de Telegram privind un conflict între aceasta și directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Iulian Rusu. Potrivit procurorei șefe a PA, situația prezentată în spațiul public ar fi distorsionată.

Veronica Dragalin a ținut vineri dimineața, 9 iunie, un live pe pagina de Facebook a Procuraturii, în care a vorbit despre situația creată între cele două instituții, subliniind că „noi nu avem conflicte”.

„Fiecare angajat să scrie o listă a tuturor persoanelor apropiate, nași, cumnați, pe care nu ar vrea să-i investigheze”

Potrivit șefei PA, luni, 5 iunie, a avut loc ședința săptămânală a procurorilor anticorupție, în urma căreia pe unele canale de Telegram ar fi post publicat informații false despre ea.

„Moldova e o țară foarte mică, unde se cunosc foarte multe persoane și au relații între ele. Am spus colectivului că de mai multe ori s-au întâmplat situații când la mine pe masă ajunge o sesizare despre un avocat corupt, fost procuror din Procuratura Anticorupție. Când ajunge așa ceva la mine pe masă, îmi vine foare greu să știu cu cine din PA pot vorbi despre acest caz, cu cine se cunoaște acest avocat fost procuror, pentru că eu nu-i cunosc. Eu nu cunosc relațiile între angajații PA și alte persoane din R. Moldova. Am spus colectivului că aceasta este o problemă pentru mine și aș vrea să găsim o soluție. O soluție pe care am propus-o a fost ca fiecare angajat să scrie o listă a tuturor persoanelor apropiate, nași, cumnați, pe care nu ar vrea să-i investigheze. Le-am spus că înțeleg că aceasta e viața noastră privată și ar fi straniu să scrii așa o listă și să o dai șefului tău, așa că i-am asigurat că nu vom face neapărat asta, dar le-am spus să se gândească și ei la o soluție (…)”, a povestit Dragalin.

„Versiunea care a apărut pe Telegram a fost una falsă”

Procurora șefă susține că ceea ce a discutat ea a apărut distorsionat pe rețelele de socializare.

„Mai târziu, în aceeași zi, pe un canal de Telegram a apărut informație despre ce am spus eu în ședință, doar că versiunea care a apărut pe Telegram a fost una falsă. S-a spus că eu, o persoană isterică, am cerut de la toți să-mi raporteze cine-s cumetrii, nașii și restul. M-au acuzat că nici eu nu respect conflictul de interese (…)”, conform Veronicăi Dragalin.

Dragalin spune că nu a fost surprinsă de o astfel de acțiune, pentru că „spune în fiecare săptămână că sunt oameni corupți aici în clădirea noastră (sediul PA n.r.)”.

„La 7 dimineața, miercuri, am trimis un mesaj la toți procurorii și i-am anunțat că la ora 9 vom avea o ședință obligatorie. La ora 8:20 l-am sunat pe șeful organului de urmărire penală de la CNA, Dumitru Cuciaș, o persoană cu care eu comunic foarte des, inclusiv despre scurgerile de informații (…). I-am spus că vreau să am o ședință cu ofițerii CNA la 09:30. Mai târziu, el a confirmat că toți ofițerii sunt disponibili, dar m-a rugat să-l informez și pe directorul CNA Iulian Rusu pentru că asta va fi corect. I-am scris un mesaj domnului Rusu pentru a-l informa că mă voi întâlni cu ofițerii CNA și că vom vorbi inclusiv informații din dosare concrete, de aceea e corect să avem ședința asta într-un format mai restrâns, doar cu organul de urmărire penală (…). Codul de procedură penală nu prevede un rol pentru directorul CNA (…)”, a explicat șefa PA.

Aceasta afirmă că ar fi explicat colegilor săi cum a gestionat un potențial conflict de interese, într-un caz care avea legătură cu o persoană pe care o cunoaște, menționată în acea postarea de pe Telegram la care a făcut referință.

„Dacă vom aveam informații concrete că cineva din această sală a comis acte de corupție”

„Am vrut să spun întregului colectiv, inclusiv persoanei care a scurs această informație, că nu mă intimidează și le-am repetat cât de important este să eliminăm oamenii corupți din instituția noastră. Le-am spus că dacă vom aveam informații concrete că cineva din această sală a comis acte de corupție, eu ca șefă nu-i voi proteja. Dacă vom aveam probe, este foarte important să tragem la răspundere așa persoane (…)”, a mai afirmat Veronica Dragalin.

Apoi ar fi urmat ședința cu ofițerii CNA, la care a venit și directorul instituției, care ar fi insistat să fie prezent, solicitându-le subalternilor săi să prăsească sala, potrivit șefei PA.

„A fost o situație regretabilă, nu cred că a fost corect că s-a întâmplat așa ceva dar poate am contribuit și eu la problema creată. Nu m-am gândit să vorbesc cu domnul director, pentru că mă gândeam la multe alte lucruri. Cred că dacă vorbeam cu el, nu s-ar fi întâmplat asta. Cred că e absolut normal ca șefii a două instituții câteodată să ajungă într-o situație când este o neînțelegere. Nu este specific pentru R. Moldova, și în Statele Unite de multe ori se întâmplau așa lucruri (…)”, a conchis Dragalin.

Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a CNA a spus că instituția nu comentează.

Miercuri, 7 iunie, realitatea.md a publicat un document, scriind că ofițerii CNA ar fi depus o plângere colectivă pe numele șefei PA Veronica DragaliN pe care o acuză de intimidare.

Crime-moldova.com a scris că Veronica Dragalin și-ar fi amenințat subalternii cu percheziții și dosare și le-ar fi cerut celor „care se simt cu musca pe căciulă să-și dea benevol demisia pentru a evita acest lucru”.

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Iulian Rusu, a prezentat vineri, 12 mai, raportul de activitate al CNA pentru anul 2022. Potrivit documentului, pe parcursul anului trecut, ofițerii de investigații ai CNA au depistat 539 de infracțiuni, 401 dintre ele fiind infracțiuni de corupție. Tot pe parcursul anului trecut, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care este o subdiviziune autonomă specializată în cadrul CNA, a aplicat sechestre în valoare de două miliarde de lei.

După prezentarea raportului de activitate, fiind întrebat despre conexiunile cu Procuratura Anticorupție, directorul CNA a declarat că „relațiile cu Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală sunt neclare în ultima vreme”.