Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ 9 mai la Comrat.…

VIDEO 9 mai la Comrat. Pentru pace, dar cu simboluri ale războiului în piept

Ziua de 9 mai a fost sărbătorită astăzi, pe lângă Chișinău și Bălți, la Comrat, UTA Găgăuzia. Sute de oameni s-au adunat dimineața pentru a merge în marș spre Memorialul Gloriei Militare, unde au depus flori. Unii au purtat uniforme militare, iar alții au afișat panglica bicoloră, simbol interzis în R. Moldova. Totuși, localnicii spun că astfel onorează memoria veteranilor și că-și doresc pace.

După încheierea evenimentului de azi dimineața la Comrat, autoritățile au invitat localnicii seara la un concert.

Anterior, s-a anunțat că structurile subordonate MAI activează în regim de alertă pe 9 mai, pentru a asigura ordinea publică. De asemenea Oficiul Avocatului Poporului a anunțat că va urmări evenimentele din această zi în mai multe orașe ale R. Moldova, inclusiv Comrat.

Cum a devenit panglica bicoloră un simbol al agresiunii

Panglica bicoloră nu a fost folosită în Uniunea Sovietică după război. Aceasta apare în discursul public și în acțiunile oficiale ale Rusiei, începând cu anul 2005, atunci când Kremlinul a încercat să reabiliteze poziția Rusiei și să pretindă supremația ei, căutând anumite evenimente și simboluri care să-i ajute în acest demers.

Panglica a fost purtată de militarii ruși în războiul împotriva Georgiei, ulterior, în 2014, de soldații ruși care au participat la anexarea Crimeei, iar, în prezent, aceasta este folosită de armata rusă în războiul din Ucraina. 

„Simbolul și-a schimbat sensul și acest simbol nu mai are nimic cu victoria asupra Germaniei, pentru că acum simbolizează agresiunea Federației Ruse în țările vecine”, susțin istorici.

De fapt, panglica nici măcar nu este reprezentativă celui de-al Doilea Război Mondial și nu reprezintă ordinul „Sfântul Gheorghe”, ci ordinul „gvardeiskaia lenta” (ordinul de gardă – n.r.), care este cu totul altceva, potrivit istoricilor.

Amenzi pentru afișarea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei

Din aprilie curent, simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei „V”, „Z” și panglica negru-oranj sunt, oficial, interzise pe teritoriul R. Moldova. 

Pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4 500 până la 9 000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9 000 până la 18 000 de lei.

Mai exact, se interzice confecționarea, vânzarea, deținerea, în vederea răspândirii, și utilizarea în public a atributelor și simbolurilor ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Cu câteva zile înainte de 9 mai, socialiștii au mers repetat la Curtea Constituțională cu o sesizare prin care solicită exercitarea suspendarea Legii pentru modificarea Codului contravențional al R. Moldova, adoptată în lectura a doua la 14 aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe”.

Parlamentul Lituaniei a votat, marți, 19 aprilie interzicerea literei „Z” atunci când aceasta este folosită drept simbol de susținere al invaziei rusești din Ucraina și panglica negru-oranj, care exprimă susținere pentru invazia rusă în Ucraina. La sfârșitul lunii martie, Letonia a votat o lege similară.