Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ungaria se opune confiscării banilor…

Ungaria se opune confiscării banilor înghețați ai Rusiei

Ungaria s-a opus confiscării veniturilor din bunurile rusești înghețate și achiziționării de arme pentru Ucraina cu acestea. O decizie în acest sens nu va fi luată la summitul Uniunii Europene (UE) deschis la Bruxelles, așa cum se aștepta anterior, a declarat un diplomat european înalt pentru Deutsche Welle.

Totuși, potrivit acestuia, majoritatea țărilor membre UE au înțeles că fondurile confiscate ar trebui folosite pentru achiziționarea de arme și muniții pentru Forțele Armate ale Ucrainei. „Acum, Ucraina are nevoie de mai mulți bani pentru arme și, din păcate, nu pentru reconstrucție. Și ne străduim să facem totul pentru a evita distrugerea ulterioară în Ucraina”, a explicat interlocutorul publicației. Totuși, Ungaria insistă că banii ar trebui folosiți pentru orice, dar nu pentru arme pentru Forțele Armate ucrainene, a adăugat diplomatul.

În decembrie 2023, liderii UE au susținut deschiderea negocierilor de aderare între Ucraina și Moldova. Pentru ca negocierile să înceapă, statele membre UE trebuie să aprobe cadrul de negociere prezentat de Comisia Europeană, care reprezintă o foaie de parcurs pentru procesul de aderare, și să organizeze o reuniune a conferinței interguvernamentale – un organism special creat care va conduce direct negocierile. Ambele decizii necesită sprijinul unanim al tuturor celor 27 de lideri ai UE.

Cu toate acestea, există o mare probabilitate ca aceste două decizii să nu fie luate în timpul actualului summit, a menționat sursa. „Există țări membre care se opun deschiderii negocierilor cu Ucraina și Moldova care să înceapă sub președinția belgiană a UE”, a spus el, dar a refuzat să precizeze despre ce țări vorbea.