Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un grant în valoare de…

Un grant în valoare de 600 000 de euro, oferit de către BERD pentru o mai bună gestionare a deșeurilor solide

Sursa foto: ZdG

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda un grant în valoare de 600 000 de euro pentru finanțarea asistenței tehnice de implementare a proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, anunță Parlamentul R. Moldova într-un comunicat.

Deputații au votat în ședința plenară de joi, 15 februarie, ratificarea unui Acord de grant dintre Ministerul Mediului al R. Moldova si BERD. Finanțarea nerambursabilă este destinată pentru serviciile de consultanță.

Proiectul are drept scop implementarea programului național de dezvoltare a infrastructurii aferente procesului de gestionare a deșeurilor solide. Totodată, vor fi procurate echipamente și utilaje pentru transport, sortare, reciclare, compostare, precum și va fi sistată activitatea depozitelor de deșeuri neautorizate.

Anterior, Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) a oferit R. Moldova un împrumut de 25 milioane euro pentru implementarea aceluiași proiect. Acordul pentru finanțarea infrastructurii critice de gestionare a deșeurilor solide dintre Guvernul R. Moldova și BERD a fost semnat pe 4 ianuarie 2023, potrivit unui anunț al Ministerului Mediului.

„Proiectul este prima acțiune la scară largă în sectorul de gestionare a deșeurilor solide din Moldova care implică mai multe regiuni și este un pas important către o soluție durabilă pentru serviciile de gestionare a deșeurilor solide.

Investiția BERD va sprijini îmbunătățirile din sistemul de gestionare a deșeurilor solide din trei zone de management a deșeurilor din cadrul Strategiei de Management a Deșeurilor Solide din Moldova. Acesta va finanța achiziționarea de active pentru colectarea și transferul deșeurilor, cum ar fi containere pentru deșeuri și vehicule de colectare, precum și construcția de infrastructuri de eliminare și tratare a deșeurilor solide, cum ar fi depozite de deșeuri și instalații de sortare și tratare a materialelor”, a anunțat Ministerul Mediului.

Prima Zonă de Management a Deșeurilor, care a beneficiat de susținerea BERD în cadrul proiectului a inclus raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, necesitând o investiție estimativă de circa 19,48 milioane euro.