Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Săptămâna de Gardă: Evenimentele…

VIDEO Săptămâna de Gardă: Evenimentele interne și externe ale celei de-a treia săptămâni de război în Ucraina

Războiul din Ucraina continuă pentru a 23-a zi consecutiv. Mii de oameni își pierd viața în invazia rusească, iar orașele sunt distruse de bombardamente. Situația în Mariupol, cel mai afectat oraș ucrainean, rămâne a fi una extrem de gravă. Oamenii rămași în Mariupol continuă să trăiască fără a avea alimente suficiente, apă sau căldură. În această săptămână trupele ruse au bombardat clădirea Teatrului Dramatic, în care se adăposteau peste o mie de oameni. Adăpostul anti-bombă al teatrului a rezistat însă atacului aerian și toți oamenii au supraviețuit. 

Autoritățile ucrainene au anunțat că peste 100 de copii au murit de la începutul războiului. Totodată, ucrainenii susțin că, în cele 23 de zile de război, peste 14 mii de soldați ruși au murit pe pământ ucrainean. Pentru prima dată de la începutul războiului, autoritățile de la Kiev au anunțat și numărul propriilor soldați care au murit în războiul cu Rusia – peste 1 300 de militari ucraineni.

90% dintre ucraineni ar putea ajunge sub limita sărăciei dacă războiul va fi de lungă durată. Administratorul Programului pentru Dezvoltare al ONU spune că agenția pe care o coordonează lucrează cu guvernul de la Kiev pentru a evita prăbușirea economiei ucrainene. Scopul este de a oferi bani familiilor pentru ca acestea să poată cumpăra hrană, să supraviețuiască și să prevină exodul unui număr și mai mare de oameni.

La sfârșitul acestei săptămâni, după patru zile de negocieri întrerupte de la o zi la alta, șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu rușii, Mihail Podolyak, a declarat că poziția Rusiei în negocierile cu Ucraina „s-a înmuiat” brusc. Potrivit oficialului ucrainena, acum delegația rusă, cităm „judecă lumea din jurul lor mai obiectiv și se comportă… corect”. Podolyak a menționat că pentru a ajunge la un acord asupra unor chestiuni controversate în dezvoltarea unui acord de pace între Ucraina și Rusia ar mai fi necesare câteva zile.

De cealaltă parte, purtătorului de cuvânt al Kremlinului a spus că delegația rusă „este pregătită să lucreze non-stop” cu participarea experților și a departamentelor relevante, doar că, citez, „partea ucraineană nu dă dovadă de un asemenea zel”.

Între timp, președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin este „un criminal de război” din cauza invaziei ruse în Ucraina. Biden a menționat că liderul de la Kremlin este, cităm „un ucigaș pur” și un „dictator criminal”.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să stopeze invadarea Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky, a salutat sentința Curții de la Haga și cere Rusiei să se supună „imediat” deciziei instanței, pentru a evita o și mai mare izolare.

După ce s-a aflat o săptămână în captivitatea rușilor, primarul orașului Melitopol a fost eliberat. Președintele Zelensky l-a sunat pe primar și i-a spus că este „bucuros să-i audă vocea”. La rândul său, primarul i-a mulțumit lui Zelensky pentru că nu l-a abandonat și i-a spus că are nevoie de „una sau două zile pentru a se recupera”, iar apoi revine pe câmpul de luptă pentru a aduce victoria.

Mesajul „Stop război”, interzis prin lege în Rusia, a putut fi văzut în direct, la oră de maximă audiență, la principala televiziune de stat din Rusia. Jurnalista Marina Ovsyannikova de la Pervîi Canal a dat buzna în timpul buletinului de știri difuzat în direct și a afișat mesaje antirăzboi pe o pancartă.

Jurnalista a fost imediat reținută și audiată timp de 14 ore, fără ca avocații să cunoască unde se află în tot acest timp. Ea s-a ales cu o amendă de 250 de euro, fiind învinuită de huliganism, dar și cu un proces penal care urmează să se desfășoare în Rusia.

În contextul crizei refugiaților ucraineni sosiți în țara noastră, în această săptămână, miniștrii de Externe ai Germaniei, Italiei și Spaniei au efectuat vizite de lucru la Chișinău. Oficialii europeni au reiterat sprijinul lor pentru R. Moldova și au anunțat că vor oferi atât suport umanitar, cât și financiar pentru a gestiona valul de refugiați ucraineni veniți în R. Moldova.

Tot în această săptămână, și președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Chișinău. Iohannis a fost însoțit de premierul român, Nicolae Ciucă. Cei doi au fost primiți de Maia Sandu, președinta R. Moldova și de prim-ministra Natalia Gavrilița. Oficialii au condamnat războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina și și-au exprimat speranța că în perioada următoare, atacurile Rusiei vor înceta.

Iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a votat marți, 15 martie, împreună cu rezoluția prin care Federația Rusă a fost exclusă din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, și un amendament prin care a recunoscut că în 1992 Federația Rusă a ocupat regiunea transnistreană a R. Moldova, numită de ruși Transnistria. Ministrul de Externe a menționat că decizia APCE este una politică, iar autoritățile noastre vor continua discuțiile pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Rămânem la regiunea transnistreană și vă spunem că o echipă a Ziarului de Gardă a mers la Tiraspol pentru a-i întreba pe locuitorii de acolo ce cred despre conflictul din Ucraina.

Deși am întâlnit oameni cu păreri diferite, dorința de a avea pace în regiune îi unește pe toți.

De la 1 aprilie 2022, toate pensiile vor fi indexate cu 13,94%. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate cu o sumă fixă de 171 de lei și 71 de bani. În rezultat, un pensionar care beneficiază astăzi de o pensie de 2500 lei va primi de la 1 aprilie o pensie de 3 020 lei, adică cu 520 lei mai mult, ceea ce reprezintă o creștere de 20,8%.

În această săptămână, CNESP a decis relaxarea măsurilor de sănătate publică. Astfel, purtarea măștilor de protecție va fi obligatorie doar în transportul public, centre comerciale, instituții medico-sanitare și farmacii. A fost exclusă și obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare anti-covid la intrarea în toate spațiile închise, iar evenimentele private, precum nunți sau botezuri, vor putea fi organizate fără limitarea numărului de invitați.