Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ România va acorda R.…

VIDEO România va acorda R. Moldova un grant de 100 de milioane de euro. Precizările prim-ministrei Gavrilița

Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a susținut marți, 8 februarie, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat detalii despre ședința comună a Guvernelor R. Moldova și României care va avea loc vineri, 11 februarie, la Chișinău și ce proiecte urmează a fi adoptate.

Potrivit prim-ministrei Gavrilița, România va oferi R. Moldova 100 de milioane de euro, bani pe care autoritățile R. Moldova își propun să îi investească în dezvoltarea localităților. O decizie finală cu privire redistribuirea banilor va fi consultată cu Guvernul României, vineri, 11 februarie.

„(…) Printre deciziile pe care le vom lua sunt și cele legate de reducerea tarifelor de roaming ceea ce va duce la econimisirea a zeci de milioane de lei pe an, vom semna acorduri care se vor finaliza cu reparația și construcția de noi poduri. (…) România va acorda R. Moldova 100 milioane de euro. Istoria acestei decizii este una lungă. În 2014 Guvernul României și-a asumat această deciziei. (…) Una din primele acțiune ale Guvernului a fost să convingă România să reia programul și să repornim programul cu suma reîntregită de 100 de milioane de euro. Este o contribuție importantă pe care ne asumăm să o folosim cu maximă efeciență. Vineri vom semna acordul prin care această sumă va fi pusă la dispoziția R. Moldova. Proiectele spre care vor merge banii urmează să fie convenite de ambele părți. Vă pot spune acum care este intenția noastră pentru acești bani. În primul rând, ne dorim ca cea mai mare parte din sumă să suplinească sumele alocate fondurilor de dezvoltare regională și locală pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea condițiilor de trai în localități. Aceste investiții vor genera și dezvoltare economică, și noi locuri de muncă, pentru că, pe lângă fondurile suplimentare pentru drumuri, pe care primarii le-au primit în noul buget, vor  exista fonduri mult mai mari pe care primăriile le vor putea accesa din programul Satul European, spre beneficiul locuitorilor”, a declarat prim-ministra Gavrilița.

Vineri, 11 februarie, la Chișinău va fi organizată ședința comună a Guvernelor R. Moldova și România. Astfel, în cadrul ședinței vor fi semnate mai multe acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii, printre care și construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni.

În august 2021, prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o discuție telefonică, luni seară, cu premierul României, Florin Cîțu, în care au convenit că la Chișinău va fi organizată o ședință comună a Guvernelor R. Moldova și România. Detalii aici