Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Protestul de a treia…

VIDEO Protestul de a treia zi. Mesajul unui agricultor către autorități: „Uitați-vă, suntem aproape de Chișinău. Astăzi „bețivanii”, mâine – toată țara. Am ajuns la limită”

Agricultori din mai multe raioane și-au luat tractoarele și au pornit joi, 13 august, spre Chișinău, pentru a protesta și a cere autorităților să răspundă revendicărilor înaintate anterior. Oamenii spun că au ajuns la limită și că nu știu ce să facă mai departe.

Unul dintr manifestanți a venit cu un mesaj către ministrul Agriculturii.
Dle ministru al Agriculturii, dvs. ați fost marți la Hîncești, ați vorbit cu noi. Noi v-am înaintat să veniți la Guvern, la Parlament, ca să cereți niște drepturi ale noastre. Dvs. v-ați dus și ați spus că ați vorbit cu niște „politicanți” și cu niște bețivani. Uitați-vă, noi suntem aproape de Chișinău. Astăzi bețivanii, mâine – toată țara. Toți venim acolo. Noi am ajuns la limită de-acum. Gata, înapoi nu avem ce să ne ducem”, a spus bărbatul.

Mai multe proteste ale agricultorilor au fost organizate începând de marți, 11 august, în mai multe raioane din R. Moldova. Oamenii, supărați că au rămas practic fără niciun leu, munca lor fiind afectată de secetă, iar autoritățile „nu fac nimic ca să-i ajute”, și-au luat tractoarele și au ieșit la proteste la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, dar și în alte localități.

Protestele au continuat joi, când agricultorii de la Hîncești, Leova, Căușeni și Ștefan Vodă au pornit cu tractoarele la Chișinău. Astăzi oamenii vor protesta a patra zi la rând.

Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate. 

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.