Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ La întoarcerea din Europa,…

VIDEO La întoarcerea din Europa, primarul de Chișinău răspândește falsuri și discurs de ură în raport cu comunitatea LGBT

La sfârșit de mai 2022, primarul de Chișinău, Ion Ceban, a făcut o serie de postări pe contul său de Facebook în legătură cu persoanele LGBT și marșul din acest an. În contextul acestora, Ceban a amestecat faptele, recurgând la manipulări și falsuri. Unele postări ulterior au dispărut de pe pagina acestuia.

Pe 31 mai 2022, Mitropolitul Vladimir a semnat o adresare prin care solicita interzicerea marșului LGBT, anunțat pentru 19 iunie, după doi ani de pauză cauzată de pandemia de coronavirus.

În ultimii ani, Mitropolia Moldovei a insistat în nenumărate rânduri să nu fie autorizate astfel de marșuri, îndemnând atât autoritățile, cât și membrii, simpatizanții și promotorii comunității LGBT să renunțe la acest proiect, care reprezintă nu doar o jignire publică la adresa cultelor religioase, ci și a societății”, se spune în adresarea Mitropolitului.

Au urmat o serie de postări ale primarului de Chișinău, proaspăt întors din Grenoble, Franța, prin care acesta insista să nu aibă loc marșul, totodată afirmând că „nimeni nu lezează” drepturile persoanelor LGBT. Am încercat să analizăm cât din ceea ce a spus primarul este adevăr și ce spune, de fapt, legea.

1. „Mâine sărbătorim ziua copiilor. Marșul homosexualilor planificat de contingent nu va fi acceptat de Primărie. Faceți ce vreți la voi acasă, nu în public”.

  • Primarul a făcut mențiunea privind Ziua Copiilor, urmată imediat de cea cu Marșul Pride, fără însă a menționa că acesta din urmă are loc pe 19 iunie, astfel lăsând loc de interpretări precum că ambele evenimente ar putea avea loc în aceeași zi. 

Această postare este una mai mult populistă. La fel, nu este clar de ce a fost făcută în acea zi. Adică, care e relevanța postării privind interzicerea marșului, cu evenimentul de 1 iunie, Ziua Copiilor? Respectiv, se urmărea distragerea atenției publicului de la alte probleme mai serioase”, consideră Gheorghina Drumea, juristă și secretar la Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare.

  • Potrivit Legii privind libertatea de întrunire în R. Moldova, autorizarea sau interzicerea întrunirilor publice pașnice nu țin de competențele unui primar.

          „Eu pot să vă garantez că legea, în nicio literă, nu-i permite primarului sau autorității publice locale de oricare nivel să interzică o anumită întrunire”, subliniază avocata Doina Ioana Străisteanu.

Constituția prevede că cetățenii R. Moldova au libertatea de a se întruni. Totodată, potrivit legii, organizatori ai întrunirilor pot fi persoane fizice cu capacitate deplină de exercițiu, grupuri de persoane, precum şi persoane juridice. De asemenea, oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire.

2. „Interzis, am spus. Nu aveți ce căuta în Chișinău pe străzi. Nici cu Maia Sandu, nici fără ea. Vă faceți ce aveți de făcut acasă”.

  • Cât privește sintagma „Nu aveți ce căuta în Chișinău pe străzi”, Constituția prevede că toţi cetățenii R. Moldova sunt egali în faţa legii şi a autorităților publice, indiferent de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau de origine socială.

Din nou, Constituția prevede că cetățenii R. Moldova au libertatea de a se întruni și că oricine este liber să participe activ sau să asiste la o întrunire.

Doar nedorința primarului, să spunem așa, și homofobia lui, nu este un temei de interzicere, respectiv, el nu are pârghii juridice de a interzice o întrunire a cetățenilor R. Moldova, indiferent de orientarea lor sau indiferent de orice calificativ și individualitate a lor”, susține jurista Gheorghina Drumea.

  • Primarul face referire și la președinta Maia Sandu, deși ea nu a participat la marșuri Pride. Anterior, și Igor Dodon a folosit acest fals în discursurile sale, iar atunci experți avertizau că discursul de ură, inclusiv în raport cu persoanele LGBT, creștea în preajma alegerilor.

3. „Toți activiștii, deputații, miniștrii PAS s-au agitat, m-au blocat, au zis că vor ieși la marș, și-au expus diferite opinii că, uite, primarul discriminează. Am zis și mă repet: nimeni nu lezează drepturile homosexualilor, să facă ce vor acasă, nu sa defileze în public (…)”.

  • Ion Ceban neagă că discriminează persoanele LGBT, prin faptul că pretinde interzicerea marșului Pride.

Dicționarul limbii române spune că verbul a discrimina înseamnă a face deosebire, a face distincție. În acest caz, între o categorie de cetățeni și ceilalți, asta deși legea prevede că toți cetățenii sunt egali.

Nu este locul primarului, nici al autorității publice locale de orice nivel să indice oricărui cetățean unde îi este locul. La noi cetățenii sunt liberi, ei au drepturi și libertăți garantate de Constituție și legislația în vigoare. Străzile aparțin tuturor, suntem toți plătitori de impozite”, punctează avocata Doina Ioana Străisteanu.

Unul dintre principiile de bază ale drepturilor omului este principiul egalității și nediscriminării, ceea ce semnifică că toți suntem în mod egal îndreptățiți în drepturile noastre, fără deosebire bazată pe sex, origine națională sau etnică, culoare, religie, limbă vorbită, dizabilitate.

Principiul interdependenței semnifică că toate drepturile sunt legate între ele, iar garantarea unuia depinde de respectarea celorlalte; principiul inalienabilității – drepturile nu pot fi refuzate sau înstrăinate în mod arbitrar și principiul indivizibilității presupune că toate drepturile au o importanță egală și nu pot fi negate unele în favoarea altora.

Drepturile omului reies, de cele mai multe ori, din tratatele internaționale semnate de statul R. Moldova, în cazul nostru, fiind garantate la nivel internațional. Aceasta înseamnă că statul nu poate adopta măsuri restrictive față de drepturile omului, iar în cazul în care acestea nu sunt respectate la nivel național, ele pot fi apărate la nivel internațional.

Anterior, R. Moldova a pierdut două procese la CtEDO privind libertatea de întrunire pentru persoanele LGBT.

Anterior, Centrul „GENDERDOC-M” a anunțat că, pe 13-19 iunie, va fi organizat Festivalul comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, ediția a XXI-a. Acesta se va încheia, tradițional, cu Marșul Solidarității.

Rezultatele ultimului studiu efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații “GENDERDOC-M”, în perioada martie – aprilie 2022, arată că locuitorii orașului Chișinău au devenit mai toleranți.

Astfel, atitudinile pozitive și foarte pozitive au crescut cu 4% față de 2019; atitudinea neutră a crescut cu 19%; atitudinea foarte negativă a scăzut cu 13%. În prezent, numărul persoanelor care au o atitudine negativă sau foarte negativă față de persoanele LGBT+ este de 33% față de 55% în 2019.