Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ IGP, despre ridicarea corturilor…

VIDEO IGP, despre ridicarea corturilor din centrul capitalei: „Conform informațiilor deținute de Poliție, intenția organizatorilor și a participanților a fost de a destabiliza ordinea publică”

Foto: Partidul Șor/Facebook

„Siguranța cetățenilor și ordinea publică sunt prioritare pentru angajații instituției”, susțin reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP), care au venit cu precizări după ce în spațiul public au apărut mai multe declarații în adresa Poliției în legătură cu protestele de duminică, 16 octombrie.

„Or, conform informațiilor deținute de Poliție, intenția organizatorilor și a participanților a fost de a destabiliza ordinea publică, iar forțele de ordine nu pot admite acest lucru”, se arată în comunicatul publicat de IGP.

Potrivit constatărilor forțelor de ordine, participanții la manifestație ar fi admis o serie de încălcări care cad sub incidența art. 8 din Legea 26 cu privire la întruniri.

„Fiind depistate aceste nereguli, Poliția a intenționat să informeze organizatorii despre faptele admise de către protestatari, dar organizatorii nu se aflau la fața locului pentru a ghida și a responsabiliza participanții. Cu toate că aceștia sunt obligați să fie alături de protestatari pe perioada desfășurării acțiunii, primii s-au eschivat de la dialog cu Poliția și au refuzat să se prezinte la locul întrunirii, chiar și atunci când au fost apelați telefonic de Poliție înainte de a fi evacuate corturile”, se menționează în comunicat.

Totodată, „pe lângă faptul că a fost constatată o lipsă de reacție și acțiuni din partea organizatorilor”, organele de ordine afirmă că au fost găsite, în corturile participanților, obiecte interzise, printre care arme, produse pirotehnice și răngi metalice, „motiv pentru care prevenirea unor situații care ar fi afectat ordinea și siguranța publică a fost imperativă”.

„Poliția are misiunea de a proteja cetățenii și a preveni situațiile de risc. În continuare vom monitoriza și asigura buna desfășurare a întrunirilor legal și într-un mod pașnic, iar persoanele care încalcă Legea sunt pasibile de răspundere”, subliniază reprezentanții IGP.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a anunțat marți, 18 octombrie, că a înaintat un demers către responsabilii din cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind abrogarea sau revizuirea punctului trei din Dispoziția care prevede asigurarea ordinii publice și accesul la libera circulație pe drumurile publice, „astfel încât să fie asigurat un echilibru just între respectarea standardelor internaționale și naționale cu privire la libertatea întrunirilor pașnice și respectarea ordinii publice și securității naționale”.

În același timp, Ceslav Panico consideră că dispersarea protestatarilor Partidului „Șor” poartă un „caracter arbitrar față de respectarea drepturilor fundamentale la libertatea de exprimare și întrunire, și nu a identificat necesitatea unei astfel de intervenții”.

Mai multe organizații neguvernamentale din R. Moldova, care se ocupă de promovarea democraţiei și a drepturilor omului, au publicat luni, 17 octombrie, o declarație comună prin care „condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor care ar fi fost admisă de autoritățile publice în seara zilei de 16 octombrie, prin dispersarea protestului desfășurat în fața Parlamentului”.

Pe 13 octombrie, CSE a decis că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. Potrivit autorităților, decizia a fost luată în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență.

Conform CSE, dacă în timpul desfăşurării întrunirii, unii participanţi încalcă ordinea publică, incită la discriminare sau violență, îndeamnă la război sau agresiune ori organizează tulburări în masă, poliția îi poate îndepărta pe aceştia și fără implicarea organizatorului, în cazul inacțiunii acestuia. În același timp, dacă acțiunile enumerate se încalcă grav, poliția poate cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii și fără implicarea reprezentantului autorității publice locale.

Duminică, 16 octombrie, după încheierea „acțiunii săptămânale de protest” a Partidului „Șor”, poliția și carabinierii au intervenit pentru a înlătura protestatarii din centrul capitalei, evacuând corturile de pe partea carosabilă din preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, precum și din scuarul Parlamentului și din fața Președinției.

Protestatari în chirie

ZdG a scris cum patru reporteri s-au infiltrat în rândurile protestatarilor Partidului Șor în ajunul mitingului din 18 septembrie din Chișinău. Aceștia au pornit împreună cu protestatarii din mai multe locații din Orhei, aflate din timp, iar ulterior, timp de mai multe zile am documentat, din interior, modul cum sunt mobilizați, transportați organizat și plătiți ca să-și manifeste „atitudinea civică”.

Trei dintre reporteri, la câteva zile după ce au participat la protest, au fost remunerați de către persoanele responsabile de recrutarea protestatarilor, așa zisele „patratiste”, cu câte 400 de lei. Banii i-au primit în diferite locații din Orhei, iar tot procesul a fost filmat și documentat de ZdG.

Citiți și: Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest

De asemenea, ZdG le-a identificat pe câteva dintre persoanele care se ocupă cu recrutarea și recompensarea oamenilor aduși, așa-numitele „patratiste” din Orhei. Printre ele se numără activiste de partid, consiliere municipale ale Partidului Șor, precum și angajate la Primăria Orhei. 

Vedeți și: Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

Ziarul de Gardă a realizat mai multe articole și video la subiectul protestelor organizate de PP „Șor”, care pot fi urmărite accesând link-urile de mai jos:

VIDEO/ Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor

VIDEO/ Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest – Ziarul de Gardă

„Maia Sandu să dea mândria jos și să se ducă să vorbească cu Putin să-i dea gaz”. Ipoteze false în care cred protestatarii adunați de Partidul „Șor” în centrul Chișinăului – Ziarul de Gardă (zdg.md)

VIDEO/ Scrisoare către protestatarii lui Șor: „Noi nu am fost, nu suntem și nici nu vom fi colonie a Americii, ci mai degrabă suntem colonie cu acte în regulă a Rusiei” – Ziarul de Gardă (zdg.md)