Principală  —  IMPORTANTE   —   Vicepremierul Spînu: compensațiile la facturi…

Vicepremierul Spînu: compensațiile la facturi se vor aplica în funcție de veniturile familiilor

Vicepremierul Andrei Spînu dă asigurări că și în acest sezon cetățenii vor beneficia de compensații la facturile pentru încălzire. Ministrul Infrastructurii susține că aceste compensații vor fi aplicate direct în facturi, iar suma suportului financiar fi acordată de Guvern în baza unui mecanism care, în principal, va ține cont de veniturile familiilor, dar și cheltuielile pe care acestea le suportă pentru resursele energetice.

„Se va lua în calcul nivelul de venit al familiei. Dacă venitul sau pensiile sunt mici, vor primi compensații mai mari. Se va ține cont și de raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice si veniturile familiilor. Se va analiza acest lucru ca să se înțeleagă cine are mai mare nevoie de ajutor. (…) Se va ține cont și de tipul de încălzire. Suportul va veni în facturi automat. Se va face un mecanism de înregistrare, iar compensarea va veni direct în factură. De asta se va ocupa Ministerul Muncii și Protecției Sociale. (…) Începând din luna octombrie noi vom avea grijă de acest lucru”, a declarat vicepremierul Spînu în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră, de la Jurnal TV.

În context, vicepremierul susține că, potrivit ultimelor calcule ale autorităților, 80% dintre consumatori vor primi compensații.

„80% dintre consumatori vor primi compensații pentru că așa sunt veniturile. Acum vom avea un mecanism mai echitabili, mai țintit ca să ajutăm pe cei care au cea mai mare nevoie. Criteriul va fi strict bazat pe venituri, pe cheltuieli (…). Așa vom construi un mecanism pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat Andrei Spînu.

Consumatorii casnici vor achita în luna august 21 de lei și 29 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA sau 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de joi, 4 august.

Astfel, consumatorii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

R. Moldova analizează trei posibile scenarii privind reducerea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, susține ministrul Spînu. Vor fi necesare măsuri pentru economisirea gazelor cu cel puțin 15%: „Ne așteaptă o iarnă complicată”

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a spus că în luna august R. Moldova va achita 1 458 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie cu 478 de dolari mai mult față de luna iulie, când gazul a fost cumpărat cu 980 de dolari pentru mia de metri cubi.