Principală  —  Ştiri  —  Social   —   UPDATE/ Moldelectrica anunță că „pentru…

UPDATE Moldelectrica anunță că „pentru a evita eventuale provocări, până la 2 iunie 2023, va suspenda afișarea în timp real a stării sistemului electroenergetic național”

UPDATE 16:03 Moldelectrica a oferit mai multe detalii în contextul deconectării energiei electrice în mai multe regiunii ale țării și a anunțat că „pentru a evita eventuale provocări, până la 2 iunie 2023, va suspenda afișarea în timp real a stării sistemului electroenergetic național”.

„Astăzi la ora 11:03 s-a deconectat avariat una din liniile electrice de importanță sistemică, fără a provoca deconectarea consumatorilor. La ora 13:28 s-a deconectat o linie de importanță sistemică in partea de vest a Ucrainei, ceea ce a provocat căderea frecvenței în sistemul electroenergetic al blocului Ucraina – Moldova, provocând funcționarea automaticii de restabilire a frecvenței prin deconectarea sarcinilor electrice in rețeaua națională. La ora 14:30 toate liniile de transport din Republica Moldova au fost reconectate”, anunță reprezentanții Moldelectrica.

Dispeceratul Moldelectrica susține că în comun cu dispecerii Premier Energy Distribution și S.A. RED-Nord lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică din rețeaua de medie tensiune a tuturor consumatorilor.

„Pentru a evita eventuale provocări, până la 02.06.2023, Moldelectrica va suspenda afișarea in timp real a stării sistemului electroenergetic național”, anunță compania.

UPDATE 15:01 Furnizorul de energie electrică ICS „Premier Energy Distribution”, care livrează energie consumatorilor din centrul și. sudul țării, a anunțat că „la ora 14:35 toți consumatorii afectați din rețeaua operatorului de distribuție Premier Energy Distribution au fost realimentați la sursa de energie”.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) marți, pe 30 mai, au fost înregistrate deconectări ale energiei electrice în mai multe sectoare ale municipiului Chișinău, (sec. Botanica, sec. Centru, sec. Buiucani, sec. Rîșcani) cât și în orașele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Hîncești, Cimișlia, Călărași, Criuleni, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Comrat, Căușeni, Ștefan Vodă, Telenești, Taraclia, Fălești.

UPDATE 14:21 Ministerul Energiei anunță că din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune Bălți – CHE Denostrovsk a fost deconectată. Potrivit ministerului, linia s-a reconectat imediat, însă din cauza lipsei sarcinii în sistem, acesta a cedat, centrul și sudul țării rămânând fără energie electrică.

Procesul de reconectare treptată a sistemului va dura până la două ore, mai anunță Ministerul Energiei.

„Din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți – CHE Denostrovsk a fost deconectată. Linia s-a reconectat imediat, însă din cauza lipsei sarcinii în sistem, acesta a cedat, centrul și sudul țării rămânând fără energie electrică. În prezent, specialiștii Moldelectrica lucrează la reconectarea treptată a sistemului, proces care va dura până la două ore”, anunță ministerul.

Tot marți, 20 mai, s-a deconectat avariat linia de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești. Aceasta urmează a fi reconectată până la sfârșitul zilei.

„În dimineața zilei de astăzi s-a deconectat avariat, urmare a lucrărilor efectuate, linia de înaltă tensiune de 400 kV Isaccea – Vulcănești. Linia va fi reconectată până la sfârșitul zilei”, mai anunță Ministerul Energiei.

Știrea inițială

S.A. RED-Nord, care livrează energie electrică consumatorilor din nordul țării, anunță că marți, 30 mai, la ora 13:28 s-a produs o deconectare avariată în sistemul de transport operat de ÎS Moldelectrica, fiind afectat un număr mare de consumatori. RED-Nord susține că Moldelectrica deja lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică.

„Vă rugăm să arătați înțelegere, deoarece incidentul se află în afara responsabilității furnizorului de energie și a operatorului sistemului de distribuție. Vă asigurăm că facem tot posibilul pentru a menține furnizarea neîntreruptă de energie electrică”, anunță RED-Nord.

Reprezentanții „Moldelectrica” deocamdată nu au oferit informații cu privire la deconectarea avariată în sistemul de transport al energiei electrice.

De asemenea, presa din stânga Nistrului scrie că mai multe localități din regiune au rămas fără curent electric. Compania „Dnestrenergo” a anunțat că deconectările au avut loc din cauza unei „avarii masive în sistem”.