Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un deputat PAS va solicita…

Un deputat PAS va solicita Guvernului să revizuiască modificările la regulamentul privind serviciile de îngrijire la domiciliu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate(PAS) Dan Perciun va solicita Guvernului R. Moldova să revizuiască modificarea din 16 decembrie 2020 a Regulamentului serviciului de îngrijire la domiciliu, astfel încât toți bătrânii abandonați să beneficieze de acest serviciu, indiferent dacă sunt sau nu susținuți de copii.

„PSRM lovește în bătrânii singuratici și persoanele cu dizabilități. În ultima ședință a precedentului Guvern, pe 16 decembrie 2020, a fost modificat Regulamentul serviciului de îngrijire la domiciliu”, susține Perciun.

Potrivit deputatului PAS, pensionarii și persoanele cu dizabilități, abandonați de copii, beneficiau anterior, din oficiu, de ajutor din partea statului. „Odată cu modificările promovate de Guvernul Chicu, aceștia sunt obligați să achite pentru aceste servicii, dacă nu pot justifica lipsa susținerii din partea copiilor”.

Bătrânii au ajuns să fie penalizați pentru decizia copiilor de a nu-i susține la bătrânețe. Dodon și Chicu au stabilit că acești bătrâni singuratici, indiferent de sărăcia în care trăiesc, trebuie să achite până la 1000 de lei pe lună pentru serviciul de îngrijire la domiciliu, dacă nu pot demonstra că copiii nu-i susțin din motive obiective”, spune Perciun.

La 16 decembrie 2020, Guvernul R. Moldova au aprobat proiectul cu privire la aprobarea Metodologiei de calcul al costului Serviciului de îngrijire socială la domiciliu.

Proiectul dat prevede modul de calculare al costului Serviciului de îngrijire socială la domiciliu (SÎSD) în conformitate cu prevederile Regulamentului-cadru al Serviciului de îngrijire socială la domiciliu şi a Standardelor minime de calitate aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1034/2014. Costul Serviciului de îngrijire socială la domiciliu este constituit din cheltuielile curente planificate din contul bugetului aprobat (cheltuielile de personal, contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale obligatorii, cheltuielile pentru inventarul moale, cheltuielile pentru consumul materialelor și serviciilor cheltuielile privind formarea profesională), precum și cheltuielile pentru uzura mijloacelor fixe.