Principală  —  IMPORTANTE   —   Tiraspolul a prelungit „codul galben…

Tiraspolul a prelungit „codul galben de alertă teroristă” până pe 7 august

Codul galben de alertă teroristă din regiunea transnistreană a fost prelungit până pe 7 august 2022, potrivit unui decret semnat vineri, 22 iulie, de așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselsky.

Potrivit documentului, publicat de pagina oficială a așa-zisului președinte de la Tiraspol, acțiunea codului „galben” a fost prelungită cu încă 15 zile.

La sfârșitul lunii aprilie 2022, așa-zisele autorități de la Tiraspol au introdus nivelul roșu de alertă de securitate, conform căruia libera circulație din regiunea transnistreană a fost restricționată până pe 10 mai inclusiv, după ce pe 25, 26 și 27 aprilie, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii.

Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Ulterior, în noaptea din 25 spre 26 aprilie, presa de la Tiraspol a scris că ar fi fost auzite explozii lângă satul Parkani din regiune, iar în dimineața de 26 aprilie, au fost înregistrate explozii în apropierea satului Maiak, raionul Grigoriopol, fiind avariate două antene de radiocomunicații.

După asta, pe 27 aprilie, așa-zisul minister de interne din stânga Nistrului a anunțat că au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina în direcția satului Cobasna, unde se află un depozit militar.

O nouă provocare în stânga Nistrului a avut loc pe 3 mai. Așa-numitele autorități de la Tiraspol au anunțat că au doborât o dronă încărcată cu material explozibil în regiunea satului Maiak, raionul Grigoropol. Ulterior, pe 4 mai, așa-numitul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că la adresele electronice ale unor instituții din stânga Nistrului au venit mesaje anonime despre minarea mai multor clădiri. Potrivit Tiraspolului, peste 20 de clădiri din regiunea transnistreană, inclusiv sediile unor „judecătorii”, mai multe școli și toate gările auto din regiune au fost verificate de specialiști. În urma verificărilor, „dispozitive explozive nu au fost găsite”.

Pe 10 mai, Tiraspolul a prelungit codul roșu de alertă teroristă până pe 25 mai.

La trei zile după această decizie, așa-zisul minister de interne din regiunea transnistreană a anunțat că în dimineața zilei de 13 mai au avut loc două tentative de incendiere a unor clădiri din regiune. Primul caz ar fi fost înregistrat la un depozit de petrol, iar al doilea – lângă clădirea așa-numitului Comisariat Militar din regiune. Potrivit sursei citate, în ambele cazuri nu au fost raportate pagube sau victime.

Ulterior, în regiune a fost stabilit așa-numitul cod galben de alertă de securitate pentru perioada 25 mai-08 iunie 2022.

După primele incidente din regiune, președinta Maia Sandu a convocat ședința Consiliul Suprem de Securitate. După acea ședință, șefa statului a declarat că autoritățile R. Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol. Potrivit președintei, în prezent, există tensiuni între diferite forțe din regiunea transnistreană care sunt interesate de destabilizarea situației.

Tot atunci, pe 26 aprilie, Misiunea OSCE în R. Moldova a venit cu o reacție referitor la situația din regiunea transnistreană. În comentariul său, Misiunea OSCE în R. Moldova a condamnat toate încercările de destabilizare a situației din zona de securitate și a îndemnat părțile să păstreze calmul. Detalii aici