Principală  —  IMPORTANTE   —   Scrisoare către MAE. Un angajat…

Scrisoare către MAE. Un angajat al Ambasadei R. Moldova la Moscova, acuzat de găgăuzi că distribuie „informații care umilesc onoarea și demnitatea” acestora și îi cer scuze publice. Reacția Ministerului

Sursa foto: Colaj ZdG

Mai mulți moldoveni de etnie găgăuză au expediat o scrisoare în adresa Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) în care susțin că un angajat al Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă distribuie „în mod deliberat” pe rețelele de socializare „informații provocatoare pentru naționalitățile care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră”, dar și „informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze”.

În scrisoarea colectivă, expediată și Ziarului de Gardă, aceștia cer Ministerului să se autosesizeze și solicită lui Victor Ionesii, care de fapt este administrator-șofer în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia și nu „diplomat” așa cum este prezentat în scrisoare, să-și ceară scuze publice.

„(…) Frații noștri din diaspora azeră s-au adresat reprezentanților diasporei noastre cu rugămintea de a ajuta și identifica reprezentantul diasporei moldovenești din Rusia, care în mod deliberat difuzează pe rețelele de socializare și în grupurile de comunicare cu caracter provocator în rândul naționalităților care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră, utilizatorul de Facebook „Victor Ionesii”.

După cum s-a dovedit, este vorba de un diplomat moldovean care lucrează în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia. Mai mult decât atât, acesta diseminează nu doar informații ale extremistului din Armenia… ci și informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze – afirmând că „găgăuzii au ceva rupt în ADN-ul lor” și făcând aluzie directă la inferioritatea etnică a găgăuzilor. O astfel de poziție a oficialului este pur și simplu inacceptabilă și dăunează relațiilor interetnice (…). Cerem ca acest diplomat să posteze scuze pe pagina sa”, se spune în scrisoare.

De asemenea, aceștia ne-au expediat două capturi foto din care pot fi văzute postările distribuite de Victor Ionesii.

Sursa captură foto: un grup de cetățeni moldoveni de etnie găgăuză

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții MAE ne-au spus că au primit o asemenea sesizare și că aceasta urmează a fi examinată.

„(…) Suntem în proces de examinare, ulterior vor fi întreprinse acțiunile care se impun”, a precizat serviciul de presă al diplomației moldovenești.