Principală  —  Ştiri  —  Social   —   R. Moldova a recepționat primul…

R. Moldova a recepționat primul lot cu lemn de foc din România. Lemnul a fost achiziționat de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, anunță Ministerul Mediului

R. Moldova a recepționat o primă tranșă de lemn dintr-un volum total de 2 100 de metri cubi de masă lemnoasă, procurată din România de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR). Ministerul Mediului anunță că lemnul va fi distribuit gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament.

„Întreprinderile pentru silvicultură, subordonate Agenției „Moldsilva”, vor transporta, începând cu ziua de astăzi, lemn de foc din România, prin punctele vamale Stânca-Costești și Albița-Leușeni.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați (UNHCR) a achiziționat un volum de 2 100 de metri cubi de masă lemnoasă din România ce va fi distribuit gratuit veteranilor de război, pensionarilor de peste 70 ani, persoanelor cu dizabilități, familiilor care au persoane refugiate la întreținere și centrelor de plasament. Lemnul va ajunge la primării, iar de acolo va fi distribuit persoanelor incluse în program, anunță Ministerul Mediului.

Responsabilii din cadrul Ministerului Mediului susțin că Guvernul de la Chișinău a rugat Guvernul de la București să contribuie la acoperirea deficitului de lemn din rezervele Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

„În acest sens a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare a unui volum de 2 100 de metri cubi, cheltuielile fiind suportate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Este o primă tranșă de lemn achiziționat din România, la necesitate vor fi contractate și alte volume.

Anterior, și alte organizații internaționale au contribuit la asigurarea cu lemn de foc a familiilor vulnerabile din Cahul, Soroca și alte localități”, mai anunță Ministerul Mediului într-un comunicat.

Prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, aprobată pe 31 ianuarie 2023, s-a permis consumatorilor noncasnici procurarea a până la 200 de metri steri de lemn de foc, din specii moi și rășinoase, pentru uz propriu.