Programarea online, probă de netrecut pentru doritorii de a obține permis de conducere

Vor să susțină examenul pentru a obține permis de conducere, dar nu reușesc nici măcar să se programeze pe site-ul Agenției Servicii Publice (ASP). Doritorii de a obține permis de conducere sunt obligaţi să aştepte luni întregi pentru a se putea programa la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere de categoria B. Unii sunt nevoiți să-și petreacă nopțile și să-și înceapă zilele dimineața devreme butonând pe site-ul ASP, sperând să se poată programa online.

Programarea online pe site-ul ASP este singura posibilitate de a te înscrie la examenul pentru obținerea permisului de conducere. Conform informațiilor disponibile însă pe site, programarea nu este posibilă până la sfârşitul anului 2019. Pe de altă parte, legea prevede că persoana care nu susţine proba practică în decursul unui an din momentul susţinerii probei teoretice, este obligată să susţină proba teoretică a examenului în mod repetat.

După ce pe rețelele de socializare mai multe persoane s-au plâns că nu reușesc să se programeze online la proba practică pentru obținerea permisului de conducere, Ziarul de Gardă a decis să facă un experiment pentru a verifica cât de accesibilă este platforma online pentru programare. Prin simpla accesare a site-ului programari.registru.md/ constatăm că până la sfârșitul anului 2019 nu există nici o dată disponibilă pentru programarea simplă. Nici pentru programarea urgentă nu sunt disponibile zile de examene, în condițiile în care pentru acest serviciu, doritorii trebuie să achite o taxă de 300 lei.

Programare urgentă/simplă la examenul practic de obținere a permisului de conducere

„Desigur nu e normal să aştepţi atât, dar nu ştiu cum pot să vă răspund la această întrebare”

În încercarea de a obține mai multe informații am sunat la numărul de telefon afişat pe site-ul Agenției. Acolo am fost redirecţionaţi către serviciul relații cu presa al ASP. Persoana responsabilă din cadrul serviciului de presă ne-a oferit o listă cu datele de contact ale mai multor funcționari care ne-ar putea răspunde la întrebări. Am apelat aceste numere timp de trei zile consecutiv, însă nimeni nu a răspuns. Am telefonat și în anticamera directorului ASP, Sergiu Răilean unde, la fel, nimeni nu a răspuns la telefon.

Într-un final am reușit să vorbim cu şeful adjunct din cadrul Direcției calificare a conducătorilor auto, Vladimir Răilean. Acesta ne-a comunicat că nu este la curent cu problema sesizată.

Eu nu sunt programist să ştiu care e cauza acestei probleme. Cred că nu mai sunt locuri libere. Desigur nu e normal să aştepţi atât, dar nu ştiu cum pot să vă răspund la această întrebare,” a precizat Răilean.

Pe site-urile de socializare mai mulți internauți și-au manifestat nemulțumirea cu privire la faptul că nu reușesc să se programeze online la examenul practic pentru obținerea permisului de conducere. Unele persoane spun că în încercarea de a se programa, intră pe site-ul ASP în primele ore ale dimineții, iar alții, chiar în timpul nopții.

„După ce am susținut teoria, am fost programată la practică abia peste două luni și ceva. Nu am susținut. Acum să mă înregistrez trebuie iar să aștept trei luni. Vorbim de luni întregi în care trebuie să aștepți”, se arată în comentariul unei tinere.

Am discutat și cu câteva persoane care, la fel, s-au confruntat cu această problemă. Nichita Răilean susține că încearcă de doua săptamâni să se programeze online, însă fără succes fiindcă toate zilele sunt ocupate: „Să te programezi la examen este pur și simplu imposibil, mai ales să obții permisul. Birocrația stopează procesul enorm. Eu cred că anume astfel de procese aduc dezamăgire țării noastre, pentru că așa un lucru simplu cum ar fi obținerea unui permis de conducere, îți ia foarte mult timp”.

Un alt tânăr ne-a spus că încearcă să se programeze dimineață de la orele 06:00 și 07:00, însă de multe ori site-ul nici nu funcționează la acestă oră: „După ce am trecut examenul teoretic, trebuia să merg la examenul practic, însă nu l-am susținut din cauză că era încă iarnă și zăpadă, iar examenul nu a putut fi organizat. Mi s-a spus să mă reprogramez din nou pentru proba practică. Timp de două săptămâni accesez site-ul pentru a mă programa însă nu e nimic liber, nici la urgență. Am mers la Direcția de Calificare a Conducătorilor Auto, poate să mă înregistrez acolo, însă mi s-a spus că ei nu pot face nimic”.

Potrivit Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea examenului pentru obţinerea permisului de conducere, „în cazul în care persoana nu susţine proba practică în decursul unui an din momentul susţinerii probei teoretice, aceasta va fi obligată să susţină din nou proba teoretică a examenului”.

Programarea online este unica modalitate de programare pentru susținerea examenului practic de obținere a permisului de conducere.

Foto: playtech.ro

loading...

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

18 comentarii

  • Andrei

   Eu am 3 săptămâni și ma scol la sase jumate, cind vine ora 7:00 începe sa frineze saitu, după care apar deferite erori.

 1. Laura

  Din prima mea experienta pot sa scriu urmatorul. Scolile de soferie in RM nu sunt cu standandarte europene. In nouatati sunt multe cazuri unde moldovenii plecati peste hotare sunt implicatii in accindente pe autostrazi unde viteza depaseste peste 130km/h. https://regional.md/doi-cetateni-moldoveni-au-ajuns-la-spital-in-germania-dupa-ce-un-microbus-s-a-izbit-intr-un-camion/?fbclid=IwAR1tbOA8TMMWOvV2wuIe0XCMhTN2SMz2i9Y8MtPC2JKIBxf3_B-6R4Ww3G8
  Deci legile in EU sint mai stricte unde in scolile de soferie este obligatoriu 4 ore sa conduci pe autostrada (автомагистраль), 5 ore in afara orasului si 3 ore noaptea. Dar inaintea de toate se face pracitica cu profesorul atita timp pina cind elevul (cadet, student) da rezultate bune. Fiecare stie ca in program in Chisinau sunt numai 12 ore practice care nu este destul si de aceea pentru a avea mai mult practica trebuie sa achite suplementar. Inca o problema care eu consider ca e importanta este ca examenele practice se trec la Serviciul de înregistrare și examinare interdistrictă ( МРЭО), cu masina lor. Din propria mea practica nu este de ajuns 100 metri cu masina care niciodata nu ai condus, este garantat esecul. Numai in Moldova se petrec asa sisteme de invatamint pentru soferi care de la inceput este captiva.

 2. Cristina

  Trec prin aceeasi experienta descrisa de catre unele personaje din articol. Este 99% imposibil sa te inscrii la proba practica pentru examenul auto: nici la urgenta (ca e dimineata la ora 7 cand programul ingheata, si reusesti doar sa vezi data disponibila peste 3 zile dar nu iti ofera nici o ora), nici la regim normal (care ar trebui sa fie peste 1 luna aprox.) dar el nu ofera nimic disponibil nici pana in 2020 sau 2021. Multi care se inregistreaza uite, sau nu mai vine, sau pleace peste hotare, iar locul ramane rezervat. Mai mult decat atat, starea tehnica a automobilelor destinate pentru proba practica pe poligon (Dacia) este catastrofala.
  Ar trebui sa mai creeze o institutie echivalenta in raza Chisinaului, ca sa reuseasca sa examineze toti doritorii.
  Sau sa intoarca serviciul de programare la telefon la ASP.
  Procedura actuala de programare este un dezastru!

 3. Alexandru

  Informația nu este pe deplin corectă, este greșit să spui “până la sfârșitul anului 2019 nu există locuri”, această concluzie arată că nu știți cum stau lucrurile cu acest examen.

  În fiecare zi sistemul deschide 1-2 zile pentru undeva 2+ luni mai târziu de data curentă. De exemplu, astăzi sistemul a deschis locurile pe 7 mai, mâine se va deschide pe 8 mai și așa mai departe.

  Faptul că în momentul deschiderii nu există locuri înseamnă că aceste 1-2 zile care au fost deschise în viitor au fost imediat ocupate de alții.

  Nu există nici o problemă în sistem, problema constă în faptul că cererea pentru acest examen este mult mai mult decât capacitatea SCCA Chișinău și nu este destulă ofertă pentru o cererea atât de mare într-un timp atât de apropiat.

  Pentru comparație, încercați același examen într-un alt oraș și veți vedea că nu există un astfel de lucru în alte orașe sau credeți că programatorul a făcut ca sistemul să lucreze pentru toate orașele calitativ, dar pentru programarea în Chișinău nu?

  • Veaceslav

   orice serviciu public trebuie sa fie creat in asa mod ca ca fie apt de a servi cetatenii la capacitatea solicitata. dar nu in forma comoda celor care o presteaza. Cei de la Agentie in loc sa ia masuri de urgenta pentru redresarea acestei situati, nu fac nimic. Solutii pot fi identificate, dorinta de ar fi.

 4. Laura

  Ca sa nu fie un haus ca acesta ar fi bine de schimbat sistemul de examenare ca exemplu cum fac vecinii nostri. Inspectorul trebuie sa vina la scoala de soferie si sa primeasca examenele. Inregistrarile la examen face profesorul cind studentul este pregatit. Punct

 5. Maria

  Bună dimineața! Pai dacă Chișinăul nu reușește să primească examenul la asa un număr mare de doritori de a obține permis de conducere, de ce au obligat unele raioane să susțină examenul și la Chișinău, chiar nu e destul ca susținem examenul la raion, acolo unde am învățat?????????? La Chișinău și așa sunt mulți, fără noi cei de la alte raioane obligati să susținem examenul la Chișinău!!! O alta problema este termenul de valabilitate a examenului, o prostie după părerea mea!!! De ca sa fii întors la proba inițială -teoretică, dacă nu reușești timp de un an sa dai și proba practica (poligon, oraș )????????????Dacă ai ajuns la a trei-a etapă-oraș, de ce sa nu fii lăsat să susții proba la oraș până reușești, dar ești întors la început??????????? E timpul de făcut SCHIMBARI!!!!!

 6. Veaceslav

  orice serviciu public trebuie sa fie creat in asa mod ca ca fie apt de a servi cetatenii la capacitatea solicitata. dar nu in forma comoda celor care o presteaza. Cei de la Agentie in loc sa ia masuri de urgenta pentru redresarea acestei situati, nu fac nimic. Solutii pot fi identificate, dorinta de ar fi.

 7. Emanuela

  Trebuie de menționat faptul că dacă nu susții examenul timp de 1 an, nu doar teoria trebuie s-o resusții (de ar fi ăsta cel mai grav lucru). Trebuie să-ți mai i-ai încă 40 ore practice (ceea ce ar fi echivalentul a 3500-4000 lei) aproape prețul pentru toată școala auto din nou, pentru a primi un certificat adițional și a putea merge la examen.

  Și apoi, hai să fim serioși, sunt atîtea mașini care stau pur și simplu la ei în parcare și se pune problema că nu au cadre, sau nu fac față cererii? Las să mai angajeze, oricum e o instituție de stat.

 8. Ion

  Cred că de vină este și Ministerul Transportului care nu face nimic
  Nu ar trebui de lăsat așa …o să se uite și iar nimeni nu o să facă nimic
  Posibil ar trebui de înaintat o petiție sau de adresat o scrisoare Ministerului nostru

 9. Ana

  Este IMPOSIBIL sa te programezi la urgenta, niciodata nu imi arata data disponibilia cu toate ca ma trezesc de dimineata. Atunci cand ma programez “normal”, adica cand ma ajunge randul in cateva luni, intentionat nu te trec, pentru a veni din nou si pentru a plati din nou toate taxele. In jumatate de an am reusit sa ma programez de 2 ori pentru examen, este inancceptabil.

 10. Mihai

  Vreau sa va anunț in privința programării onlain sunt persoane care vinnd programările contra sumei de 30 euro și mai scump la îi cînd dorești te programezi unde e dreptate ce fac poliția și anticorupție poate se se sesizează cine sunt aceste persoane soția de un an nu poate să se programeze este inadmisibil așa corupție cineva se îmbogățește pe spatele cetatenilor

 11. Olga

  Buna ziua, cineva știe dacă este posibil de luat lecțiile adaugatoare la poligon la мрэо,?daca dacă in nr de contact va rog

 12. Alex

  Este interesant faptul ca sunt persoane care propun sa te inregistreze la urgenta pentru o taxa anumita, si cica sunt locuri disponibile in fiecare zi. Probabil tot acei de la MRAO au stopat inregistrarea si acuma propun serviciile lor))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *