Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primul Forum Moldo-Polonez de Eficienţă…

Primul Forum Moldo-Polonez de Eficienţă Energetică s-a desfășurat la Chișinău

Primul Forum Moldo-Polonez de Eficiență Energetică s-a desfășurat la 20 octombrie, curent, la Chișinău.

Scopul evenimentului a fost de a stabili legături de colaborare și de a facilita schimbul de experiență între companiiile din cele două țări. Forumul a întrunit 65 de companii din Polonia şi Moldova, care activează în următoarele domenii: energie regenerabilă, tratarea apei, eficienţa energetică, gestionarea deşeurilor şi producerea energiei prin cogenerare. La eveniment au participat și reprezentanți ai autorităților din R. Moldova, care au accentuat oportunitatea și necesitatea organizării întrunirilor bilaterale.

„Sporirea eficienței energetice reprezintă unul dintre obiectivele de bază ale politicilor energetice din R. Moldova, atât la producerea, transportul, distribuția, furnizarea energiei și combustibililor, cât și la utilizarea eficientă prin retehnologizarea sectorului real și promovarea acțiunilor de conservare. Diversificarea genurilor de combustibil utilizate pe teritoriul țării, a căilor de import a resurselor energetice și implicarea în balanța de consum a energiei regenerabile este un alt scop pe care R. Moldova și l-a trasat pentru dezvoltarea sectorului energetic. Și, nu în ultimul rând, ne dorim să atragem investiții private în reabilitarea și construcția obiectivelor energetice, astfel încât beneficiile instrumentelor de eficientizare să fie resimțite de către consumatorii finali, adica cetățenii R. Moldova”, a declarat Valeriu Triboi, viceministru al Economiei al RM.

Totodată, Alexandrina Robu, preşedintele Asociaţiei Europene a Tinerilor Antreprenori din R. Moldova este de părere că Polonia poate servi drept exemplu de bune practici pentru R. Moldova în ceea ce privește implementarea măsurilor de eficientizare energetică și reducerea facturilor pentru resursele consumate. „Acest forum reprezintă doar primul
pas în colaborarea dintre companiile din țara noastră și cele poloneze într-un domeniu ce promite numeroase provocări de viitor, dar pe care le vom putea depăși mai ușor cooperând. Ne bucurăm că atât comunitatea de afaceri, cât şi autorităţile publice centrale şi locale au dat curs invitaţiei noastre de a participa la eveniment, astfel încât legăturile bilaterale au fost stabilite la cel mai înalt nivel”, a adăugat acesta.

Evenimentul a fost organizat cu susținerea Ambasadei Poloniei la Chişinău şi a Ministerului de Externe al Poloniei, ca parte a campaniei de informare „Raising ecological awareness among Moldovan citizens – Eco-campaign on water and energy saving”.