Principală  —  IMPORTANTE   —   Primarul mun. Chișinău: Cel mai…

Primarul mun. Chișinău: Cel mai probabil îi vom pomeni, și în acest an, pe cei răposați înafara cimitirelor. Ce au declarat pentru ZdG secretarul Mitropoliei Basarabiei și cel al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove

Nu cred că scenariul de anul trecut ar fi unul indicat”, a declarat pentru ZdG secretarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș, iar secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliș ne-a spus: Sper că nu va fi situația de anul trecut,. Sperăm să fie o evoluție pozitivă, dar e greu de crezut dacă ne raportăm la evoluția din ultima perioadă”.

Primarul mun. Chișinău: Cel mai probabil îi vom pomeni, și în acest an, pe cei răposați înafara cimitirelor.

„În curând vom lua decizia referitor la sărbătorirea Paștelui și Paștelui Blajinilor. Cel mai probabil și în acest an vom rămâne să sărbătorim în cercuri restrânse, cu familia, părinții, iar de Paștele Blajinilor vom pomeni, și în acest an, pe cei răposați înafara cimitirelor”, a declarat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul ședinței Primăriei, luni, 5 aprilie.

La sfârșitul lunii martie, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, s-a întâlnit cu reprezentanții cultelor religioase creștine din R.Moldova.

sursa foto: Mitropolia Basarabiei

„Nu am discutat în ceea ce privește problematica organizării Paștelui și Paștelui Blajinilor. Eu cred că este timpuriu să ne gândim pentru că pandemia evoluează de la o zi la alta și este necontrolabilă”, a declarat pentru ZdG, secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliș.

„Ceea ce ține de Paști și Paștele Blajinilor subiectul nu a fost discutat, probabil va urma când va fi mai aproape această sărbătoare”, a declarat pentru ZdG, secretarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, Vadim Cheibaș.

Secretarul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove: Nu purtăm, deocamdată, discuții în acest sens. Dacă vom fi auziți vom veni cu propunerile și cererile noastre, fiindcă nu este atât de simplu, sunt tradiții și doleanțele credincioșilor. Eu nu cred că scenariul de anul trecut ar fi unul indicat în acest sens. Probabil vom discuta și vom propune noi idei autorităților.

Secretarul Mitropoliei Basarabiei: Noi sperăm să fie o evoluție pozitivă. Eu sper că nu va fi situația de anul trecut și vom avea totuși posibilitatea să sărbătorim Învierea Domnului și Paștele Blajinilor. E greu de crezut dacă ne raportăm la evoluția din ultima perioadă, pentru că e o evoluție, din păcate, ascendentă, a pandemiei, dar sperăm să trecem într-o zonă descendentă a cazurilor de îmbolnăvire.

Atâta timp cât noi respectăm măsurile, iar în transportul public, în piețe, în supermarketuri, nu se respectă aceleași măsuri, cred că zadarnică este osteneala noastră”, susține părintele Protoiereu Andrei Bucliș.

Părintele Protoiereu Andrei Bucliș: De fiecare dată cei mai vinovați sunt reprezentanții bisericii, cu părere de rău. Focare de infectări mari, cu mici excepții, nu am avut în biserică, dar am avut în alte instituții.

Dacă renunțăm la împărtășirea cu aceeași linguriță renunțăm de fapt la o tradiție de secole. În ceea ce privește icoanele și sfânta împărtășanie, ele nu ne pot infecta, eu vă garantez acest lucru”.

Anul acesta, Paștele va fi marcat în duminica zilei de 2 mai.

Anul trecut, a fost permisă desfășurarea în zilele de 7-8 iunie a Paștelui Blaijinilor, chiar dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus era în creștere. Totuși, autoritățile din câteva localități au decis interzicerea accesului persoanelor în cimitire de Paștele Blajinilor.

Primarul mun.Chișinău, luni, 5 aprilie: Îi vom pomeni, și în acest an, pe cei răposați înafara cimitirelor.

În contextul pandemiei de coronavirus, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a anunțat, anul trecut, că sfânta liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc.