• Cetățenii sunt îndemnați să stea acasă de Paștele Blajinilor: „Sistemul medical este la limita epuizării”

  Cetățenii sunt îndemnați să stea acasă de Paștele Blajinilor: „Sistemul medical este la limita epuizării”
  Foto: chisinau.md
  vizualizări
  05 iunie 2020 | 13:00

  Autoritățile au permis desfășurarea în zilele de 7-8 iunie a Paștelui Blaijinilor, chiar dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creștere. Slujbele de pomenire din cimitire urmează să aibă loc pe fundalul unei creșteri constate a numărului de infectări, chiar dacă anterior, atunci când cazuri de COVID-19 erau mai puține, autoritățile s-au pronunțat împotriva acestei tradiții, amânând Paștele Blajinilor.

  Astfel, după ce au permis totuși accesul în cimitir de Paștele Blajinilor, autoritățile vin deja cu mesaje în care îndeamnă oamenii să stea acasă.

  „Viața și sănătatea are prioritate. De acțiunile noastre depinde cum va funcționa în continuare sistemul medical, care lucrează la maximă intensitate. Este o luptă acerbă pentru viață și sănătate. Haideți să contribuim pentru a câștiga această luptă. Să-i pomenim pe cei plecați în neființă de acasă. Să ne gândim că de acțiunile noastre depinde cum va funcționa sistemul medical, care este la limita epuizării”, a precizat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

  Responsabilii din domeniul sănătății se pronunță împotriva organizării Paștelui Blajinilor, dar preoții oricum ar fi făcut invers, a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

  „Noi, colegii din sănătate, ne-am pronunțat împotrivă. Cu decizie sau fără, cei din Mitropolie erau dispuși să petreacă. Noi am rămas pe aceeași poziție – să nu petrecem. Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”, a declarat Nicolae Furtună.


  Neputincios se arată în această situație și premierul Ion Chicu, care a venit cu un mesaj disperat în adresa cetățenilor. Prim-ministrul spune că autoritățile nu au putut impune noi măsuri de restricție, chiar dacă cazurile de COVID-19 sunt în creștere:

  „Să închidem oamenii în case iar – nu mai e posibil. Să oprim din nou toată economia – nu mai e posibil. Să amendăm pe toți simultan – nu e posibil. Să-l ascultăm pe acest Om (N.r. Nicolae Furtună, șeful ANSP) – e posibil, trebuie! Locuri în spitale mai avem pe 5 zile. Stați acasă – nu la cimitir”.


  În contextul în care în fiecare an cimitirele din Capitală sunt pline de cetățeni care vin să îi pomenească pe cei dragi, și primarul general Ion Ceban face un apel către chișinăuieni:

  „Cu riscul de a fi criticat de mulți dintre dumneavoastră, fac un apel către toată lumea, haideți să nu riscăm și să nu mergem la morminte. Eu cred că puteți să faceți acest lucru și apelez la ajutorul fiecăruia. Din cauza riscului sporit de infectare cu Covid – 19, în data de 6, 7 şi 8 iunie, transportul public nu va activa”.

  Cu mesaje de îndemn pentru cetățeni de a sta acasă de Paștele Blajinilor vin și mai mulți politicieni:

  „Suntem creștini și știm să îi pomenim cu pioșenie, an de an, pe cei plecați. E parte din tradiția noastră, parte din ceea ce suntem. Și așa va rămâne. Doar că anul acesta e diferit. Anul acesta țara noastră și întreaga lume trece printr-o criză fără precedent. În Republica Moldova cazurile noi cresc zilnic și ne arată că pericolul nu a trecut nici pe departe. Dragi prieteni, merg în fiecare an, împreună cu surorile și frații mei, la cimitir, la mormintele părinților și apropiaților. Anul acesta vom sta acasă. Vom aprinde o lumânare și ne vom aminti de cei plecați. Pentru că ei rămân mereu în inimile și gândurile noastre”, susține liderul Partidului Democrat, Pavel Filip.

  „Atât timp cât Dodon și Chicu sunt cei care sfidează norma legală, n-o să prindă acest lucru. Oamenii ascultă una și văd alta. Stimați cetățeni, haideți să respectăm condițiile. Vedeți că în timp ce în țările vecine scade numărul de infectări, noi avem, zilnic, câte 200 de cazuri pozitive. Sistemul nostru, într-adevăr, nu este de cauciuc. Suntem pe cont propriu. Dacă avem de pomenit pe cineva, aprinde o lumânare, fă o rugăciune și dă o pomană vecinului, atât. Și cel de sus o să vadă”, menționează președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu.

  „Eu chem la cetățenii la responsabilitate. Cu guvernarea e totul clar. Acum ne ținem pe linia de plutire doar datorită medicilor. Ei sunt la limita rezistenței. Nu atrageți atenția la situația cu Guvernul, noi trebuie să demonstrăm responsabilitate. Eu, personal, chiar dacă ambii părinți ai mei au decedat, nu am să mă duc la cimitir de Paștele Blajinilor și îi îndemn pe toți cetățenii să fie prudenți și responsabili”, spune vicepreședintele Parlamentului, membru al Platformei DA, Alexandru Slusari.

  Până la 5 iunie, în R. Moldova au fost confirmate 9 018 cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, dintre care 5 009 persoane s-au tratat, iar 315 au decedat.

  În acest an, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, Paștele Blajinilor a fost amânat pentru zilele de 7 şi 8 iunie. În acest context, potrivit unei dispoziției a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, în timpul organizării serviciilor divine de pomenire în cimitire va fi interzis consumul oricăror alimente și băuturi. Totodată, pentru a evita aglomerările, responsabilii de administrarea cimitirelor vor trebui să asigure intrare în cimitir a unui număr limitat de persoane.

  .

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

  Lista medicamentelor potenţiale împotriva maladiei COVID-19 continuă să se reducă: după hidroxiclorochină, studiile clinice europene Solidarity şi Discovery au renunţat, de asemenea, la tratamentul lopinavir/ri…
  Medicamente împotriva COVID-19: dezamăgiri în serie produse de studiile clinice

  Chicu către parlamentari: „Vă aștept și joi, și vineri la locul de muncă, stimați deputați. Ia să vedem cât veți fugi de mine”

  Încă un mesaj postat de premierul R. Moldova, Ion Chicu, luni, 6 iulie, pe pagina sa de Facebook. De această dată, Chicu se adresează deputaților. După trei tentative eșuate ale Parlamentului de la Chișinău de…
  Chicu către parlamentari: „Vă aștept și joi, și vineri la locul de muncă, stimați deputați. Ia să vedem cât veți fugi de mine”

  DOC/ Ședință la CSM: cererea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”, pe agendă

  Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 7 iulie, într-o nouă ședință, iar pe agendă se numără 18 subiecte, printre care și examinarea cererii judecătorului Judecătoriei Chișinău,…
  DOC/ Ședință la CSM: cererea judecătorului care se plânge de „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”, pe agendă

  Fisuri pe o porțiune a digului de protecție, aflat pe direcția localităților Țiganca – Rînzești: autoritățile locale s-au mobilizat pentru a întări construcția

  Un echipaj al Sectorului Poliției de Frontieră Stoianovca a participat luni, 6 iulie, alături de reprezentanții IGSU și cei din administrația publică locală la întărirea digului de protecție, aflat pe direcția…
  Fisuri pe o porțiune a digului de protecție, aflat pe direcția localităților Țiganca – Rînzești: autoritățile locale s-au mobilizat pentru a întări construcția

  Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

  Virusul SARS-Cov-2 ar fi rămas ”adormit” în întreaga lume o perioadă îndelungată şi ar fi apărut atunci când condiţiile i-au fost favorabile dezvoltării, potrivit unuia dintre principalii cercetători de la Univ…
  Cercetător de la Oxford: Covid-19 nu provine din China și a apărut cu mult timp în urmă

  Țara care ar putea deveni un dezastru umanitar în criza COVID urcă pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri

  India a depășit Rusia în ce privește numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus și a devenit a treia cea mai afectată țară la nivel global, după Brazilia și Statele Unite, relatează The Guardian. M…
  Țara care ar putea deveni un dezastru umanitar în criza COVID urcă pe locul 3 în ceea ce privește numărul de cazuri