Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Primarul Chișinăului, Ion Ceban, convoacă…

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, convoacă CESP la nivel municipal: „Cimitirele trebuie să rămână închise”

Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău, anunță convocarea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică municipală pentru astăzi, 6 iunie. În cadrul ședinței se va decide dacă vor fi sau nu închise cimitirele pentru duminică și luni, atunci când se desfășoară Paștele Blajinilor.

Cu regret, nu sunt împuternicit să decid să fie închise cimitirele. Pe parcursul zilei am insistat să fie intrunită comisia extraordinară de sănătate publică municipală. Sper mâine la prima oră, când va avea loc ședința, să fie luată o decizie corectă – cimitirele trebuie să rămână închise”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Ieri, 6 iunie, Ion Ceban a făcut un apel către chișinăuieni:

„Cu riscul de a fi criticat de mulți dintre dumneavoastră, fac un apel către toată lumea, haideți să nu riscăm și să nu mergem la morminte. Eu cred că puteți să faceți acest lucru și apelez la ajutorul fiecăruia. Din cauza riscului sporit de infectare cu Covid – 19, în data de 6, 7 şi 8 iunie, transportul public nu va activa”, a susținut Ceban.

Autoritățile au permis desfășurarea în zilele de 7-8 iunie a Paștelui Blaijinilor, chiar dacă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este în creștere. 

În acest an, printr-o decizie a Mitropoliei Moldovei, Paștele Blajinilor a fost amânat pentru zilele de 7 şi 8 iunie. În acest context, potrivit unei dispoziției a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică, în timpul organizării serviciilor divine de pomenire în cimitire va fi interzis consumul oricăror alimente și băuturi. Totodată, pentru a evita aglomerările, responsabilii de administrarea cimitirelor vor trebui să asigure intrare în cimitir a unui număr limitat de persoane.

Alte 229 cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate ieri, 6 iunie, în Republica Moldova, dintre care 9 în regiunea transnistreană, anunță Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale(MSMPS). Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9247 cazuri. Totodată, până acum au fost înregistrate 323 de decese provocate de COVID – 19.