Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Prima persoană condamnată la Tiraspol…

Prima persoană condamnată la Tiraspol pentru critica războiul Rusiei în Ucraina ar fi încercat să se sinucidă. Promo-LEX solicită acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenție a lui Victor Pleșcanov

Asociația Promo-LEX a făcut un apel public către autorităților constituționale și misiunile diplomatice acreditate în țara noastră, prin care cere acordarea asistenței medicale urgente și eliberarea din detenție ilegală a lui Victor Pleșcanov, condamnat de o așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”.

Apelul a fost făcut în contextul în care, potrivit Promo-LEX, în seara de 25 spre 26 noiembrie anul curent, pe una dintre rețelele sociale au apărut informații despre o presupusă tentativă de suicid a lui Pleșcanov. Ulterior, informația fiind confirmată pentru Promo-LEX „de mai multe surse credibile”.

„Nu se cunoaște care ar fi fost starea de sănătate a acestuia la moment, deoarece accesul rudelor este respins. Se cunoaște doar faptul că deținutul și-ar fi tăiat venele fiind în detenție solitară”, se arată în apelul Asociației Promo-LEX.

În contextul celor menționate și a îngrijorărilor rudelor despre situația gravă în care s-ar afla Victor Pleșcanov, Asociația Promo-LEX „solicită respectuos autorităților constituționale și misiunilor diplomatice”:

  • Acțiuni urgente pentru elucidarea situației medicale a lui Victor Pleșcanov și a condițiilor în care acesta este deținut;
  • Obținerea accesului necondiționat al unui medic independent;
  • Continuarea eforturilor pentru eliberarea din detenția arbitrară a lui Victor Pleșcanov;
  • Informarea opiniei publice despre măsurile luate pe acest caz.

La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, fără respectarea unor garanții procesuale minime, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate, pentru o pretinsă faptă de „incitare la extremism prin Internet”, potrivit Promo-LEX. Pleșcanov a fost condamnat la Tiraspol pentru postări critice pe rețelele sociale în adresa armatei ruse și a administrației de facto.

„La 13 octombrie 2022 Pleșcanov a fost transferat în instituția privativă de libertate de tip colonie din cadrul închisorii nr. 3 din or. Tiraspol. Pentru că ar fi refuzat munca în detenție, la 23/24 noiembrie 2022, Victor Pleșcanov a fost transferat pe un termen de 15 zile în izolatorul disciplinar din cadrul închisorii, aflat la subsolul instituției. Loc de detenție în care condițiile sunt mai proaste, iar persoanele sunt deținute solitar în condiții inumane și degradante”, anunță Asociația în apelul public.

Pe 10 iunie 2022, el a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru „huliganism”. Motivul „condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal.

Soția lui Victor Pleșcanov a fost informată verbal că în privința soțului său este pornită o „cauză penală” pentru „incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-mediei”.

Pe 15 iunie 2022, Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

În luna iunie curent, autoritățile constituționale de la Chișinău au cerut Tiraspolului să înceteze „persecutarea și intimidarea” lui Victor Pleșcanov.

„Aparent, această reacție nu a fost suficientă. Cu părere de rău, constatăm că, cazurile de „condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare, au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile sale. Reamintim cazurile lui Mihail Ermurachi, Ghenadie Ciorba, Alexandr Samonii, Pavel Dogari, Larisa Kalik, Boris Babaian și alții. Persecuții care au fost „legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei „Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”, menționează Promo-LEX.

Victor Pleșcanov este considerat prima persoană condamnată pentru critica deschisă a Rusiei ca urmare a războiului din Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. De atunci, sute de sate și orașe din Ucraina au fost distruse de rachetele rușilor, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să-și părăsească casele pentru a se salva din calea războiului.

Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.