Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările primarului general al Chișinăului…

Precizările primarului general al Chișinăului privind activitatea uzinei de reciclare a deșeurilor ABS Recycling

Primarul general al Chișinău, Ion Ceban, susține că nu este împotriva activității uzinei de reciclare a deșeurilor ABS Recycling. Acesta precizează că nu municipalitatea închide uzina de colectare şi sortare a deşeurilor care este un proiect de afaceri privat.

Ceban precizează că pe marginea acestui subiect au fost foarte multe discuții. Totodată, Ceban susține că există un grup de lucru care nemijlocit dezbate problema legată de deșeuri. Acesta include persoane din executiv, consilieri municipali din toate fracțiunile, experți din domeniu.

În această comisie unii consilieri PAS sunt împotriva semnării contractului între Primarie și ABS Recycling.

Ceban susține că a solicitat să fie făcute public şi contractele de muncă ale muncitorilor de la ABS Recycling pentru a putea fi angajați în subdiviziunea Autosalubritate.

Repet: nu municipalitatea închide uzina de colectare şi sortare a deşeurilor ABS care este un proiect de afaceri privat. În conformitate cu decizia recentă al CMC, sortarea și reciclarea deșeurilor au fost incluse în calitate de obiect al parteneriatului public privat.

Vom depune toate eforturile pentru ca sa pregătim sarcina tehnică și să îndeplinim toate formalitățile legale pentru lansarea parteneriatului. Amintesc că în anul 2016, compania data a lansat aceasta activitate în cadrul unui proiect pilot avand necesitatea de a colecta plastic pentru a dezvolta serviciul de reciclare.

Astfel, zilnic mai multe tone de deșeuri de la Î. M. Regia ,,Autosalubritate”, nu tot deșeul, ajungea la sortare și la ABS Recycling rămânea 15% din deșeuri, care ulterior erau duse la fabrica de reciclare din Peresecina”
, susține Ceban.

Săptămâna trecută, unicul proiect de sortare a deșeurilor din R. Moldova, ABS Recycling Moldova, a anunțat că-și sistează activitatea printr-o scrisoare deschisă adresată autorităților. 

Mai târizu ABS Recycling a venit cu o precizare, specificând că vor continua să colecteze deșeurile care sunt sortate de acasă.