Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările MSMPS, după ce România…

Precizările MSMPS, după ce România a suspendat temporar procesul de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a venit cu precizări după ce România a decis să suspende temporar procesul de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856. Potrivit MSMPS, vaccinuri din acest lot nu sunt utilizate pe teritoriul R. Moldova, menționând că cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România, fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096.

Potrivit unui comunicat al MSMPS, specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova, susțin că urmăresc mersul campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare.

Până în prezent, în R. Moldova, au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care potrivit MSMPS nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

Autoritățile din România au decis suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856, oprit de la utilizare în Italia. Acestea susțin că au fost deja utilizate 77 049 de doze din acest lot. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua însă cu doze din alte loturi, transmite Biziday.

Potrivit sursei citate, cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, România nu a primit doze din acest lot.

Conform sursei citate, decizia a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.