Pe perioada celor două stări de urgență instituite în R. Moldova, statul a aplicat amenzi de peste 99 de milioane de lei. Câte dintre ele au fost contestate în instanța de judecată și câte au fost achitate? – Ziarul de Gardă
 • Pe perioada celor două stări de urgență instituite în R. Moldova, statul a aplicat amenzi de peste 99 de milioane de lei. Câte dintre ele au fost contestate în instanța de judecată și câte au fost achitate?

  Pe perioada celor două stări de urgență instituite în R. Moldova, statul a aplicat amenzi de peste 99 de milioane de lei. Câte dintre ele au fost contestate în instanța de judecată și câte au fost achitate?
  01 mai 2021 | 15:14

  În perioada 17 martie 2020 – 19 aprilie 2021, mai exact pe perioada celor două stări de urgență înstituite în R. Moldova în legătură cu pandemia de COVID-19, au fost sancţionați mai mulţi transportatori, agenți economici, vânzători ambulanți şi cetăţeni de rând care au încălcat hotărârile emise de autorități privind prevenirea răspândirii noului coronavirus.

  Șefa Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Alina Zbancă, a declarat pentru Ziarul de Gardă că statul a dat, în această perioadă, 32 067 de amenzi în valoare totală de 99 de milioane de lei. Deci, media este de 3 087 lei per amendă.

  Din suma totală a amenzilor aplicate, 99 de milioane, au fost achitate amenzi în valoare de 17 milioane de lei, amenzi în valoare de peste 66 de milioane de lei fiind, până acum, neachitate.

  Sute dintre amenzile aplicate de autorități au fost atacate în instanța de judecată, magistrații urmând să decidă dacă au fost sau nu aplicate conform legii și dacă acestea vor fi menținute sau vor fi anulate.


  32 de mii de amenzi în valoare de peste 99 de milioane de lei

  Responsabilii de la Ministerul de Interne afirmă că pe perioada celor două stărilor de urgență instituite anterior în R. Moldova, 17 martie – 15 mai 2020 și 1 aprilie – 28 aprilie 2021, au fost aplicate peste 32 de mii de amenzi.

  „De la 17 martie 2020 și până la 19 aprilie 2021, au fost constatate 32 067 de contravenții:

  • Persoane fizice: 26 048
  • Agenți economici: 242
  • Administratori de unități de comerț: 225
  • Administratori ai piețelor: 18
  • Stații PECO: 44
  • Localuri de administrație publică: 68

  Suma amenzilor aplicate în această perioadă este de 99 610 350 de lei (99 de milioane de lei), din care, potrivit autorităților, au fost achitate amenzi în valoare de 17 051 549 de lei (17 milioane de lei).

  933 de amenzi – contestate în instanța de judecată

  Potrivit șefei Serviciului de Presă al MAI, Alina Zbancă, 933 de amenzi au fost contestate în instanța de judecată, dintre care 100 de amenzi aplicate au fost anulate, 295 din ele au fost menținute, iar în proces de examinare, în continuare, se află 538 de amenzi aplicate.

  Au fost constatate 27 500 de amenzi, la punctele de trecere a frontierei – 4 567, cluburi – 28, transportatori de pasageri – 289, reprezentanți ai bisericii – 105. Amenzi aplicate total – 99 milioane 610 mii 350 de lei. Achitate – 17 milioane 51 de mii, 549 lei. Amenzi care nu au fost recepționate încă – 66 milioane 732 mii 160 lei. Expediate in judecată – 933. În 295 din ele amenda a fost menținută, în proces de examinare se află 538 și clasate – 100, adică care nu s-au confirmat”, a comunicat șefa Serviciului de Presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Alina Zbancă.

  Deputatul Parlamentului de Legislatura a X-a, ales pe listele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Liviu Vovc, a solicitat, la 30 aprilie curent, Guvernului interimar, mai exact Ministerului de Interne, să anuleze amenzile aplicate pe perioada stării de urgență instituită la 1 aprilie 2021 și anulată la 28 aprilie.

  La 20 aprilie, autoritățile au anunțat că de la instituirea stării de urgență instituită la 1 aprilie și până la 19 aprilie, polițiștii moldoveni au documentat peste 3975 mii de cazuri în care au fost încălcate prevederile hotărârilor emise de autorități, iar amenzile aplicate depășesc șapte milioane de lei.

  De joi, 29 aprilie, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii de oameni, de către Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. O Dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP).

  Odată cu Dispoziția nr. 54 a CNESP, autoritățile au emis și un set de măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19 aplicabile la nivel național.

  DOC/ ULTIMA ORĂ! R. Moldova revine la stare de urgență în sănătate publică. CNESP a anunțat noile măsuri care trebuie respectate la nivel național

   Se stabilesc măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19, aplicabile la nivel național:

  • 1.1. Purtarea obligatorie a măștilor de protecție în toate spațiile publice (de uz comun) deschise și închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
  • 1.2. Respectarea distanței fizice între persoane de minimum 1 (unu) metru, cu excepția cazurilor când, prin prevederi speciale, se stabilește respectarea unei alte distanțe între persoane ori în cazul regulilor de transportare a persoanelor în transportul public.
  • 1.3. Respectarea regulilor de igienă a mâinilor.
  • 1.4. Respectarea regulilor de igienă respiratorie.
  • 1.5. Respectarea, sub proprie răspundere, a regimului de autoizolare de către persoanele cărora li se stabilește regimul respectiv.
  • 1.6. Respectarea de către persoanele fizice care se află în teritoriile sau instituțiile cu regim de carantină a măsurilor impuse de autorități.
  • 1.7. Monitorizarea personală de către fiecare persoană fizică a stării de sănătate. Adresarea timpurie la medicul de familie sau la instituțiile de asistență medicală la apariția primelor simptome specifice ale infecției COVID-19.

  La 1 aprilie, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova. 28 de zile mai târziu, CC declară neconstituțională stare de urgență, iar aceasta este anulată.

  Acum un an, în perioada 17 martie – 15 mai 2020, în R. Moldova a fost institută pentru prima dată, pentru o perioadă de 60 de zile, stare de urgență în legătură cu situația pandemică.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură