Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ofițerii CNA și procurorii anticorupție…

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la Primăria muncipiului Cahul într-o cauză penală pentru abuz de serviciu

Sursa: Calm.md

Ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Sud a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii oficiului Sud al Procuraturii Anticorupție au efectuat percheziții, în dimineața zilei de luni, 29 mai, la Primăria municipiului Cahul, în cadrul unei cauze penale pornite pe fapte de abuz în serviciu. Potrivit materialelor cauzei, factori de decizie ai Primăriei municipiului Cahul ar fi favorizat mai mulți agenți economici prin încheierea unor contracte de achiziții, contrare intereselor publice, fapt prin care ar fi cauzat prejudicii considerabile bugetului public.

Pentru confirmarea probelor administrate de organul de urmărire penală, luni s-au efectuat percheziții în biroul secretarului Grupului de lucru privind achizițiile publice a Primăriei municipiului Cahul, de unde au fost ridicat contracte de achiziție și alți purtători de informații. Funcționarul a fost escortat la sediul DGT Sud al CNA pentru a-i fi prezentată ordonanța de bănuit.

„Din probatoriul acumulat, rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2021 până în prezent, secretarul Grupului de lucru în domeniul achiziţiilor de bunuri, servicii şi lucrări, ar fi divizat procedurile de achiziţii publice, efectuate de către Primăria municipiului Cahul, în contracte de valoare mică, pentru a evita procedura de licitaţie. În așa mod, funcționarul a organizat de sine stătător procedura de achiziţie de valoare mică, prin examinarea personală a ofertelor şi atribuirea contractelor anumitor agenţi economici”, potrivit unui comunicat al CNA.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că, prin semnarea contractelor de valoare mică, ar fi fost favorizați mai mulți antreprenori care au propus prețuri mai mari pentru serviciile prestate, în detrimentul altor ofertanți care și-au propus serviciile la prețuri mult mai mici.

„Doar pe parcursul anului 2022, Primăria Cahul a efectuat un număr impunător de achiziţii de valoare mică, care vizau lucrări de construcție și reparație a grădinițelor din municipiu, a Palatului de Cultură „Nicolae Botgros”, a stadionului din Cahul etc., cauzând daune considerabile bugetului public”, mai adaugă reprezentanții CNA.

Oficiul Sud al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.