Principală  —  IMPORTANTE   —   O secție din cadrul Spitalului…

O secție din cadrul Spitalului raional Briceni, plasată în carantină, după ce un tânăr internat cu o fractură la picior a fost diagnosticat cu Covid-19

Secția de Chirurgie din cadrul Instituției Medico-Santitară Publică, Spitalului raional Briceni, a fost plasată în carantină totală, după ce un pacient internat acolo cu o fractură, pentru o ulterioră intervenție chirurgicală, a fost testat pozitiv la Covid-19. În total, opt lucrători medicali se află în regim de autoizolare, după ce au intrat în contact cu tânărul diagnosticat cu noul coronavirus.

Tânărul de 28 de ani a fost internat marți, 16 iunie, în Secția Chirurgie cu paturi ortopedico-traumatologice, din cadrul IMSP Spitalul raional Briceni, cu o fractura de gravitate medie la picior.

Cum au descoperit medicii că pacientul internat cu fractură este infectat cu COVID-19

Solicitat de către Ziarul de Gardă, medicul traumatolog din cadrul Secției de Chirurgie de la IMSP Spitalul raional Briceni, Vasile Ghițu, ne-a comunicat că tânărul a ajuns la spital cu o fractură gravă la picior. După mai multe investigații, medicii au stabilit că pacientul are nevoie de o intervenție chirurgicală, iar pentru aceasta tânărul urma să fie transportat la Chișinău.

Potrivit medicului traumalog, toți pacienții care urmează să fie transferați de la Spitalul raional Briceni către o instituție medicală din Chișinău pentru anumite intervenții chirurgicale, obligatoriu, înainte de transfer, trebuie să fie testați pentru Covid-19. În acest context, odată cu decizia medicilor ca tânărul internat cu fractură la picior să fie transferat pentru intervenție chirurgicală la un spital din Chișinău, a fost luată și decizia ca pacientul să fie testat pentru noul coronavirus.

După două zile, medici au primit rezultatul testului la Covid-19.

„Tânărul era internat cu altceva. Noi trebuia să-l trimitem la Chișinău pentru operație chirurgicală. Noi, toți bolnavii care îi trimitem pentru intervenții chirurgicale la Chiținău suntem obligați să le facem testarea pentru Covid-19 și l-am testat și iată așa l-am gasit. Tânărul a fost internat pe data de 16 iunie, iar pe 18 iunie a fost testat pozitiv”, ne-a comunicat doctorul traumatolog Vasile Ghițu.

Secția de Chirurgie, unde a fost internat pacientul cu fractură, în carantină: 8 angajați – în regim de autoizolare

După primirea rezultatelor care au arătat că tânărul internat cu fractură la picior este infectat cu Covid-19, secția de Chirurgie, acolo unde a stat pacientul 2 zile, a fost plasată în carantină. Tot medicul traumatolog din cadrul secției plasate în carantină ne-a comunicat că, în total, opt lucrători medicali care au intrat în contact cu pacientul testat pozitiv pentru Covid-19 se află în regim de autoizolare pentru 14 zile.

După rezultatele testului care au arătat că e pozitiv la Covid-19, medicul-șef a emis un ordin. Secția a fost plasată în carantină pentru 14 zile. Opt lucrători medicali care au intrat în contact cu pacientul sunt în carantină”, ne-a mai comunicat Vasile Ghițu, medic traumatolog din cadrul IMSP Spitalul Raional Briceni.

Medic: „Pacientul cu fractură nu prezenta și nici nu prezintă simptome de Covid-19”

Medicii susțin că tânărul, nici la internarea cu fractura la picior și nici la externare, nu prezenta simptome de îmbolnăvire cu Covid-19. Medicul traumatolog care l-a consultat pe pacient susține că, după dignosticarea cu noul coronavirus, tânărul a fost trimis acasă cu tratament la domiciliu. Abia după ce se va tratata de Covid-19, iar testele vor confirma acest fapt, tânărul va putea fi operat la picior.

Acum tânărul este acasă, se tratează la domiciliu. El nu prezenta și nici nu prezintă simptome. El acum se află acasă sub supravegherea medicului de familie. S-a decis că intervenția chirurgicală va fi făcută după ce se va tratat, iar testul la Covid-19 va fi negativ. Ar fi de dorit să fie operat cât mai repede, dar rabdă încă. Nu este o urgență majoră, să îi spunem așa”, ne-a mai spus medicul.

Contactată de către ZdG, directoarea IMSP, Spitalul raional Briceni, Claudia Veltman, ne-a confirmat că secția respectivă a fost plasată în carantină, iar mai mulți lucrători medicali sunt în regim de autoizolare pentru 14 zile.

Până acum, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Sănătății, la Briceni au fost înregistrate 44 de cazuri de infecție cu Coovid-19.