Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Apărării, despre declarațiile unor…

Ministrul Apărării, despre declarațiile unor oficiali ruși privind o eventuală aderare a R. Moldova la NATO: „Sunt cointeresați ca R. Moldova să fie o țară dependentă de alții”

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a refuzat să comenteze declarațiile venite de la Moscova privind o eventuală aderare a R. Moldova la Organizaţia Tratatului Nord Atlantic (NATO). Potrivit oficialului, cei care s-au arătat nemulțumiți în legătură cu afirmațiile președintei Maia Sandu, despre discuții referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, „sunt cointeresați ca R. Moldova să fie o țară dependentă de alții”.

„Nu vreau să comentez ceea ce spun cei care sunt cointeresați ca R. Moldova să fie o țară care este slab dezvoltată, care nu are sistem de apărare, care nu are economie, reziliență națională, și în general, este dependentă de alții. Asta este ceea ce ei își doresc, ca noi să nu avem capacitatea națională de a răspunde la crize și provocări. (…) Și factorii externi, și factorii interni. Consider că aceasta este o parte componentă a unui război hibrid care se duce împotriva guvernării R. Moldova și a statalității R. Moldova”, a spus ministrul Nosatîi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV.

Întrebat dacă consideră, în contextul războiului rus de Federația Rusă în Ucraina, că R. Moldova ar trebui să-și „consolideze neutralitatea” sau să adere la un bloc militar, ministrul Apărării a subliniat că „trebuie să fie luată în considerare opinia cetățenilor”.

„Schimbările în situația legată de războiul din Ucraina, într-adevăr, ne-au făcut să revizuim statutul pe care îl avem și pregătirea noastră pentru a face față la diferite provocări. Cu regret, domeniul de apărare a fost dat uitării, nu i-a fost acordată atenția necesară, și la moment avem ce avem. Nu putem face față la toate provocările și amenințările. Statutul nostru, așa numit „de neutralitate”, ne-a lăsat să fim de unii singuri și cu un sistem de apărare care nu este relevant actualității (…)”, a declarat ministrul.

Totodată, oficialul a afirmat că R. Moldova nu este „pregătită” pentru a adera la NATO.

„Doamna președintă nu a menționat despre NATO, ci despre o alianță. Alianțele sunt diferite, locale, regionale, zonale, pot fi diferite configurări. Toți cei care vor să manipuleze pe acest subiect au invocat NATO. (…) Dorința de a deveni membru nu înseamnă mult. Trebuie să faci față, să fii acceptat, să implementezi multe standarde și procedee în sistemul de pregătire, dotare, dezvoltare. În primul rând nu se discută acum despre aceasta, dar noi nu suntem pregătiți”, a mai spus Anatolie Nosatîi.

Leonid Kalașnikov, președintele Comisiei Dumei de Stat a Rusiei pentru afaceri cu CSI, a afirmat că aderarea la NATO ar putea duce la „distrugerea statalității” R. Moldova.

Reacția a venit în contextul declarației făcute, pe 20 ianuarie, de președinta Maia Sandu, care a menționat că în țara noastră „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul început de Rusia împotriva Ucrainei.

Kalașnikov a subliniat că atitudinea Rusiei față de o eventuală aderare a R. Moldova la NATO va fi una negativă, deoarece aceasta reprezintă o „amenințare la adresa securității” Federației Ruse.

Declarația președintei Maia Sandu a fost comentată, zilele trecute, și de senatorul rus Andrei Klimov, care a avertizat Chișinăul că riscă „repetarea scenariului ucrainean”.

Președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul unui interviu pentru Politico, că „există discuții serioase” referitor la statutul de neutralitate și securitatea R. Moldova, în contextul războiul din Ucraina, iar dacă se va ajunge la un consens, va fi nevoie de o modificare constituțională în acest sens.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara încă analizează următorul pas și că va fi nevoie de o modificare constituțională pentru a face acest lucru.

„Acum, există o discuție serioasă … despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”.

„Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia, ca națiune, că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Sandu.

Pe 19 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova a cerut partenerilor săi externi ajutor pentru întărirea capacităților sale de apărare aeriană în contextul războiului din Ucraina.

„Am solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană. Înțelegem că Ucraina este o prioritate, dar sperăm să primim și noi unele”, a declarat Sandu pentru Reuters, într-un interviu acordat în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

Sandu a menționat că bugetul militar al țării a fost majorat și că guvernul discută cu UE despre sistemele de apărare aeriană, dar și cu alte state pe bază bilaterală. Ea a declarat că se simte în siguranță, având în vedere rezistența Ucrainei față de Rusia.