LIVE/ Protest la Parlament. Andrei Năstase, în fața protestatarilor: „Așa cum am scăpat de Plahotniuc, așa vom scăpa și de Dodon” – Ziarul de Gardă
 • LIVE/ Protest la Parlament. Andrei Năstase, în fața protestatarilor: „Așa cum am scăpat de Plahotniuc, așa vom scăpa și de Dodon”

  LIVE/ Protest la Parlament. Andrei Năstase, în fața protestatarilor: „Așa cum am scăpat de Plahotniuc, așa vom scăpa și de Dodon”
  de
  03 decembrie 2020 | 10:44

  Mai mulți mascați, cu bastoane și gaze lacrimogene, au fost dislocați în jurul Parlamentului, acolo unde începând cu ora 10:00 oamenii sunt așteptați să protesteze împotriva proiectelor pe car ele promovează coaliția neformală PSRM-Șor, și care ar putea fi votate în ședința de joi a Legislativului. Mascați au fost dislocați și șa Reședința de stat.

  13:13 Acțiune de protest s-a încheiat, cu îndemnul ca oamenii să se informeze despre următoarele acțiuni ale președintei alese, Maia Sandu.

  12:36 În fața mulțimii se află liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

  „După ce a pierdut alegerile, Dodon ar trebui să-și ia Guvernul și să plece. Eu vă îndemn să nu facem din niște șoricei niște lei. Noi avem obligația să ne comportăm cât se poate de corect și determinat. Așa cum am scăpat de Plahotniuc, așa vom scăpa și de Dodon”, a spus Năstase.

  12:29 Deputatul PAS, Igor Grosu, a ieșit, din nou, în fața protestatarilor, anunțând că opoziția a reușit să pună pe pauză ședința Parlamentului.

  „Cât timp ați înghețat aici, noi a trebuit să ne dezmorțim puțin. Cu agresivitate și minciună ei au încercat să continue ședința Parlamentului. A trebuit să ne cuprindem puțin. Să nu să se uite că noi suntem puțin mai mărunței și ei mai supli”, a spus Grosu.

  Publicitate

  12:20 Purtătoarea de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, spune că Igor Dodon în curând își va încheia mandatul de președinte și nu este corect de transferat către Președinție dezbaterile din Parlament.

  „Amintim ca domnul Igor Dodon transmite în curând mandatul de președinte și nu va deține vreo funcție publică. Deci acuzațiile de menținere a puterii sunt neadecvate. Nu este corect de transferat către Președinție dezbaterile din Parlament”, a spus Carmena Sterpu pentru ZdG.

  11:44 Moldovenii de peste hotare au ieșit și ei la protest, în susținerea celor de acasă. Astfel, un grup de cetățeni stabiliți în Irlanda au ieșit astăzi în fața Ambasadei R. Moldova de la Dublin, punctând că se alătură astfel moldovenilor aflați azi în fața Parlamentului și, totodată, solicitând alegeri anticipate.

  11:40 Poliția anunță că la protest participă în jur de 700 de oameni, deși vizibil număr acestora este mult mai mare.

  11:33 Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că opoziția va bloca, în continuare, tribuna Parlamentului.

  „Azi toată ziua vom bloca tribuna și nu vom permite să fie votate aceste proiecte”, a spus Slusari.

  11:29 Protestatarii cer demisia Guvernului condus de Ion Chicu și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

  11:20 Președinta aleasă, Maia Sandu, a ajuns în fața protestatarilor

  „Mulțumim că ați venit. Suntem astăzi aici pentru a ne apăra democrația, țara, votul pentru a avea o țară fără corupție, sărăcie, o țară în care să ni se facă dreptate. Vă rog foarte mult să respectăm regulile- să purtăm corect masca și să păstrăm distanța. (…) Hoții s-au speriat și se vârcolesc, în continuare. Încearcă să arunce la gunoi votul d-voastră. Dar noi cu d-voatre suntem puternici, demult protestăm împotriva corupților. Am reușit să-l alungă pe Plahotniuc și l-am dat jos pe Dodon”, a spus președinta aleasă.

  11:14 Protestatarii intonează imnul R. Moldova „Limba Noastră”.

  Publicitate

  11:05 Facțiunile PAS și Platforma DA au blocat tribuna Parlamentului

  10:55 Veteranii războiului de pe Nistru cer deputaților din opoziție să blocheze tribuna Parlamentului astfel încât majoritatea PSRM-Șor să nu poată vota proiecte de lege.

  Foto: ZdG

  10:40 În fața Parlamentului sunt câteva mii de persoane, iar bl. Ștefan cel Mare a fost blocat.

  Foto: ZdG
  Foto: Facebook/Valeriu Munteanu

  10:25 La protest participă și deputatul PAS, Lilian Carp, care sune că PSRM și Partidul Șor au bătut mâna pentru ca Stadionul Republican să ajungă pe mâinile lui Ilan Șor.

  „O altă hoție pusă la cale de ei este să dea Stadionul Republican lui Șor. Ei au deja o înțelege și Stadionul Republican a fost juruit, ca la nuntă, lui Șor. Acum în Parlament nu este o simplă majoritate, ci una a hoților, care vor să ne fure, să ne fure Moldasig-ul, Stadionul și alte instituții”, a spus Carp.

  Oamenii scandează „Jos mafia”, „Alegeri anticipate”, „Șor și Dodon, la tomberon”.

  În fața mulțimii mai muți deputați PAS susțin discursuri.

  Vladimir Bolea, deputat PAS: Vor să îngenuncheze R. Moldova. Prin proiectele lor de lege, socialiștii plătesc polițe lui Putin.

  09:55 În scuarul din fața Parlamentului se adună protestatari.

  09:40 Vicepreședintele Partidului Nostru, Ilian Cașu, a surprins momentul în care mai mulți mascați sunt dislocați la Reședința de Stat de pe strada Nicolae Iorga.

  09:30 În timp ce organizatorii protestului desenează pe asfalt însemne pentru păstrarea distanței sociale, spațiul din spatele Parlamentului a fost umplut cu mascați.

  Vă așteptăm astăzi la 10:00 la protest. Apărăm votul și voința poporului. Important: Ne protejăm unii pe alții. Purtăm…

  Publicată de Partidul Acțiune și Solidaritate pe Miercuri, 2 decembrie 2020

  Miercuri, 2 decembrie, președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a cheamat oamenii în stradă să își apere votul din 15 noiembrie, spunând că regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure rezultatele votului.

  Publicitate

  Și președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a îndemnat susținătorii și simpatizanții să iasă joi la protest în fața Parlamentului.

  Deputații socialiști au înregistrat miercuri un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din subordinea președintelui R. Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.

  Autorii proiectului de lege, sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac.

  Această inițiativă legislativă vine odată ce președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a pierdut lupta pentru încă un mandat prezidențial, în fața candidatei PAS, Maia Sandu.

  Anterior, mai mulți politicieni și experți de la Chișinău declarau că socialiștii, la indicațiile lui Igor Dodon, ar putea veni cu o astfel de inițiativă.

  În iunie 2019, majoritatea parlamentarilor au votat un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament.

  Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  ANI a verificat averea și cheltuielile declarate de fostul președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, și a constatat „lipsa de diferențe substanțiale sau deținere în proprietate a averii cu caracter nejustificat” – DOC

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința lui Vladislav Clima, ex-judecător și ex-președinte al Curții de Apel Chișinău. Inspectoru…
  ANI a verificat averea și cheltuielile declarate de fostul președinte al Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, și a constatat „lipsa de diferențe substanțiale sau deținere în proprietate a averii cu caracter nejustificat” – DOC

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler