Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Maia Sandu cheamă oamenii…

VIDEO Maia Sandu cheamă oamenii la protest: „Regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure rezultatele votului”

Președinta aleasă Maia Sandu cheamă oamenii în stradă să își apere votul din 15 noiembrie, spunând că regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc și încearcă să ne fure rezultatele votului.

Sandu a calificat tentativa majorității PSRM-Șor de a scoate Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui drept o tentativă de uzurpare a puterii de stat, pusă la cale de persoana care pierdut alegerile și încrederea poporului.

Ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament majoritatea PSRM-Șor, prin care se propune ca SIS să fie scos din subordinea președintelui, este un abuz antidemocratic pus la cale de persoana care a pierdut alegerile și încrederea poporului. Această persoană care nu va avea curând nicio funcție publică plănuiește să controleze în continuare schemele de corupție și instituțiile statului. Aceasta este o tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin care se încearcă, pe de o parte, păstrarea în captivitate politică a unei instituții esențiale pentru lupta împotriva corupției și a riscurilor pentru securitatea statului, iar pe de altă parte se anulează rezultatele votului dat de popor, a spus Sandu.

Președinta anunță că proiectul va fi contestat la Curtea Constituțională.

Este clar că acest abuz nu este ultimul și că în continuare socialiștii și deputații lui Șor vor încerca să folosească Parlamentul actual pentru a lupta contra propriului popor. Prin această acțiune ei aruncă la gunoi voința a peste 1,6 milioane de oameni care au votat pentru ca președintele să lupte împotriva corupției, sărăciei și minciunii. Ei vor să blocheze realizarea mandatului și să reducă în mod abuziv atribuțiile președintelui. Noi vom apăra vocea poporului. Vom duce lupta împotriva hoților până la capăt. Vom contesta abuzul la Curtea Constituțională și vom cere sprijinul poporului pentru a apăra democrația și pentru a îndeplini responsabilitățile asumate în fața cetățenilor, a spus Maia Sandu.

Președinta aleasă spune că a discutat cu liderii altor formațiuni politie și au stabilit că împreună trebuie să oprim atacul asupra Constituției și democrației.

Aceasta a chemat oamenii să iasă joi, începând cu ora 10:00, în fața Parlamentului pentru a protestat împotriva abuzului pus la cale de PSRM și deputații lui Ilan Șor.

De mâine începem lupta cu cei care se opun schimbării. Ei nu cred în lege, ei nu au cuvânt, onoare și frică de instituții și nici respect pentru popor și stat. Noi îi vom face să înțeleagă. Țara nu este a lor. Țara nu este nici a mea, ci este a cetățenilor, iar cetățenii au spus clar că vor schimbare. Vă îndemn să ieșim mâine să ne apărăm țara în care este ordine și dreptate. Trebuie să oprim majoritatea Dodon-Șor din tentativa de uzurpare a puterii și trebuie să declanșăm cât mai curând alegeri parlamentare anticipate, a mai spus Maia Sandu.

Deputații socialiști au înregistrat miercuri un proiect de lege prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) să fie luat din subordinea președintelui R. Moldova. Comisia juridică numiri și imunități a aprobat cu 5 voturi un raport pentru două lecturi în acest sens.

Autorii proiectului de lege, sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac.

Această inițiativă legislativă vine odată ce președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon, a pierdut lupta pentru încă un mandat prezidențial, în fața candidatei PAS, Maia Sandu.

Anterior, mai mulți politicieni și experți de la Chișinău declarau că socialiștii, la indicațiile lui Igor Dodon, ar putea veni cu o astfel de inițiativă.

În iunie 2019, majoritatea parlamentarilor au votat un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut în subordinea președintelui țării, deși a rămas să fie controlat și de Parlament.

Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.