Principală  —  IMPORTANTE   —   Licitația privind construcția unui havuz…

Licitația privind construcția unui havuz muzical în scuarul Miron Costin, contestată. Detalii despre inconsecvența autorităților

O companie participantă la licitația publică privind executarea lucrărilor de construcție a unui havuz muzical în scuarul Miron Costin, a cărei ofertă a fost respinsă, a contestat rezultatele tenderului. Motivul contestației se referă la una dintre condițiile pe care trebuiau să le întrunească agenții economici care și-au dorit să participe la licitație.

Mai exact, grupul de lucru care a organizat licitația, condus de Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare a Primăriei mun. Chișinău, a prevăzut drept criteriu de eligibilitate ca firmele să fi construit până acum, în Republica Moldova, cel puțin trei havuzuri similare, „cu joc de lumini și jeturi de apă automatizat pe ritmul muzicii”.

La licitația anunțată pentru 25 martie și-au înaintat intenția de participare trei companii: „Capital” SRL, „Neostil” SRL și „Opal-Succes” SRL. Ultima este firma care în ianuarie, curent, a câștigat licitația publică privind proiectarea hazului din scuarul Miron Costin. Potrivit datelor din Registrul de Stat al Achizițiilor Publice, doar două companii însă au depus oferte: „Capital” SRL și „Neostil” SRL.

„Capital” SRL a depus o ofertă de 3,7 de milioane de lei și a prezentat drept exemple de lucrări „similare” efectuate construcția sistemelor de alimentare cu apă a satelor Alexandru Ioan Cuza, r. Cahul, Vertiujeni, Tîrgu-Vertiujeni și Zăluceni, r. Florești.

De cealaltă parte, „Neostil” SRL a depus o ofertă de 3,8 milioane de lei și a prezentat un portofoliu care cuprinde lucrări ca havuzul muzical de pe teritoriul unui complex turistic din Anenii Noi, havuzul de la intrarea în parcul „Valea Trandafirilor” și un havuz muzical cu lumini din curtea unui complex locativ din capitală. Prima lucrare a fost executată în 2015, iar celelalte două, pe parcursul anului trecut.

„Neostil” SRL a fost desemnată câștigătoare a licitației, iar oferta „Capital” SRL a fost respinsă. Cea din urmă companie a contestat decizia grupului de lucru.

„Compania care a contestat licitația nu a făcut niciodată havuzuri, a făcut apeducte, sisteme de irigare. Ei spun că „noi tot lucrăm cu apa, țevile, pompele și asta înseamnă că noi avem dreptul să construim havuzuri. Grupul de lucru a considerat că în Chișinău nu putem să ne permitem cuiva să încerce dacă va ieși ceva sau nu”, declară Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunală şi amenajare și șeful grupului de lucru. Acesta mai adaugă că firma „Capital” SRL „nu a lucrat cu Primăria niciodată”, iar prima colaborare a „Neostil” SRL cu Primăria o constituie reparația havuzului din parcul „Valea Trandafirilor”.

Întrebat despre motivele pentru care drept criteriu de participare a fost stabilită condiția executării a cel puțin trei havuzuri similare, cu joc de lumini și jeturi de apă automatizat pe ritmul muzicii, Ion Burdiumov a declarat că membrii grupului de lucru și-au dorit să aibă certitudinea că firma care avea să câștige licitația are experiență.

„Sunt mai multe companii în Moldova care au construit mai multe havuzuri, și câte 4, și câte 5, și câte 6”, a declarat șeful Direcției generale. Solicitat să numească companiile din Moldova care au construit atâtea havuzuri muzicale, Ion Burdiumov a precizat că astfel de informație i-a fost prezentată de membrii grupului de lucru și că marți, 21 aprilie, când va fi la birou, va putea să ne ofere aceste denumiri de agenți economici.

Autoritatea municipală nu este însă consecventă, deoarece pentru licitația din 24 aprilie privind desemnarea agentului economic care va construi un havuz muzical similar în parcul „La izvor” condiția către participanți este de a fi executat doar două havuzuri cu aceleași proprietăți muzicale și de iluminare.

„La începutul anului, când am lansat licitația, am stabilit trei. Ulterior au apărut mai multe sugestii pe platforma achizițiilor precum că trei sunt prea multe. Atunci am hotărât ca să existe 2 havuzuri construite. Ajunge două. Dacă a făcut două, o să poată face și al treilea. Asta-i situația”, a explicat Ion Burdiumov pentru ZdG.

Anul trecut, „Neostil” SRL a câștigat licitația pentru construcția, cu 3,6 milioane de lei, a havuzului muzical de la intrarea în parcul „Valea Trandafirilor”. La acea licitație, pentru a participa era suficient ca agenții economici că fi efectuat construcția doar unui singur havuz de tip uscat cu joc de lumini și jeturi de apă automatizat pe ritmul muzicii.

Ion Burdiumov, șeful DGLCA

Întrebat de ce există o asemenea abordare diferită în toate cele trei cazuri, când este vorba, de altfel, de lucrări aproape similare, Ion Burdiumov a declarat: „Anul trecut a fost doar o inițiativă. Nu nu avem idee cum se face un havuz pietonal și l-am numit așa cum l-am numit. Dar, pe parcurs, au apărut o mulțime de întrebări, conectarea la apă, la lumină, pavaj, amenajare adiacentă, iluminare. Noi nu am știut toate acestea. Eram disperați. Și acum am spus: să vină unul care se pricepe să facă de la început până la capăt și să ni-l dea în exploatare, să ne ofere garanții că el funcționează cel puțin cinci ani, așa cum prevede normativele în construcții”.

Acesta neagă că ar fi fost stipulate condițiile respective pentru a favoriza un anumit agent economic.

Contactat, Igor Galciuc, administratorul „Capital” SRL, a declarat că nu cunoaște detaliile respectivei licitații, că de procedura de contestație, care este una obișnuită în cadrul tenderelor publice, se ocupă juriștii companiei și că toate actele sunt publice.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, contestația depusă de „Capital” SRL a fost înregistrată la 9 aprilie, iar în prezent se află „în examinare”.

Compania „Neostil” SRL activează din 2002 și este administrată de omul de afaceri Alexandru Țurcan. Aceasta este specializată în construcția de piscine, havuzuri și saune.

La 3 aprilie, în plină criză pandemică, Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare a anunțat licitație deschisă pentru construcția havuzului pietonal din parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei. Valoarea estimativă a achiziției, la fel ca în cazul proiectului de construcție a havuzului din scuarul Miron Costin, se ridică la 4,2 milioane de lei.

Informația privind lansarea unei astfel de licitații pe timp de criză a generat critici în rândul chișinăuienilor și mai multor politicieni din opoziție, care au declarat că în această perioadă există alte priorități și banii publici trebuie redirecționați pentru lupta cu noul tip de coronavirus.

Șeful Direcției Genenerale locativ-comunală și amenajare susține că în prezent, când în țară este valabilă starea de urgență, nu există licitații suspendate sau amânate și că există o dispoziție a primarului capitalei care prevede că toate procedurile sunt efectuate, dar nu este încheiat niciun contract fără acordul primarului sau a celulei de criză.