Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Johannes Hahn: „Nu am văzut…

Johannes Hahn: „Nu am văzut progrese din partea R. Moldova pentru a răspunde îngrijorărilor noastre”

Foto: europarl.europa.eu

Johannes Hahn, comisar european pentru politica de extindere și vecinătate, a declarat în Parlamentul European că R. Moldova a înregistrat progrese din punct de vedere economic, care sunt însă umbrite de deteriorarea statului de drept.

Potrivit comisarului european Johannes Hahn, Uniunea Europeană este îngrijorată în mai multe privințe, cum ar fi asigurarea alegerilor libere, independența instituțiilor mass-media, libertatea de exprimare a societății civile, dar și respectarea statului de drept.

„În toate contextele de lucru cu autoritățile moldovenești am atras atenția asupra nevoii de a continua reformele. Așteptăm acțiuni urgente imediate să se ia în domeniul urmăririi fraudei bancare, lupta împotriva corupției la nivel înalt și nevoia de a asigura că următoarele alegeri parlamentare sunt realizate în mod corect și liber. Din păcate nu am văzut progrese din partea R. Moldova pentru a răspunde îngrijorărilor noastre. UE rămâne cu angajamentul său față de R. Moldova și așteaptă același nivel și din partea R. Moldova. Subliniez, UE va oferi în continuare asistență cetățenilor moldoveni”, a declarat comisarul european.

Johannes Hahn a mai menționat că din motiv ce nu există angajamente din partea autorităților de la Chișinău, se propune direcționarea susținerii doar pe elementele care aduc beneficii directe cetățenilor.

„Uneori am impresia că oamenii pretind să fie pro-europeni, pro-occidentali, dar când vine vorba de fapte, nu văd cum aplică aceste valori europene. Trebuie să luăm decizii în contextul în care aproape toate recomandările noastre nu au fost respectate”, a conchis comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate.

Pe 13 noiembrie curent, în Parlamentul European a fost dezbătut un raport care evaluează punerea în aplicare a Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit raportului, țara noastră se opune valorilor fundamentale legate de standardele democratice, iar europarlamentarii ar urma să solicite în continuare oprirea asistenței financiare până când nu va fi înregistrat un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice.