Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ion Ceban: „Sunteți portavocea și…

Ion Ceban: „Sunteți portavocea și pampersul PAS-ului”. ONG-urile de media condamnă „atacurile repetate” asupra presei ale primarului capitalei

Captură de ecran/Facebook

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media condamnă „comportamentul inadecvat” al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, care „a atacat și intimidat din nou presa, lansând acuzații nefondate la adresa unor jurnaliști”, potrivit unei declarații publicate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Astfel, în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe data de 21 februarie, edilul a evitat să răspundă la întrebările reporterului Ștefan Bejan de la TV8, acuzând instituția de presă că este „portavocea și pampersul” partidului de guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). De asemenea, Ion Ceban a numit TV8 „televiziune manipulatorie”, cu „ochelari de cal galbeni”.

Cu o zi înainte, pe 20 februarie, după ce a invitat presa la un eveniment de inaugurare a unui bloc al unei grădinițe, într-o postare pe Facebook, Ion Ceban a scris că „Presa Galbenă îndobitocește populația cu știri despre pamperșii guvernării eșuate PAS”.

„Nu este pentru prima dată când primarul Capitalei a manifestat un comportament neadecvat și intimidant în raport cu presa. Anterior, ONG-urile de media au semnalat de mai multe ori situații în care Ion Ceban a atacat și acuzat nejustificat presa.

Condamnăm și dezaprobăm repetat comportamentul ostil al lui Ion Ceban în raport cu presa. Îi solicităm insistent să renunțe la astfel de practici condamnabile.

Reamintim că Legea cu privire la libertatea de exprimare prevede expres că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare și că mass-media are sarcina de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public”, se arată în declarația semnată de mai multe ONG-uri de media.

Organizațiile cer primarului Ion Ceban să adopte un comportament adecvat și să evite manifestarea oricăror forme de intoleranță față de presă.

Organizațiile semnatare ale declarației:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Asociația Media Guard

Centrul de Investigații Jurnalistice

Centrul  „Acces-Info”

Asociația Presei Electronice

Comitetul pentru Libertatea Presei

RISE Moldova

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic