Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Întrebări din partea cetățenilor.…

VIDEO Întrebări din partea cetățenilor. Cu câți lei pe lună trăiesc socialiștii

Ieri, 14 ianuarie, în cadrul Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, reporterii Ziarului de Gardă au adresat câteva întrebări din partea cetățenilor membrilor socialiști.

Întrebat dacă cunoaște cât costă un kg de cartofi, Vasile Chirtoca, membru PSRM, a spus să îi adresăm această întrebare soției sale.

(…) Am trăit în Uniunea Sovietică, îmi plăcea mai mult atunci, cu socialismul și comunismul. Eu am fost mai fericit atunci. Dacă noi construim capitalismul, noi trebuie în primul rând să susținem oamenii de afaceri, a spus Vasile Chirtoca, membru PSRM.

Primarul general de Chișinău, Ion Ceban, a spus că în general că nu știe care este prețul unui kg de cartofi, întrucât soția sa gestionează cheltuielile.     

Eu nu prea reușesc să merg pe la magazine, a spus Ceban.

Primarul a evitat să spună de câți lei are nevoie familia sa pentru a trăi timp de o lună.

Deputatul socialist Anatolie Labuneț spune că 1.000 de lei îi ajung pentru cheltuielile lunare pe care le are el și soția sa. 

Nu prea mult. Aproximativ, cu soția, poate 1000 de lei. Eu cunosc cât costă un kg de cartofi – 20-25 de lei, Anatalie Labuneț, membru PSRM.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS) în prima jumătate a anului 2019, minimul de existență în Republica Moldova a constituit în medie pe lună 2 028 de lei. Acesta sumă ar urma să asigure pentru o persoană volumul minim de consum al bunurilor materiale şi a serviciilor pentru satisfacerea necesităţilor principale, menţinerea sănătăţii şi pentru susţinerea viabilităţii omului.

BNS informează că pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 2 181 lei. Respectiv, pentru bărbații minimul de existență ar fi de 2 355 lei, pe când pentru femei – 1 985 de lei.

Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1 927 de lei.

Datele BNS mai arată că salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în semestrul I 2019 a însumat 7 113 lei, respectiv acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă ar fi de 3,3 ori.

Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1 726 de lei, susține BNS, pe când valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2019, a constituit 1 895 de lei, respectiv, acoperirea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie este la nivel de 109,8%.