Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În R. Moldova se află…

În R. Moldova se află peste 100 de mii de refugiați din Ucraina

Din 24 februarie, de când a început războiul în Ucraina, și până pe 10 martie, în R. Moldova au intrat 270.306 cetățeni ucraineni, dintre aceștia, pe teritoriul țării noastre au rămas 100.501 oameni, anunță „Prima Sursă” – canalul oficial de Telegram lansat de autorități.

Totodată, autoritățile anunță că, în perioada stării de urgență, (în 60 de zile din 24.02.2022), autovehiculele au voie să intre în R. Moldova din Ucraina fără a impune asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru daunele cauzate vehiculelor (carte verde), cu condiția să fie achiziționată in 24 de ore.

De asemenea, persoanele care dețin autovehicule neînmatriculate în R. Moldova și conduc pe teritoriul R. Moldova sau tranzitează prin aceasta din Ucraina nu sunt impozitate pentru utilizarea drumurilor țării noastre (Vinietta), în perioada stării de urgență.

Poliția de Frontieră a R. Moldova permite intrarea pe teritoriul țării a autovehiculelor ucrainene și pe baza documentelor digitale (tip Diya), mai anunță canalul de Telegram „Prima Sursă”.

Săptămâna trecută, Guvernul R. Moldova a amenajat mai multe centre de primire a refugiaților din Ucraina. Totodată, autoritățile discută posibilitatea acordării unui ajutor din partea statului pentru familiile din R. Moldova care găzduiesc refugiați ucraineni.

Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele afectate de război.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina: LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina