Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Grupele cu program prelungit din…

Grupele cu program prelungit din țară vor activa în baza unui nou regulament aprobat de MEC

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, Sursa: MEC

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat o nouă metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit. Ministrul Dan Perciun a menționat miercuri, 20 martie, într-o conferință de presă, că prevederile au scopul să soluționeze „blocajele create după ce primăria municipiului Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit și nu a aprobat o modalitate de stabilire a mărimii taxelor care pot fi încasate de la părinți pentru acest serviciu”.

În absența acestor reglementări din partea consiliului municipal, nu există un cadru legal prin care părinții să poată achita pentru programele cu regim prelungit organizate de instituțiile de învățământ, a spus ministrul, potrivit unui comunicat de presă.

„Primăria Chișinău a finanțat timp de trei ani din bugetul municipal grupele cu program prelungit, iar la începutul anului 2024 a decis sistarea acestui serviciu. Noi, la minister, am așteptat din luna ianuarie să fie aprobată o metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit de către Consiliul municipal. Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne vedem obligați să aprobăm o asemenea metodologie și să oferim o soluție pentru școli și părinți.

Aceasta înseamnă că avem un regulament-cadru, care stabilește costurile grupelor în funcție de regimul și durata acestora – de la trei, la șase ore. Documentul le permite instituțiilor să calculeze aceste costuri și să încaseze plăți de la părinți în cazul în care aceștia sunt dispuși să achite”, a declarat Dan Perciun.

Documentul nu a fost publicat încă pe pagina web a MEC.

În luna ianuarie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că a elaborat „o formulă pentru ca părinții să poată achita oficial” pentru grupele cu program prelungit. Astfel, nu sunt alocați bani din bugetul local, ci părinții vor trebui să achite pentru orele în plus petrecute la școală.

A fost elaborat un regulament pentru toate instituțiile de învățământ general din municipiu, care prevede că pentru un program lunar de trei ore părinții vor achita 360 de lei, iar pentru șase ore – 690 de lei.

Edilul capitalei Ion Ceban a declarat că administrația municipiului Chișinău „este ținta unei ofensive instituționale fără precedent”. Primarul general a făcut publică imaginea unui material publicitar cu caracter politic în care sunt prezentați „consilierii lui Ion Ceban care blochează și nu vor să aloce banii din buget pentru grupele cu program prelungit” . Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) recunosc că formațiunea a tipărit foile, dar spun că „este o acțiune de informare”.