Principală  —  IMPORTANTE   —   (foto) Ultima oră: Istoria se…

(foto) Ultima oră: Istoria se repetă. Debitul Răutului a scăzut, după ce ar fi fost blocată apa la minihidrocentrala de la Brânzenii Noi

Debitul râului Răut din preajma localității Căzănești, r. Telenești, a scăzut din nou, după ce, spun localnicii, a fost închisă poarta de evacuare a apei de la minihidrocentrala construită recent pe Răut. Informația a fost confirmată de Vasile Sârbu, primarul s. Căzănești, r. Telenești, care precizează că mai mulți oameni l-au telefonat pentru a-i spune că apa din Răut „a scăzut drastic”. O situație similară a avut loc la finalul lunii august, când mii de pești au decedat din cauza lipsei apei. 

Ziarul de Gardă a scris recent despre oamenii și conexiunile din spatele minihidrocentralei din preajma satelor Căzănești și Brânzenii noi. Precizam atunci că experţii de mediu atrag atenţia că o minihidrocentrală construită pe râul Răut, pe baza unei foste construcții hidrotehnice, nefuncțională încă din anii 1960, ar putea provoca distrugerea celui mai mare râu intern pe care-l are R. Moldova.

Autorităţile responsabile de domeniu strâng din umeri, când sunt întrebate de ce evoluează lucrările pe şantierul de pe Răut, deşi afirmă că nu au eliberat vreo autorizaţie prin care minihidrocentrala să fie construită şi să devină funcţională. Deşi procurorii au pornit un proces penal, Ruslan Berlinschi, juristul care gestionează firma care a luat în arendă pe 25 de ani construcţia de pe Răut, afirmă că totul se face după lege.

Anterior, pe când activa la Banca Naţională a Moldovei, acesta era acuzat de ex-preşedintele Voronin de implicare într-o „grupare criminală”. În 2010, instanţele de judecată însă au negat afirmaţiile preşedintelui, achitându-l.

La 31 august 2017, localnicii din Căzăneşti, Teleneşti, au bătut alarma, după ce o porţiune a râului Răut care trece prin sat a secat, iar mii de peşti au rămas fără apă, fiind aduşi la mal, morţi. Pescarii satului nu mai prindeau peştele din Răut cu plase sau undiţe, ci îl strângeau, cu sacul, din mlaştina ce se formase. „Acum, apă în Răut este, dar cine se face vinovat de peşti? A murit tot peştele atunci. Nu pot estima cantitatea, dar vă pot spune că unii au dus acasă şi câte 200 kg de peşte”, îşi amintea Vasile Sârbu, primar de Căzăneşti.

 „Evident, problema a apărut pentru că a fost închisă apa la hidrocentrala de la Brânzenii Noi. Cred că apa intenţionat a fost închisă, nu accidental. Au vrut să acumuleze apă în bazinul de acumulare de la hidrocentrală. Am chemat poliţia şi Inspectoratul Ecologic de Stat. Ne-au spus că documentele au fost date la Procuratură. Cred că râul Răut permite funcţionarea unei hidrocentrale, dar nu exclud că, pe viitor, sunt posibile iarăşi asemenea accidente. Când vor avea insuficienţă de apă în bazinul de acumulare, vor bloca iarăşi râul. Dar, debitul Răutului nu creşte. E în scădere”, considera Vasile Sârbu.

Citiți și: (Video, doc) Oamenii şi conexiunile din spatele hidrocentralei de pe Răut

Solicitat de ZdG, Mihai Uglea, procurorul care are în gestiune o plângere din partea Inspectoratului Ecologic de Stat la subiectul minihidrocentralei de la Brânzenii Noi, ne-a anunțat că, săptămâna trecută, împreună cu specialiști din domeniu, au fost la fața locului, iar acum „așteptăm rezultatele verificării din teren. Așteptăm. Dacă ne dau rezultate despre prejudiciu, noi intervenim foarte rapid”, zice Uglea.